Κινηματογράφος

Βραβευμένες ταινίες που δεν προλάβαινες να δεις

Ακούστε το άρθρο

Ταινίες βγαίνουν πολλές. Και είναι και καλές. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά, βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερες ταινιάρες στις αίθουσες. Το θέμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε πάντα τον χρόνο να τις παρακολουθήσουμε. Λέμε ότι θα τις τσεκάρουμε το σαββατοκύριακο, και μετά κοιμόμαστε. Λέμε ότι θα τις τσεκάρουμε στο επόμενο άραγμα με φίλους, και βλέπουμε για δέκατη φορά μια σαχλοκωμωδία, επειδή το ‘χουμε ανάγκη.

Ε, τώρα με την καραντίνα είναι η κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε μια playlist με όλες τις ταινιάρες που χάσαμε τα τελευταία χρόνια, και να μην σηκωθούμε ποτέ από τον καναπέ.

Παράσιτα


Δύο οικογένειες, μία πολύ φτωχή και μια νεόπλουτη, «συνυπάρχουν» στην πολυτελή μονοκατοικία της δεύτερης με έναν απροσδόκητο τρόπο. Η μεγάλη έκπληξη των φετινών βραβείων και ταυτόχρονα η πρώτη ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που κερδίζει βραβείο στην κατηγορία της Διεθνούς και Καλύτερης Ταινίας. Ένα αριστούργημα σε πολλαπλά επίπεδα.

Μικρές Κυρίες


Επειδή είναι μια ιστορία κλασική, χιλιοειπωμένη, αλλά κάθε φορά έχει κάτι καινούριο να ανακαλύψεις. Και αυτή την φορά, πέρα από το υπέροχο καστ (με βασίλισσες, σε δεύτερους ρόλους, τις θεές Μέριλ Στριπ και Λόρα Ντερν) έχει και την εντελώς φρέσκια και αριστοτεχνική ματιά της Γκρέτα Γκέργουιγκ πίσω από την κάμερα. Δεν χάνεται με τίποτα.

Boyhood


Το αριστούργημα του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που πήρε δώδεκα χρόνια να γυριστεί είναι μια απλή ιστορία για ένα παιδί που μεγαλώνει. Είναι μια μικρή χρονοκάψουλα του πρόσφατου παρελθόντος, και μια εκπληκτική ματιά στο πώς είναι η ζωή μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Πατρίσια Αρκέτ και ο Ίθαν Χοκ.

Roma


Η ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν που προτάθηκε για δέκα Όσκαρ είναι μια ιστορία για την αγάπη και την συμπόνια, που ξεπερνά σύνορα, γλώσσα και κοινωνικά στρώματα. Το σενάριο είναι βασισμένο στα προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη από την παιδική του ηλικία, ως φόρο τιμής στις δυνατές γυναίκες που τον μεγάλωσαν.

Judy


Με μια ερμηνεία που όχι μόνο χάρισε στην Ρενέ Ζελβέγκερ ακόμα ένα χρυσό αγαλματίδιο για την συλλογή της, αλλά υπήρξε και το απόλυτο comeback για την ηθοποιό (συγγνώμη, ηθοποιάρα, ποτέ δεν σταματήσαμε να αγαπάμε την Ρενέ) που είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης τα τελευταία χρόνια. Η Τζούντι Γκάρλαντ ήταν από μόνη της μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα, η ερμηνεία της Ζελβέγκερ όμως πάει το σενάριο σε νέα επίπεδα.

Ο Ιρλανδός


Αν οι τρεις και βάλε ώρες διάρκεια σε είχαν αποτρέψει από το να δεις το τελευταίο αριστούργημα του Σκορσέζε, τώρα δεν έχεις καμιά δικαιολογία. Αλλά, πραγματικά, ούτε πριν είχες επειδή μιλάμε για μία άψογη ταινία, σε κάθε επίπεδο. Ειδική μνεία, όμως, στον Τζο Πέσι, όπως και στον λιγομίλητο αλλά σημαντικό ρόλο της Άννα Πάκουιν.

Ο Φάρος


Φυλάξτε το για τις νύχτες που η καραντίνα θα σας έχει χτυπήσει βαριά στο κεφάλι, και αφεθείτε στην παράνοια της πιο υπέροχα παράξενης ταινίας της χρονιάς. Εναλλακτικά, δείτε το τώρα που είναι νωρίς, ως προειδοποίηση για το πώς να μην περάσετε την καραντίνα σας—ειδικά αν μένετε με συγκάτοικο.

via

Όλη η επικαιρότητα