Αθλητισμός

Βρετανία: Θα χρειαστεί 23 νέα στάδια ποδοσφαίρου λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή μέχρι το 2050 θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας και θα φέρει συχνές πλημμύρες που θα καταστήσουν τη χρήση των εν λόγω γηπέδων απαγορευτική

H κλιματική αλλαγή απειλεί και το ποδόσφαιρο. Νέα βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως 23 από τα κυριότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας απειλούνται από τις πλημμύρες τα επόμενα χρόνια και θα είναι από δύσκολο έως αδύνατον να χρησιμοποιηθούν, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για μια εξέλιξη με ανυπολόγιστες οικονομικές και αθλητικές συνέπειες.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters βασίζεται στην εκτίμηση πως, αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου, μεγάλο μέρος της χώρας απειλείται από τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από εκτεταμένες πλημμύρες είναι η Γλασκόβη, το Λονδίνο και το Μπρίστολ.

Ο νέος χάρτης της χώρας, όπως διαμορφώνεται, μέχρι το 2050 και εφόσον δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου δείχνει πως, μεταξύ άλλων, 23 στάδια θα επηρεαστούν άμεσα, ανάμεσα τους και τέσσερα γήπεδα της Premier League.

Εμβληματικά στάδια όπως το Stamford Bridge της Τσέλσι, το Carrow Road της Νόριτς, το St Mary’s της Σάουθχαμπτον και το London Stadium της Γουέστ Χαμ θα είναι αντιμέτωπα με συχνές ή και ετήσιες πλημμύρες που θα καθιστούν απογορευτική τη χρήση τους. Το Craven Cottage της Φούλαμ θα πλημμυρίζει κάθε χρόνο, ενώ οι οπαδοί της Μίντλσμπρο μάλλον θα χρειάζεται να επιβιβαστούν σε βάρκες για να φτάσουν στο Riverside Stadium.

Το οικονομικό κόστος της δημιουργίας νέων γηπέδων σε περιοχές ασφαλείς για τους οπαδούς θα είναι τεράστιο, για να μην μιλήσουμε γενικότερα για τη διαταραχή στους αγώνες και το πρωτάθλημα επηρεάζοντας ευρύτερα το άθλημα στη χώρα.

Πάντως, οι Βρετανοί μπορούν να παρηγορηθούν διότι δεν είναι οι μοναδικοί που είναι αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή. Οι προβλεπόμενοι χάρτες της κλιματικής αλλαγής βγάζουν… απαγορευτικό χρήσης για τον ίδιο λόγο και το στάδιο Matmut Atlantique της γαλλικής Μπορντό, αλλά και το Weserstadion της γερμανικής Βέρντερ Βρέμης.

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα