Ελλάδα

Βρέθηκε ο χώρος για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

Ακούστε το άρθρο

Ένα δικό του οικόπεδο στον Ελαιώνα της Αττικής σε ελάχιστη απόσταση από το σχεδιασμένο ισλαμικό τέμενος, προσανατολίζεται να χρησιμοποιήσει ο δήμος Αθηναίων για να υλοποιήσει το πολυσυζητημένο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Ωστόσο το εγχείρημα αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» θα έχει ένα μακρύ και αβέβαιο δρόμο καθώς το οικόπεδο αυτό είναι χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο», κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και διαδοχικές φάσεις αδειοδότησης.

Γενικά το εγχείρημα θεωρείται πως είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί έως το 2019, την ίδια ώρα που συνεχώς αυξάνεται το πρόβλημα με την έλλειψη τάφων. Συγκεκριμένα, στα νεκροταφεία της Αθήνας υπάρχει αναμονή έως και πάνω από μια εβδομάδα για να βρεθεί τάφος.

Το οικόπεδο (Οικοδομικό Τετράγωνο 17), που επελέγη από τη μελέτη την οποία ανέθεσε ο δήμος πριν από ένα χρόνο, βρίσκεται δεξιά της λεωφόρου Αθηνών (Καβάλας) όπως κινείται κανείς στο ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία συνεχόμενα οικόπεδα τα οποία ο δήμος θεωρεί δικά του και έχουν συνολική έκταση 36 στρέμματα. Τα 10 στρέμματα είναι φυτεμένα με ελιές, στα 8 στρέμματα υπάρχουν αποθήκες που θα γκρεμιστούν και τα υπόλοιπα θεωρούνται ελεύθερος χώρος.

Στο ίδιο ύψος της λεωφόρου Αθηνών αλλά μερικές δεκάδες μέτρα πιο μέσα προς την Ιερά Οδό είναι ο χώρος που έχει προσδιορισθεί για τη δημιουργία ισλαμικού τεμένους ενώ σε οπτική επαφή βρίσκεται και ένα εκκλησάκι μέσα στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η γειτνίαση με τέτοιας μορφής εγκαταστάσεις μπορεί να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή πρόβλημα, όπως επίσης και με το σούπερ μάρκετ, που θεωρείται χώρος αποθήκευσης τροφίμων. Ανάλογα θέματα μπορεί να προκύψουν και με τα γραφεία μεγάλων οργανισμών που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση όπως το Χρηματιστήριο και ο ΟΠΑΠ.

Βάσει των νόμων που ισχύουν, το κτίσμα που απαιτείται για τη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) απαιτεί 830 τετραγωνικά μέτρα δομημένου χώρου. Απαιτεί επίσης άνετη πρόσβαση αλλά και υψηλή φύτευση περιμετρικά του όλου οικοπέδου. Ο Δήμος Αθηναίων υποτίθεται πως επιθυμεί σφόδρα την κατασκευή του ενώ ο δήμαρχος Γ. Καμίνης το είχε εντάξει στις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει σχετική απόφαση το 2012 αλλά η πρώτη θητεία έληξε χωρίς εξελίξεις και με το δήμαρχο να ζητά νομοθετική ρύθμιση.

Βάσει πάντως των νόμων που ισχύουν, το κτίσμα που απαιτείται για τη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών απαιτεί 830 τετραγωνικά μέτρα δομημένου χώρου. Επίσης απαιτεί άνετη πρόσβαση αλλά και την υψηλή φύτευση περιμετρικά του όλου οικοπέδου.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα