Αγροτικά Ηλεία

Βουπρασία: Κραυγή αγωνίας για εκτιµήσεις – αποζηµιώσεις – O Κατσιφάρας στον τόπο καταστροφής με τους αγρότες

Την άµεση καταγραφή και εκτίµηση από τον ΕΛΓΑ της καταστροφής που έχουν υποστεί οι αγρότες της Βουπρασίας από τη πρόσφατη χαλαζόπτωση ζήτησαν οι πληγέντες παραγωγοί από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα που έκανε χθες αυτοψία στην περιοχή που δοκιµάστηκε από ακραία καιρικά φαινόµενα.

Ο κ. Κατσιφάρας συνοδευόµενος από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον περιφερειακό σύµβουλο Γιάννη Αρβανιτάκη, τον δήµαρχο Ναµπίλ Μοράντ και τον δηµοτικό σύµβουλο κ. Γιάννη Λέντζα επισκέφθηκε την περιοχή, είδε ιδίοις όµµασι την καταστροφή και δεσµεύ- τηκε να πιέσει τον ΕΛΓΑ ώστε να γίνει άµεσα η καταγραφή, η εκτίµηση και οι αγρότες να αποζηµιωθούν στο 100% της ζηµιάς. «Το Κράτος δεν θα είναι άδικο» Ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Έχετε µια πραγµατική εικόνα των ζηµιών που έχουνε γίνει στην αγροτική παραγωγή για όλη την περιοχή µας.

Είχαµε ακραία καιρικά φαινόµενα πριν από τρεις ηµέρες. Υπαίθριες και δενδρώδεις καλλιέργειες υπέστησαν πολύ µεγάλη ζηµιά. Εδώ στα Κουγέικα έχουµε µια εικόνα από την υπαίθρια πατάτα όπου µιλάµε για ολική καταστροφή. Μιλήσαµε µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, βρήκαµε ανταπόκριση, τα πρώτα συνεργεία έχουν έρθει εδώ και δύο µέρες για την καταγραφή και την εκτίµηση, ενώ εµείς ως Περιφερειακή αρχή θα είµαστε δίπλα στους αγρότες γνωρίζοντας ότι είναι πολύ δύσκολες οι οικονοµικές συνθήκες για τον αγρότη επαγγελµατία.

Το Κράτος πρέπει να ανταποκριθεί σε επίπεδο αποζηµιώσεων και αντικειµενικές εκτιµήσεις έτσι ώστε να προστατέ- ψουµε το εισόδηµα των αγροτών». Και ο κ. Κατσιφάρας συνέχισε: «Με προβληµατίζει πάρα πολύ γιατί είναι σε έκταση οι ζηµιές, δεν είναι µόνο τα πρώιµα κηπευτικά, είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι οι φράουλες, είναι αµπέλια, ελιές άρα είµαστε σε µια περίοδο που η αρχή της Άνοιξης κτύπησε µε ακραίο τρόπο την παραγωγή µας. Αυτό πρέπει να µας προβληµατίσει διπλά. Το ένα είναι τι κάνουµε στο µέλλον µε τα ακραία και- ρικά φαινόµενα, τι θα τραβάνε οι υπαίθριες καλλιέργειες. Πρέπει να ξαναδούµε και τον τρόπο παραγωγής. Αλλά αυτό που θέλουµε σε αυτή τη φάση είναι να αναδείξουµε τη ζηµιά που έχει γίνει. Και πρέπει το κράτος να ανταποκριθεί στην ευθύνη του, γρήγορες εκτιµήσεις και πιο γρήγορες αποζηµιώσεις. Εγώ θα µεταφέρω την αντικειµενική εικόνα και πιστεύω ότι το κράτος δεν θα είναι άδικο».

Πίεση στον ΕΛΓΑ

Από την πλευρά του ο δήµαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναµπίλ Μοράντ δήλωσε: «Πρέπει να πιέσουµε τον ΕΛΓΑ να κάνει την αυτοψία και την εκτίµηση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αυτό είναι το ζητούµενο. Πρέπει να ξέρει κάθε αγρότης τι να κάνει από δω πέρα. Η εικόνα που έχουµε από εδώ είναι εικόνα ολικής καταστροφής. Αν ο ΕΛΓΑ καθυστερήσει µπορεί η εικόνα να αλλάξει αλλά δεν αλλάζει το αποτέλεσµα. Εµείς ως δήµος Ανδραβίδας Κυλλήνης θα πιέσουµε τον ΕΛΓΑ να κάνει αυτή την κίνηση, είµαστε στο πλευρό των αγροτών που ζητάνε το αυτονόητο».

Αισιοδοξία

Ο παραγωγός Σπύρος Κούγιας δήλωσε: «Ευχαριστούµε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσι- φάρα που ήρθε εδώ για να δει από κοντά την ζηµιά και να την µεταφέρει στα αρµόδια όργανα. Ευχαριστώ επίσης τον δήµαρχο για την επίσκεψη και όσους άλλους θα ασχοληθούν και ασχοληθήκανε µε αυτό το σοβαρό πρόβληµα. Πιστεύω ότι από την καταγραφή και την εκτίµηση που θα κάνει ο ΕΛΓΑ δεν θα έχουµε προβλήµατα».

Όλη η επικαιρότητα