Αρθρογραφία

Βρείτε λύση έστω και χωρίς γεωπόνους

stafida_6.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Το πλήγμα για τους Ηλείους αγρότες είναι πραγματικά μεγάλο. Το ίδιο θα είναι τους επόμενους μήνες και για την τοπική οικονομία. ”Ξεκλειδώστε” λοιπόν διαδικασίες για να μην εγκαταλείψουν…»

Αυτή η ιστορία με τα οδοιπορικά των γεωπόνων και παραλλήλως ελεγκτών του ΕΛΓΑ πρέπει να τελειώνει. Και επειδή έχει ήδη καθυστερήσει ως προς τον επίλυσή τους, προκλητικά και ανόητα, πρέπει να τελειώσει άμεσα και οριστικά.

Διαφωνεί κανείς; Θεωρητικά μάλλον όχι. Οι πληγέντες αγρότες το επιθυμούν διακαώς. Οι τοπικοί φορείς πιέζουν (όχι πάντως έντονα) διαρκώς. Οι απεργούντες υπάλληλοι του ασφαλιστικού οργανισμού είναι οι πρώτοι από όλους που το επιδιώκουν. Οι κυβερνώντες επίσης το προσπαθούν αλλά με αδύναμο τρόπο. Και οι αντιπολιτευόμενοι το φωνάζουν και το επαναλαμβάνουν συνεχώς, προσδοκώντας, πέραν των άλλων, και στην πολιτική εκμετάλευσή του, με στόχο την καταστραφείσα ύπαιθρο.

Αυτοί που δεν το θέλουν είναι –ως συνήθως- οι δανειστές. Δυστυχώς στις συμφωνίες περί του μνημονίου, που έκαναν παλαιότερα οι Έλληνες αξιωματούχοι, «φρόντισαν» να εντάξουν και τον ΕΛΓΑ. Θα μπορούσαν, κατά τους ειδικούς αναλυτές των αρνητικών (και τότε και τώρα) επεξεργασμένων συμφωνιών, να το αποφύγουν. Πρόκειται άλλωστε για Οργανισμό που λειτουργεί αυτοδυνάμως και στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας με τους αγρότες. Τουλάχιστον με τέτοιο σκοπό αρχικώς συγκροτήθηκε…

Η «ομηρία» στα χέρια των πρώτων μοιάζει ως αναπόφευκτη, και τούτη επικαλούνται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και όσοι υπόλοιποι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα από την κυβέρνηση. Μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν την βασική ευθύνη για τη σημερινή πορεία του ΕΛΓΑ, όμως ελέγχονται, γιατί από την αρχή δεν έλεγαν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Αποστόλου ήρθε, είδε και απήλθε από τις ζημιωθείσες καλλιέργειες της Ηλείας, αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα, αν και το πρόσωπό του έδειχνε πάντα άνθρωπο ιδιαίτερα προβληματισμένο. «Βρισκόμαστε στη λύση του προβλήματος, σταματούν την αποχή σύντομα οι γεωπόνοι, θα γίνουν οι έλεγχοι στις ζημιές και μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε τις πρώτες αποζημιώσεις…», απαντούσε στις ερωτήσεις των δικαίως ανησυχούντων παραγωγών.

Στη Βουλή είναι γεγονός ότι ισχυρίσθηκε άλλα, και γιατί αντελήφθη ότι είναι η ώρα της σκληρής πραγματικότητας για την οποία, ανήμπορος ελέω τροϊκανών «επιταγών», δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Χρήσιμο θα ήταν ωστόσο να πιέσει, να ελιχθεί και να αναζητήσει πόρους, πείθοντας πρώτα την κυβέρνησή του και μετά την Ε.Ε. για τη σπουδαιότητα του ζητήματος.

Και ποια είναι αυτή; Η αποχή των γεωπόνων (που όφειλαν και τούτοι από την πλευρά τους να ξεχωρίζουν τις επείγουσες περιπτώσεις) αφήνει χωρίς έλεγχο τις περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα.

Αυτομάτως δεν μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της πραγματικής εκτίμησης των ζημιών και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η εκ του νόμου οριζόμενη ενέργεια των αποζημιώσεων.

Οι αγρότες κατόπιν τούτου, θα περιέλθουν σε τεράστια οικονομική δυσπραγία, οι περισσότεροι δεν θα ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, και πολλοί δεν θα ξαναμπούν στο χωράφι τους να ξανακαλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Το πλήγμα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μεγάλο. Το ίδιο και για την τοπική και όχι μόνο οικονομία.

Συμπέρασμα: Ασχοληθείτε επιτέλους σοβαρά, δώστε λύση στο θέμα ιεράρχησης και απεικόνισης των ζημιών και προχωρήστε σε πολιτική απόφαση αποζημιώσεων είτε με τους γεωπόνους είτε όχι. Δεν γίνεται αλλιώς εδώ που φθάσαμε…

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα