Αγροτικά Ηλεία

Βουλιάζουν στα νερά οι καλλιέργειες στη Δάφνη του δήμου Ήλιδας: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς

Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της καταστροφής βρίσκονται αγρότες στην Τοπική Κοινότητα Δάφνης του δήμου Ήλιδας, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή από την περασμένη Κυριακή.

Οι καλλιέργειες βρίσκονται στο έλεος των βροχοπτώσεων και τα χωράφια έχουν μετατραπεί σε τεράστιες λίμνες, με αποτέλεσμα οι κόποι των αγροτών να πηγαίνουν χαμένοι και βέβαια αυτό συνεπάγεται οικονομική καταστροφή…

Οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν σταδιακά την Κυριακή, η συνέχεια όμως ήταν απελπιστική για τους αγρότες αφού επί τρεις ημέρες έβρεχε ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν τα χωράφια να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες νερού, μέσα στο οποίο κολυμπούν πλέον οι καλλιέργειες.

Σαπίζει το καρπούζι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες καρπουζιού, καθώς οι αγρότες ετοιμάζονταν για την συγκομιδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Πλέον, είναι αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να περισώσουν κάτι και αυτό γιατί τα καρπούζια μουλιάζουν μέσα στο νερό και μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν σαπίσει και αντί για τους εμπόρους θα πάρουν το δρόμο για τα σκουπίδια.

‘Χάνεται’ η σταφίδα

Σοβαρή είναι η ζημιά που έχουν υποστεί και τα φυτά Κορινθιακής σταφίδας. Αν και προοιωνιζόταν μία πολύ καλή χρονιά για την σταφίδα, όλα φαίνεται ότι ανατρέπονται για τους παραγωγούς στην περιοχή της Δάφνης, αφού ο καρπός έχει αρχίσει να ‘σκάει’ εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και της υγρασίας. Όπως λένε οι παραγωγοί, το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο δεν είναι αισιόδοξοι αφού το πλήγμα στον καρπό είναι μεγάλο και μη ανατρέψιμο.

Ζημιές καταγράφονται και σε κηπευτικά, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε καρπούζι και σταφίδα, τις δύο βασικές καλλιέργειες στις οποίες έχουν επενδύσει οι παραγωγοί, έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα και υπολόγιζαν μέσω της πώλησης των προϊόντων να καλύψουν έξοδα και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Το μόνο που ζητούν τώρα είναι να σπεύσουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ στην περιοχή για να εκτιμήσουν το μέγεθος της ζημιάς και από εκεί και πέρα να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να περισώσουν τίποτα και η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική…

Όλη η επικαιρότητα