Categories: Κόσμος

Βραζιλία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις μετά τις βροχοπτώσεις ρεκόρ- Δεκάδες νεκροί

Share

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ που εκδηλώθηκαν στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι, αλλά οι αρχές προειδοποιούν πως ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλους, πολυάριθμους θανάτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στο Σάο Πάολο, Χέγκελ Περέιρα, αναφερόμενος στον απολογισμό από τις πλημμύρες. Οι αρχές έκαναν λόγο για 228 ανθρώπους που έχουν μείνει άστεγοι και για άλλους 338 πολίτες που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των τραυματιών από τις πλημμύρες, ούτε εκείνος των αγνοούμενων, καθώς είναι σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις για τη διάσωση πολιτών. Μεταξύ άλλων, διασώθηκε ένα αγόρι 2 ετών, από έναν χείμαρρο λάσπης, όπως και μία γυναίκα η οποία γεννούσε.

Στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, ολόκληρες συνοικίες καλύφθηκαν από νερό και δρόμοι κατέρρευσαν. Περίπου 130 ομάδες διάσωσης επιχειρούν σε δυσπρόσιτες περιοχές, με τη συνδρομή επτά ελικοπτέρων, ενώ έχει κινητοποιηθεί και ο στρατός.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα επισκεφθεί σήμερα τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες. «Θα πάω στο Σάο Πάολο για να υποστηρίξω τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο δήμος Σαν Σεμπαστιάο, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, είναι ανάμεσα στις περιοχές που επλήγησαν σφοδρότερα από την κακοκαιρία. Πάνω από 600 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή διπλάσια ποσότητα από τον μηνιαίο μέσο όρο.

Στην πόλη έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές. «Υπάρχει κόσμος θαμμένος», δήλωσε ο δήμαρχος, Φελίπε Αουγκούστο. Ο όγκος της βροχόπτωσης «έσπασε ρεκόρ», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP