Μουσική

Voyage: Η μεγάλη επιστροφή των ABBA με νέο άλμπουμ μετά από 40 χρόνια (vid-pics)

Ακούστε το άρθρο

Αναμονή τέλος!

Οι θρυλικοί ABBA, ένα από τα πιο αγαπημένα και επιτυχημένα ποπ συγκροτήματα όλων των εποχών, έπειτα από 40 χρόνια απουσίας, επιστρέφουν σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, με το ολοκαίνουριο στούντιο άλμπουμ τους που έχει τίτλο «Voyage».

Προς μεγάλη χαρά των θαυμαστών τους, οι Σουηδοί Ανιέτα Φέλτσκογκ, Μπιόρν Ουλβίους, Μπένι Άντερσον και Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ συναντήθηκαν ξανά στο στούντιο του Μπένι στη Στοκχόλμη για να ηχογραφήσουν αρχικά δύο νέα τραγούδια, τα οποία στο τέλος έγιναν 10 και περιλαμβάνονται στο «Voyage».

Το διάσημο σουηδικό συγκρότημα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχα κάνει γνωστό ότι κάτι νέο έρχεται πολύ σύντομα, ενώ είχε ανακοινώσει και τις πρωτότυπες «εμφανίσεις» του στο Λονδίνο για το 2022 εγκαινιάζοντας έναν νέο χώρο.

Μάλιστα, ορισμένα τραγούδια από το νέο άλμπουμ τους, είχαν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς.

Μιλάμε φυσικά για τα κομμάτια: «I Still Have Faith In You», μια τρυφερή μπαλάντα που τη συνοδεύει ένα νοσταλγικό βίντεο, «Just A Notion» και «Don’t Shut Me Down»

Η συνέχεια των «Visitors»

To ίδιο το γκρουπ χαρακτηρίζει το «Voyage» ως τη «συνέχεια του The Visitors» του τελευταίου άλμπουμ που μας παρουσίασαν οι ABBA το 1981, πριν από τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες και μετά… σιώπησαν. Θυμίζουμε ότι το «The Visitors» είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία φτάνοντας μέχρι και το Νούμερο 1 σε Βρετανία, Σουηδία και πέντε άλλες χώρες.

«Πάει καιρός από τότε που κάναμε μουσική μαζί. Σχεδόν 40 χρόνια, στην πραγματικότητα. Κάναμε ένα διάλειμμα την άνοιξη του 1982 και τώρα αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να το τελειώσουμε. Λένε ότι είναι ανόητο να περιμένουμε περισσότερα από 40 χρόνια μεταξύ των άλμπουμ, έτσι έχουμε ηχογραφήσει τη συνέχεια του “The Visitors”.
Για να πούμε την αλήθεια, η κύρια έμπνευση για να ηχογραφήσουμε ξανά προέρχεται από τη συμμετοχή μας στη δημιουργία της πιο περίεργης και θεαματικής συναυλίας που θα μπορούσατε ποτέ να ονειρευτείτε. Θα είμαστε σε θέση να καθίσουμε αναπαυτικά ανάμεσα στο κοινό και να παρακολουθήσουμε τον ψηφιακό μας εαυτό να ερμηνεύει τα τραγούδια μας σε μια σκηνή, σε μια προσαρμοσμένη αρένα στο Λονδίνο την ερχόμενη άνοιξη. Παράξενο και υπέροχο», δηλώνουν οι ABBA για την κυκλοφορία του «Voyage» αλλά και στις εικονικές συναυλίες του.

Το ABBA Voyage, όπως ονομάζεται το πρωτότυπο αυτό live πρότζεκτ, είναι μια ψηφιακή συναυλία υπερπαραγωγή που θα δώσουν τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματοςlive μαζί με μια μπάντα 10 μουσικών, στις 27 Μαΐου του 2022. Για τη συναυλία αυτή έχουν δημιουργηθεί ψηφιακοί χαρακτήρες των ABBA (τα Abba-tars), μετά από πολλές εβδομάδες και μήνες με τεχνικές πρόβες motion-capture τεχνολογίας, τόσο με τη συμμετοχή και των τεσσάρων μελών της μπάντας, όσο και της ομάδας της Industrial Light & Magic.

Ήδη η εικονική συναυλία πούλησε πάνω από 250.000 εισιτήρια τις πρώτες τρεις ημέρες από την έναρξη της προπώλησης.

Παράλληλα όμως, και το νέο άλμπουμ των ABBA έχει σημειώσει ένα μοναδικό ρεκόρ που δείχνει ότι οι θαυμαστές τους περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία τα νέα τραγούδια των Σουηδών. Συγκεκριμένα, το γκρουπ έσπασε το ρεκόρ της Universal επιτυγχάνοντας την ταχύτερη προ-παραγγελία όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, με πάνω από 80.000 αντίτυπα.

Το Track listing του Voyage
I Still Have Faith In You
When You Danced With Me
Little Things
Don’t Shut Me Down
Just A Notion
I Can Be That Woman
Keep An Eye on Dan
Bumblebee
No Doubt About It
Ode to Freedom
Ακούστε το άλμπουμ «Voyage» στον σύνδεσμο:

Οι ABBA

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι το σουηδικό ποπ/ντίσκο συγκρότημα δημιουργήθηκε στη Στοκχόλμη το 1972. Το όνομά του είναι ένα αρκτικόλεξο από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των μελών της μπάντας.

Οι ABBA μέχρι σήμερα θεωρούνται ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα συγκροτήματα στην ιστορία της ποπ μουσικής ανεβαίνοντας στην κορυφή των τσαρτ σε όλο τον κόσμο την περίοδο 1975-1982.

Για την ιστορία, οι ABBA έχουν πουλήσει πάνω από 382 εκατομμύρια άλμπουμ και σινγκλ σε όλο τον κόσμο και είναι το πρώτο συγκρότημα από μη αγγλόφωνη χώρα που κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία και αλλού.

Αλησμόνητη έχει μείνει η εμφάνισή τους και φυσικά η νίκη τους (η πρώτη για τη Σουηδία) στη Eurovision το 1974 με το τραγούδι «Waterloo».

Ορισμένα από τα πιο θρυλικά τους τραγούδια είναι τα:Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme!, The Winner Takes it All, κ.ά. Το συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη του 1982.

Όλη η επικαιρότητα