Πολιτική

Βουλή: Προς ψήφιση σήμερα το νομοσχέδιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την περικοπή άσκοπων δαπανών απο πρόστιμα της ΕΕ για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Την ίδια ώρα, επιφυλάξεις και προβληματισμό ως προς τη συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, εκφράζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Στην έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της συζήτησης και ψήφισης σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου, διατυπώνονται ενστάσεις για τη διατύπωση του άρθρου 24 περί εικαζόμενης συγκατάθεσης του υποκειμένου των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι «η συγκατάθεση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ρητή». Επίσης, για τη διάταξη που αφορά την επεξεργασία των δεδομένων, οι συντάκτες της έκθεσης, παρατηρούν ότι «το εύρος των εξαιρέσεων και των παρεκκλίσεων από το προστατευτικό πεδίο του Γενικού Κανονισμού, δεν θα πρέπει να θέτει υπό διακινδύνευση τον πυρήνα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ καταψήφισε και τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα