Κόσμος

«Βούλιαξε» το Βατικανό στην τελευταία ακρόαση του Πάπα

Περισσότεροι από 50.000 πιστοί κατέκλυσαν την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να είναι παρόντες στην τελευταία ανοιχτή ακρόαση από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο. Αύριο το βράδυ στις 20:00, ο Ποντίφηκας παραιτείται.

Ο Πάπας, φορώντας μόνο ένα λευκό Ράδο, έφτασε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου μέσα στο ειδικό αμάξιδιο. Αφού πέρασε μέσα από τους πιστούς, έφτασε στην ειδική εξέδρα που είχε στηθεί και από εκεί απηύθυνε μήνυμα στο πλήθος.

Καρδινάλιοι, καλόγριες αλλά και χιλιάδες πιστοί είχαν από μέρες προμηθευτεί τα 50.000 εισιτήρια για την ακρόαση που σήμερα, κατ? εξαίρεση για χειμώνα, έγινε σε εξωτερικό χώρο. Πολλές χιλιάδες πιστοί βρίσκονταν και εκτός πλατείας, χωρίς εισιτήριο.

‘Ήρθα για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα όσα έκανε αυτά τα οκτώ χρόνια. Η παραίτηση του είναι ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους τους χριστιανούς. Φεύγει χωρίς πικρία, με πραότητα και γαλήνη’, εξηγεί ο πατήρ Τζιούλιο, 67 ετών, ιερέας στην ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, κοντά στη Ρώμη.

Ο Βενέδικτος είπε στους πιστούς πως η θητεία του ήταν «βαρύ φορτίο» αλλά την αποδέχτηκε γιατί ήταν σίγουρος ότι ο Θεός θα τον καθοδηγούσε. «Κάποιες στιγμές ένιωσα σαν τον Άγιο Πέτρο και τους Αποστόλους στη λίμνη της Γαλιλαίας», είπε κάνοντας μια αντιπαραβολή με τη βιβλική ιστορία όπου οι Απόστολοι παλεύουν με τεράστια κύματα και ο Χριστός εμφανίζεται μπροστά τους.

Όπως είπε, αποφάσισε να παραιτηθεί γνωρίζοντας τη σοβαρότητα της πράξης του αλλά με βαθιά γαλήνη του πνεύματος.

Αύριο, 28 Φεβρουαρίου, ο Βενέδικτος θα αποχωρήσει από το γραφείο του στην Αγία Έδρα χωρίς τελετουργικό. Θα επιβιβαστεί σε ελικόπτερο για το Καστέλ Γκαντόλφο και στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος ) θα πάψει να είναι Πάπας.

Θα παραδώσει τη μίτρα και το χρυσό δαχτυλίδι του (το δαχτυλίδι του ψαρά) και η σφραγίδα του θα καταστραφεί, όπως θα συνέβαινε αν είχε πεθάνει.

Το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα θα συγκληθεί στις αρχές Μαρτίου και αναμένεται ο νέος Πάπας να εκλεγεί πριν από το Πάσχα των καθολικών στις 15 Μαρτίου.

newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα