Πολιτισμός

Βραδιά τιμής και μνήμης στον Λάκη Σάντα

13851_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το έναυσμα για ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης έδωσε η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Λάκη Σάντα, σε όσους… τυχερούς – την παρακολούθησαν. Μια βραδιά, τιμής και μνήμης, στον ήρωα που κατέβασε μαζί με το Μανώλη Γλέζο τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Μια εκδήλωση που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι στο τέλος χειροκρότησαν δυνατά, ανταμείβοντας τους συντελεστές της.


Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή, που εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων με αντιφασιστικό περιεχόμενο που υλοποιούν εδώ και ένα μήνα, είχαν η ΕΛΜΕ Ηλείας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου και έγινε πράξη με τη συμμετοχή των μελών της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πλήρωμα 94», υπό την αιγίδα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου της Πάτρας και τη στήριξη του Δήμου Πύργου.

Η εκδήλωση-αφιέρωμα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου Βικτωρία Βασιλοπούλου που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βραδιάς αυτής ? από συντελεστές της παράστασης μέχρι τον δήμο Πύργου για την παραχώρηση του θεάτρου,. αλλά και το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Λάκης Σάντας: Ο Ήρως» περιελάμβανε αποτελούσε ουσιαστικά τη συγκλονιστική μαρτυρία του Λάκη Σάντα, από το βιβλίο του «Μια νύχτα στην Ακρόπολη», μιας αδιανόητης -για πολλούς τότε- πράξης. Πως δηλαδή το βράδυ της 30ής Μαΐου του 1941 ο Λάκης Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κατέβασαν τη γερμανική πολεμική σημαία από την Ακρόπολη. Μαρτυρίες και περιγραφές από τη διαδρομή ενός νέου της εποχής. ΕΑΜ Αθήνας, αντάρτης στο βουνό, Δεκέμβρης 1944, φυλακή, εξορία, Μακρόνησος, επιστροφή στην καθημερινότητα, μετανάστευση στον Καναδά…

Όλα αυτά μέσα από μια σειρά μουσικών, χορευτικών και θεατρικών δρώμενων, με αφηγήσεις και προβολή σπάνιου οπτικο-ακουστικού υλικού με μαρτυρίες, περιγραφές, αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών και συνεντεύξεις που στο σύνολό τους κατάφεραν να μεταφέρουν το κοινό 70 και πλέον χρόνια πίσω, σε εκείνες τις ημέρες, που οι Έλληνες, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, έδιναν τη δική τους μάχη για τη ζωή και την ελευθερία.

Στο τέλος της παράστασης, οι συμμετέχοντες αντάμειψαν τους συντελεστές με ένα δυνατό χειροκρότημα, δίνοντας έτσι τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουν, όπως και στους εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που τον τελευταίο καιρό υλοποιούν δράσεις, με αντιφασιστικό περιεχόμενο, ανοιχτές για το κοινό, δίνοντας το δικό τους μήνυμα.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα