Κόσμος

Βουλγαρία: Ξανά στις κάλπες εν μέσω φόβων για την ενεργειακή κρίση

Είναι οι τέταρτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια - Ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ προηγείται - Τι γίνεται με το φιλορωσικό κόμμα
Ακούστε το άρθρο

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε μόλις δύο χρόνια, είναι σε εξέλιξη στη Βουλγαρία υπό τη σκιά των φόβων για την ενεργειακή κρίση, αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέσα σε μια πολιτική αναταραχή, οι πολίτες της χώρας, έχουν έναν φόβο για τον χειμώνα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές θέρμαανσης αλλά και των τροφίμων.

Οι έρευνες δείχνουν, ότι η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσωφ θεωρείται σίγουρη και μάλιστα δυναμική. Στην τελευταία του ομιλία, δήλωσε ότι θα νικήσει το χάος και θα εργαστεί ώστε να μπει ξανά η χώρα σε τροχιά σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, ο Κίριλ Πετκόφ που επίσης διεκδικεί την ηγεσία, κυβέρνησε μόλις 7 μήνες ενώ η κυβέρνηση του «έπεσε» ύστερα από πρόταση μομφής. Ο Πετκόφ αποκλείει κατηγορηματικά μια συμμαχία με τον Μπορίσοφ, τον ορκισμένο εχθρό του, κάνοντας να πλανάται το φάσμα της συνέχισης της πολιτικής αστάθειας, που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του κομμουνισμού το 1989.

Η Βουλγαρία, έχοντας ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει ιδιαίερο ενδιαφέρον η πορεία των φιλορωσικών κομμάτων σε αυτές τις εκλογές. Σύμφωνα με ειδικούς, ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορούσε να συμμαχήσει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και τον υπερθνικιστικό και φιλορωσικό σχηματισμό Vazrajdane (Αναγέννηση), του οποίου «η συμπεριφορά θα έχει καθοριστική σημασία».

Η κίνηση αυτή, η οποία πιστώνεται στις δημοσκοπήσεις με 11% ως 14% των ψήφων, αύξησε τη δύναμή της μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Τα εκλογικά τμήματα πρόκειται να κλείσουν στις 20:00, οπότε και αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων.

Όλη η επικαιρότητα