Κόσμος

Βρετανία: Ρεκόρ στη μετανάστευση το 2022- Εφτασε τα 606.000 άτομα

Η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ στη μετανάστευση αφού στο έδαφός της έφτασαν το 2022 πάνω από 600.000 άτομα.
Ακούστε το άρθρο

Η καθαρή μετανάστευση προς τo Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) έφθασε τους 606.000 ανθρώπους πέρυσι, αριθμό που αποτελεί υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα τη μειώσει.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των προσφύγων βάσει προγραμμάτων της βρετανικής κυβέρνησης για τη χορήγηση βίζας σε Ουκρανούς και εκείνων που μεταναστεύουν για δουλειά και σπουδές, ανέφερε το Γραφείο Στατιστικής (Office for National Statistics — ONS).

«Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί, απλώς», δήλωσε ο Σούνακ στο δίκτυο ITV News μετά τη δημοσιοποίση των στοιχείων.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με τα οποία ορισμένοι ξένοι φοιτητές δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα.

Τα ψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν επί χρόνια στον πολιτικό διάλογο στη Βρετανία και το θέμα ήταν ένας από τους κύριους λόγους του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

Για περισσότερο από μία δεκαετία διαδοχικές κυβερνήσεις των Συντηρητικών υπόσχονται να μειώσουν τη μετανάστευση — κάποια φορά θέτοντας ως στόχο έναν καθαρό αριθμό κάτω από τις 100.000.

Όμως τα στοιχεία του ONS που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη δείχνουν πως ο καθαρός αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στη Βρετανία στη διάρκεια του περασμένου έτους (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022) ανέρχεται σε 606.000.

«Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση ήταν οι άνθρωποι που έρχονται στο ΗΒ από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, για εργασία, σπουδές και για ανθρωπιστικούς λόγους, περιλαμβανομένων εκείνων που φθάνουν από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Τζέι Λίντοπ, διευθυντής του Κέντρου για τη Διεθνή Μετανάστευση στο ONS.

Όλη η επικαιρότητα