Ελλάδα

Βράβευση Εθελοντών Πυροσβεστών – Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Πυροσβεστικού Σώματος

Ακούστε το άρθρο

Βράβευση εθελοντών πυροσβεστών που προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο, πραγματοποιήθηκε την 28 Ιανουαρίου, από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών βραβεύτηκαν οι εθελοντές πυροσβέστες Φώτης ΧατζηφώτηςΣεραφείμ Τσιουγκρής και Ευάγγελος Λιβιέρης, στο πρόσωπο τον οποίων τιμήθηκαν εν γένει όλοι οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, που είναι πάντα δίπλα στον πυροσβέστη, αρωγοί και συμπαραστάτες στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα και στον αγώνα για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Έναν θεσμό που εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του, που μεταξύ άλλων είπε: «Αισθάνομαι ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, αυτή την ημέρα που τιμάμε τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος. Και προσθέτω τη συγκίνηση στα αισθήματα που με διακατέχουν, γιατί τον εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν τον έχω ζήσει μόνο ως πολίτης, δεν τον έχω ζήσει μόνο ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον έχω ζήσει και ως επικεφαλής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του τότε ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών. Με τους περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εδώ κι εκείνους που είναι απόντες και δίνουν τη μάχη, όταν πρέπει, ακόμα και με αυτούς που βραβεύτηκαν, με συνδέουν δεσμοί από την εποχή εκείνη. Έχω παρακολουθήσει τη διαδρομή τους, το ήθος τους, το πάθος με το οποίο βρίσκονται δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο μεγάλο αγώνα του για τον άνθρωπο, για την πατρίδα. Οφείλω να τονίσω, ότι είναι παρόντες σε κάθε δραστηριότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, όχι μόνο στις πυρκαγιές – όπως κάποιοι φαντάζονται – αλλά σε κάθε δραστηριότητα, ακόμα και σ’ εκείνες, που ο απλός πολίτης δεν τις αντιλαμβάνεται, παρά μόνο όταν βρίσκεται στην ανάγκη και νιώθει το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές δίπλα του…». Ανέφερε, επίσης, ότι ο εθελοντισμός ενσαρκώνει τα ιδανικά του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, ότι οι ίδιοι οι εθελοντές, μέσα από την προσφορά τους, προβάλλουν τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανικής μας θρησκείας, ενώ τόνισε ότι θα είναι κοντά στους εθελοντές και στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο, μαθαίνοντας από τις τραγωδίες του παρελθόντος, θα παλέψει, ώστε να μην ξαναζήσουμε άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αναγνωρίζοντας το έργο των εθελοντών πυροσβεστών, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα η Πολιτεία καταθέτει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη της στους εθελοντές Πυροσβέστες, που εδώ και επτά χρόνια, στηρίζουν και υποστηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα. Βρίσκονται δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, προστατεύοντας τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τις δημόσιες και τις ιδιωτικές υποδομές, τη φυσική κληρονομιά της χώρας. Πάνω από 1.700 άνδρες και γυναίκες εθελοντές Πυροσβέστες, μας προσφέρουν και κάτι σπουδαιότερο: Μας δείχνουν τι σημαίνει να προσφέρεις συνειδητά και με ανιδιοτέλεια, χωρίς να προσβλέπεις σε προσωπικό όφελος. Μας μαθαίνουν πώς γίνεται πράξη καθημερινά η έννοια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης…». Κλείνοντας την ομιλία της, ευχαρίστησε τους εθελοντές πυροσβέστες, τονίζοντας ότι σε μία εποχή κρίσης αξιών και ιδεών, σε μια εποχή που κάποιοι μεταφράζουν τα πάντα σε χρηματικές αξίες, οι εθελοντές επιμένουν να προσφέρουν χωρίς τιμή και χωρίς να υπολογίζουν το τίμημα.

Με τη σειρά της, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου, επεσήμανε τη μεγάλη προσφορά των εθελοντών, με τα παρακάτω λόγια: «Θέλω να πω μια φράση του Ν. Καζαντζάκη μόνο για αυτή την βραδιά. Ο Ν. Καζαντζάκης, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντικό πράγμα είναι η προσφορά του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, άρα πόσο σημαντικό αγαθό είναι ο εθελοντισμός, πόσο σημαντική είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη στο κοινωνικό σύνολο, πόσο σημαντικό και υπέρτατο αγαθό είναι να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη προσωπικότητα και την ανθρώπινη ύπαρξη, έλεγε μια φράση “Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ”. Ο Εθελοντής, άρα το κίνημα του Εθελοντισμού, αγαπά τον άνθρωπο, γιατί είναι ο ίδιος άνθρωπος, γιατί ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης συνίσταται σε αρετές, ιδιότητες και αγαθά που εκτιμούν την ανθρώπινη ύπαρξη ως κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του θείου και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο με έναν τέτοιο τρόπο…». Ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό της, αναγνώρισε τη διαχρονική προσφορά του Πυροσβεστικού Σώματος στην κοινωνία, μέσα από την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, τόσο των εθελοντών, όσο και όλων των πυροσβεστών γενικότερα.

Την ανιδιοτέλεια της προσφοράς των εθελοντών πυροσβεστών επεσήμανε και ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Ματθαιόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…θέλουμε να τιμήσουμε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε συχνά, είναι δίπλα μας σε πολλές από τις πυροσβεστικές μας επιχειρήσεις, συμπάσχουν μαζί μας και συνεισφέρουν στον συνάνθρωπο και πάνω από όλα στην πατρίδα με γενναιοδωρία. Πρόκειται για τους εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί και αμείβονται μόνο με την ικανοποίηση της προσφοράς. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θέλουμε να τιμήσουμε σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι με το να επιβραβεύεις ανθρώπους που αξίζουν και να αναγνωρίζεις την αξία τους, τους δίνεις κίνητρο να γίνουν καλύτεροι και να προσφέρουν ακόμα περισσότερα…». Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τον κάθε ένα εθελοντή, αλλά και μόνιμο πυροσβέστη προσωπικά, παροτρύνοντάς τους να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στον Έλληνα πολίτη με την ίδια θέρμη.

Μετά το πέρας της βράβευσης ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τη μπάντα του Πυροσβεστικού Σώματος και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές για υγεία, δύναμη και τύχη για το νέο έτος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χαρά Καφαντάρη, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, ως εκπρόσωπος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ο Σταύρος Τάσος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Στάθης Ανθόπουλος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος «Το Ποτάμι» ο Γεώργιος Τσιτσιλιάνος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, η Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Χρυσαφούλα Αυγερινού, ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Παππάς.

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας παρέστησαν, ο Υποστράτηγος Ιωάννης Μακρής, εκπροσωπώντας τους Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Υποναύαρχος Γεώργιος Παμπλένης, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Υποπτέραρχος Θεόδωρος Λίγκρης, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Υποστράτηγος Γεώργιος Καστάνης εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Υποναύαρχος Ιωάννης Ζήκας, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα το «παρών» έδωσαν, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Κωνσταντίνος Γιόβας, ο Διοικητής του ΕΣΚΕ Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Φωστιέρης, ο Συντονιστής Υποστήριξης του Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Ράμφος, ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Αχιλλεύς Τζουβάρας, o Επιχειρησιακός Συντονιστής, με έδρα τον Πειραιά, Υποστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης, καθώς και πλήθος ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Δοκίμων Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών του Π.Σ., συνταξιούχων συναδέλφων, εθελοντών πυροσβεστών και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος

Όλη η επικαιρότητα