Πολιτική

Βουλή: Ξεκίνησε η «μετωπική» για το κόμμα Κασιδιάρη, live η συζήτηση για την τροπολογία

Δείτε live από την Ολομέλεια
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται μετωπική σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη ρύθμιση – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη και την κάθοδό του στις εκλογές 2023.

H συζήτηση στην Ολομέλεια για τη συμπληρωματική τροπολογία, με την οποία θα «μπλοκαριστεί» η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ξεκίνησε. Πιο συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια της Βουλής έχει εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Υπέρ του σχεδίου νόμου επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε της ψηφοφορίας, το ΚΚΕ το καταψήφισε, ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια.

Συμφωνα με το dikaiologitika.gr στη συζήτηση αναμένονται να γίνουν και τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς αναμένεται ότι θα είναι η τελευταία «μάχη» στο Κοινοβούλιο πριν από την πρώτη κάλπη.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές. Η τροπολογία προβλέπει πως αυτός ο έλεγχος δεν θα γίνεται από μία πενταμελή Επιτροπή του Τμήματος αλλά από το σύνολο των ανώτατων δικαστικών που μετέχουν σε αυτό, προκειμένου -όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση- να διασφαλίζονται «τα αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης».

Υπέρ της τροπολογίας, κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το οποίο, όμως, προτείνει ο έλεγχος να μη γίνεται από το Α1 Τμήμα αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας και επέμεινε στην πρόταση-διάταξη που είχε προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την αρχική θέσπιση των σχετικών διατάξεων. Το ΚΚΕ διαφωνεί με τέτοιου είδους ρυθμίσεις που μπορεί να ανοίξουν στο μέλλον παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών. Την αρνητική στάση τους εξέφρασαν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Υπουργικές Τροπολογίες

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Βουλευτικές Τροπολογίες

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Δείτε live εικόνα από την Ολομέλεια:

Όλη η επικαιρότητα