Κόσμος

Βρετανικό Κοινοβούλιο: Σεξιστικά σχόλια, θωπείες, πορνό – Σοκάρουν οι καταγγελίες από βουλευτίνες

Ένας στους πέντες εργαζόμενους στο κοινοβούλιο είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση!
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι εργαζόμενες στο βρετανικό κοινοβούλιο έχουν δεχτεί σεξιστικά σχόλια ή θωπείες, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εμπορίου Αν-Μαρί Τριβέλιαν καλώντας τους άνδρες συναδέλφους της να κρατάνε τα χέρια τους μέσα στις τσέπες τους.

Η συμπεριφορά των βουλευτών στο βρετανικό κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μετά την ανακοίνωση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα ότι ερευνά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ένας βουλευτής εντοπίστηκε να παρακολουθεί πορνό στο κινητό του τηλέφωνο κατά την ώρα συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οπως είπε η Τριβέλιαν, ορισμένοι άνδρες πολιτικοί πιστεύουν ότι η εκλογή τους σε ανώτατα αξιώματα τους καθιστά «Δώρο του Θεού στις γυναίκες».

«Νομίζω ότι όλες μας ως γυναίκες βουλευτές έχουμε δεχτεί ανάρμοστα σχόλια και έχουμε ενοχληθεί από περιπλανώμενα χέρια…Σε κανένα χώρο δεν είναι ΟΚ αυτό. Ούτε στο Ουεστμίνστερ είναι ΟΚ», είπε η Τριβέλιαν μιλώντας στο Sky News.

Η ίδια μάλιστα μίλησε για ένα παλιό περιστατικό, όταν την «κάρφωσε στον τοίχο» ένας άνδρας που δεν είναι πλέον βουλευτής.

«Βασικά, αν είσαι άντρας, κράτα τα χέρια σου μέσα στις τσέπες σου και συμπεριφέρσου όπως θα έκανες αν βρισκόταν η κόρη σου μέσα στην αίθουσα», σημείωσε η ίδια.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα συντηρητικοί βουλευτές συνέκριναν την Άντζελα Ρέινερ, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, με τη Σάρον Στόουν στην ταινία «Βασικό Ένστικτο», υποστηρίζοντας πως εκείνη αρέσκεται στο να αποσπά την προσοχή του Βρετανού πρωθυπουργού σταυρώνοντας τα πόδια της, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων στον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, στο κοινοβούλιο.

Το σχόλιο αυτό καταδικάστηκε φυσικά από τον βρετανό πρωθυπουργό.

Βουλευτής έβλεπε πορνό στο κινητό – Απαράδεκτο λέει ο Τζόνσον

Χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να παρακολουθεί κάποιος πορνό σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.

Αυτό δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο ανάρμοστης συμπεριφοράς σε χώρο του βρετανικού κοινοβουλίου όπου εκατοντάδες βουλευτές, το προσωπικό τους και άλλοι εργαζόμενοι συνδυάζουν την δουλειά τους που περιλαμβάνει πολλές ώρες εργασίας και μεγάλη πίεση με τις κοινωνικές συναναστροφές τους στα πολλά μπαρ και εστιατόρια του κοινοβουλίου.

Το 2017 το κίνημα ‘#MeToo’, το οποίο ξεκίνησε με γυναίκες που μοιράζονταν τις εμπειρίες τους για σεξουαλική συμπεριφορά εις βάρος τους στο Χόλιγουντ, οδήγησε σε καταγγελίες για αντίστοιχες περιπτώσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ένας στους πέντες εργαζόμενους στο κοινοβούλιο είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση

Ο τότε υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν κατώτερη των απαιτούμενων κανόνων συμπεριφοράς.

Τον επόμενο χρόνο μια έκθεση συμπέρανε ότι σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στο κοινοβούλιο είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση ή είχε υπάρξει μάρτυρας ανάρμοστης συμπεριφοράς τον προηγούμενο χρόνο.

Οι κοινοβουλευτικές αρχές τότε υποσχέθηκαν μεταρρύθμιση, ειδικά ως προς τις διαδικασίες καταγγελιών, αλλά σήμερα η Τριβέλιαν επικαλέστηκε πολλούς από τους ίδιους υποκείμενους παράγοντες και «προκάλεσε» τους άνδρες με τα «…περιπλανώμενα χέρια».

«Υπάρχουν λίγοι, οι οποίοι με πολλά ποτά ή θεωρώντας ότι με κάποιον τρόπο το ότι έχουν εκλεγεί τους καθιστά δώρο του Θεού στις γυναίκες, πιστεύουν ότι ξαφνικά μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους. Πάντα θα ενθαρρύνω τις γυναίκες να αισθάνονται την δύναμη να το πουν αυτό δημοσίως, αλλά αυτό είναι δύσκολο για εκείνους που είναι νεότεροι και για περιπτώσεις που η διαφορά στο επίπεδο εξουσίας είναι πολύ πραγματική», κατέληξε η υπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail, The Sun

Όλη η επικαιρότητα