Πολιτική

Βουλή: «Ναι» στον εκλογικό νόμο από ΝΔ και Ελληνική Λύση – Καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα

Ακούστε το άρθρο

Ποια στάση τήρησαν τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο στην επί της αρχής ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής – Έως και 168 θετικές ψήφους αναμένεται ότι θα λάβει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια

Αρκετά κάτω από τον πήχη των 200 ψήφων φαίνεται ότι θα περάσει το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική σύμφωνα με την επί της αρχής ψηφοφορία που διεξήχθη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Υπέρ των προωθούμενων διατάξεων ψήφισαν οι εισηγητές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. Εάν διατηρηθεί ο συσχετισμός και στην Ολομέλεια, τότε το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει έως 168 θετικές ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους 20 έως 50 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25% και άνω.

Σύμφωνα με το σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία το νομοσχέδιο θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Όλη η επικαιρότητα