Παιδί

Βραχύς χαλινός γλώσσας και μητρικός θηλασμός

Ακούστε το άρθρο

1. Τι είναι ο χαλινός γλώσσας – Τι είναι η αγκυλογλωσσία;
Ο χαλινός γλώσσας  είναι ένας υμένας ανάμεσα στη γλώσσα και το έδαφος του στόματος.

Ο βραχύς χαλινός επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες στην σίτιση και έπειτα στην άρθρωση του παιδιού καθώς προκαλεί το φαινόμενο της αγκυλογλωσσίας. Η αγκυλογλωσσία ορίζεται ως η κατάσταση όπου η γλώσσα λόγω κοντού χαλινού, δεν έχει την δυνατότητα να εκτελέσει συγκεκριμένες κινήσεις όπως η προβολή της  προς τα έξω και η ανύψωση της  προς την υπερώα, μας λέει ο κ. Ηλίας Αλεξίου, Χειρουργός Παίδων στο Νοσοκομείο Metropolitan στην Αθήνα.

2. Τι ενδέχεται να προκαλέσει ο βραχύς χαλινός γλώσσας;

Ένα βρέφος το οποίο εμφανίζει κοντό χαλινό γλώσσας δυσκολεύεται κατά τον θηλασμό, καθώς η γλώσσα λόγω περιορισμένης κίνησης δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους για να παραχθεί αρκετή ποσότητα γάλακτος. Ο θηλασμός είναι αρκετά επώδυνος  για την μητέρα, καθώς η γλώσσα του μωρού δεν φτάνει για να καλύψει τα κάτω ούλα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής. Επίσης λόγω της  αγκυλογλωσσίας το παιδί δεν μπορεί να αρθρώσει συγκεκριμένα γράμματα όπως “Ρ” το “Λ” το “Δ” και το “Θ”.

3. «Το παιδί μου έχει βραχύ χαλινό γλώσσας. Είναι φυσιολογικό αυτό;»

Δεν είναι ασυνήθιστο. Περίπου 4% -10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό γλώσσας. Τυπικά, ο χαλινός της γλώσσας διαιρείται πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση της γλώσσας. Σε μερικά παιδιά  δεν συμβαίνει αυτό για άγνωστους λόγους. Το εύρημα αυτό είναι είναι πιο συχνό στα αγόρια από τα κορίτσια.

4. Πώς θα καταλάβουμε πως το παιδί  μας μπορεί να έχει βραχύ  χαλινό:

  • Έχει έντονη ανησυχία, προσπαθεί να πιάσει το στήθος, το αφήνει ενοχλημένο, τρώει ξανά παρόλο που μόλις τελείωσε το γεύμα.
  • Δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος.
  • Η μητέρα έχει έντονο πόνο στο στήθος κατά τον θηλασμό και τραυματισμένες  θηλές.

5. Ποιες είναι οι συνέπειες του βραχύ  χαλινού γλώσσας σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό;

  • Τα χείλη του μωρού δεν εφαρμόζουν σταθερά στο στήθος.
  • Η γλώσσα δεν καλύπτει τα κάτω ούλα του μωρού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της θηλής.
  • Η γλώσσα έχει περιορισμένη κίνηση προς τα εμπρός, περιορισμένη περισταλτική κίνηση και δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής του γάλακτος.
  • Ενώ ο θηλασμός διαρκεί πολύ δεν είναι αποδοτικός, υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη βάρους και πολύ συχνά το βρέφος οδηγείται σε χορήγηση συμπληρωμάτων.

6. Πως μπορεί να διορθωθεί ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Με μια απλή χειρουργική διαδικασία που λέγεται διατομή του χαλινού της γλώσσας. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου ή στο νοσοκομείο. Ο Παιδοχειρουργός εξετάζει την στοματική κοιλότητα και τοποθετεί μια γάζα με τοπικό αναισθητικό στη περιοχή του χαλινού της γλώσσας. Αμέσως μετά ακολουθεί η διατομή του χαλινού με χρήση νυστεριού ή ψαλιδιού  ή Laser. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές κινήσεις για την πλήρη διατομή του. Κάθε μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της με την διατομή με ψαλίδι να υπερτερεί αναφορικά με τον πόνο, την διάρκεια της επέμβασης και την αποφυγή σχηματισμού ουλής, ενώ η χρήση laser αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού ουλής αλλά είναι αναίμακτη

Η διαδικασία είναι γρήγορη και η δυσφορία είναι ελάχιστη, όπως και ο πόνος δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστες νευρικές απολήξεις και αιμοφόρα αγγεία στο χαλινό της γλώσσας. Εάν συμβεί αιμορραγία, είναι πολύ μικρή. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να θηλάσετε σχεδόν αμέσως το μωρό σας.

7. Από ποια ηλικία μπορεί να γίνει;

Όσο το δυνατό νωρίτερα, από νεογνό, αφού στα νεογνά μπορεί να γίνει στο χώρο του ιατρείου μόλις σε 5 λεπτά. Αυτό δεν σημαίνει πως αν καθυστερήσουμε υπάρχει πρόβλημα. Απλώς όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο δυσκολότερο είναι να παραμείνει ήσυχο και να συνεργαστεί. Οπότε σε μεγαλύτερα παιδιά ίσως χρειαστεί να βρίσκονται σε καταστολή στο χειρουργείο.

8. Υπάρχουν επιπλοκές της επέμβασης;
Όπως όλες οι επεμβάσεις, όσο απλές και να είναι ή σύντομες, δεν παύει να έχει κάποιες επιπλοκές έστω και εάν αυτές στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι ιδιαίτερα σπάνιες:

  • Αιμορραγία λόγω της πτωχής αγγείωσης της περιοχής είναι σπάνια, ωστόσο παρατηρείται η παρουσία κάποιων σταγόνων αίματος μετά την διατομή. Η αιμορραγία που δεν υποχωρεί αντιμετωπίζεται απλά με εφαρμογή πίεσης στην περιοχή με μία γάζα.
  • Λοίμωξη η οποία  κυμαίνεται από απλή ερυθρότητα έως και τοπικό απόστημα. Αντιμετωπίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
  • Τραυματισμός γλώσσας που προκαλεί αιμορραγία και αντιμετωπίζεται όπως παραπάνω.

Τραυματισμός πόρου υπογλώσσιου αδένα ο οποίος σε νεογνά βρίσκεται κάτω από την γλώσσας στο έδαφος του στόματος και για το λόγο αυτό η τομή θα πρέπει να γίνεται κοντά στη γλώσσα και όχι κοντά στο έδαφος του στόματος. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιβίωση και πίεση στην περιοχή σε περίπτωση αιμορραγίας. Απόφραξη λόγω τραυματισμού αντιμετωπίζεται σε δεύτερο στάδιο ανάλογα με τα ευρήματα.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα