Αγροτικά

Xρ. Βαλλιανάτος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας: «Αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας»

Tο 1ο Διαδικτυακό Συνέδριο για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Δυτική Ελλάδα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φρούτων, Λαχανικών, Σιτηρών και ελαιολάδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας «Εύφορη Γη», εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλιανάτος.

Στην εισήγησή του ο κ. Βαλιανάτος τόνισε: «Όπως αντιλαμβάνεστε ο Συνεταιρισμός
μας ασχολείται με τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον Νομό
Ηλείας, κατά συνέπεια έχουμε άμεση επαφή με τους παραγωγούς και γνωρίζουμε
πολύ καλά τις συνθήκες καλλιέργειας και εμπορίας των προϊόντων.

Ευχής έργο θα ήταν να μπορούσαμε να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για το μέλλον του αγροτικού τομέα, δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν το επιτρέπουν, ευχόμαστε όμως αυτό να γίνει τον επόμενο χρόνο.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τις ζωές μας και φυσικά δεν θα άφηνε αλώβητο τον αγροτικό τομέα. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι τεράστια, οι παραγωγοί βρίσκονται σε αβεβαιότητα και δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, οπότε πρώτα τίθεται θέμα επιβίωσης και διατήρησης των υπαρχουσών καλλιεργειών και η ανάπτυξη, δυστυχώς, περνά σε δεύτερη μοίρα.

Ο αγροτικός τομέας λοιπόν στην Ηλεία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, την στιγμή μάλιστα
που τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τομέας δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο. Οικονομική κρίση, πυρκαγιές, σεισμός, αντίξοες καιρικές συνθήκες και τώρα η
πανδημία, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε αδιέξοδο, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά
τους να μειώνονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

Ο νομός μας τα τελευταία χρόνια αναζητά μάταια να βρει τον βηματισμό της και να
αναδειχθεί από επαίτης, πρωταγωνιστής.

«Σημείο Μηδέν»
Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο σημείο μηδέν και οδηγείται στον αφανισμό,
με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα για έξοδο από την κρίση και ο πρωτογενής τομέας χάνεται από το χάρτη.

Το πλήγμα για το Νομό Ηλείας τεράστιο. Τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον αγροτικό τομέα, προϊόντα μένουν απούλητα και σαπίζουν στα χωράφια, ο προγραμματισμός έχει πάει περίπατο και οι αγρότες οδηγούνται στην οικονομική καταστροφή.

Η πανδημία ωστόσο μας αφύπνισε και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα
δεν είναι δεδομένο, κατά συνέπεια θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ανάλογες απειλές, πρέπει να έχουμε πλάνο αντίδρασης και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον του αγροτικού τομέα συνυπολογίζοντας τις κλιματικές αλλαγές, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τις υποδομές που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των προϊόντων μας, τις σύγχρονες τεχνολογίες και φυσικά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το δημογραφικό, που αποτελεί μεγάλη “πληγή” για την χώρα μας.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκουμε για τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη του
αγροτικού τομέα και η αναβάθμιση των αγροτικών προϊόντων.


Το ζητούμενο για όλους είναι η ανεπτυγμένη γεωργία με ανταγωνιστικά προϊόντα,
με αυξημένες παραγωγές, φιλικές όμως προς το περιβάλλον και άκρως υγιεινές για
τους καταναλωτές. Φυσικά, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από όλους, συνεργασία, αξιοποίηση των καινοτόμων μεθόδων και της σύγχρονης τεχνολογίας, ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων, όπως είναι το αρδευτικό, νέες μεθόδους καλλιέργειας και για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται η στήριξη της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και καίριες παρεμβάσεις σε τομείς που χωλαίνουν.

Οι καιρικές συνθήκες πλήττουν ανά τακτά διαστήματα τις παραγωγές, το κόστος παραγωγής πολλές φορές γίνεται δυσβάσταχτο και οι τιμές που φθάνει το προϊόν στον καταναλωτή είναι συνήθως υπέρογκες αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος μεταξύ αγροτών, μεσαζόντων και εμπόρων.

Σε όλα τα παραπάνω η πολιτεία δεν μπορεί να είναι απούσα.
Ο Νομός Ηλείας είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός, ωστόσο ουδέποτε κατάφερε να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του και μερικούς από τους λόγους τους ανέλυσα παραπάνω.

Θέλουμε να αλλάξει άρδην η εικόνα στον νομό μας και από “φτωχός συγγενής” να μετατραπεί σε “πρωταγωνιστή” στον αγροτικo τομέα. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Ωστόσο, απαιτείται να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε να καταφέρουμε να ενταχθούν οι νέοι στον αγροτικό κλάδο, να αγαπήσουν την γη και να την καλλιεργήσουν με μεράκι, αφού τους δώσουμε όμως τα απαραίτητα εχέγγυα για να το πράξουν.

Σήμερα, οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν ότι μπορεί να ασχοληθούν με
τον αγροτικό τομέα και δεν τους κατηγορούμε γι’ αυτό. Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρα, πρέπει να αισθανθούν ότι θα βρεθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον που θα
τους εξασφαλίζει την δυνατότητα ανάπτυξης και θα αισθανθούν ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στην διατροφική αλυσίδα, θα αισθανθούν χρήσιμοι και οι κόποι τους θα
πιάνουν τόπο. Και φυσικά, θα αντιληφθούν ότι μέσα από την ανάπτυξη του αγροτικού
τομέα θα δημιουργηθούν και πολλές θέσεις εργασίας που θα είναι μόνιμες, δίνοντας οικονομική ώθηση σε κάθε περιοχή.

Σε αυτό τον τομέα μεγάλο ρόλο θα παίξει η οργάνωση των ομάδων παραγωγών. Είμαι
πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την οργάνωση. Οι οργανωμένες Ομάδες Παραγωγών, που θα στηρίζουν τους αγρότες σε όλους τους τομείς και θα τους κατευθύνουν στην καλλιέργεια, στην συγκομιδή, στην πώληση, στην μεταποίηση των προϊόντων τους και φυσικά το άνοιγμα στις ξένες αγορές, μέσα από σοβαρές εξαγωγές, θα δώσουν άλλη ώθηση στα τοπικά προϊόντα.

Οργάνωση, χρηματοδοτήσεις, ανάπτυξη υποδομών και στροφή σε βιώσιμες καλλιέργειες, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να οραματιζόμαστε έναν ισχυρό και
αποδοτικό αγροτικό τομέα.

Προβλήματα και προτάσεις

Θα μου επιτρέψετε επιγραμματικά να αναφέρω μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες και επιζητούν λύση.

Από τα πάγια αιτήματά μας είναι η αναδιάθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, ενός
προϊόντος μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζητάμε επί σειρά ετών την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να προσαρμοστεί και ο ΕΛΓΑ σε αυτά. Ζητούμε συνδεδεμένες ενισχύσεις για την βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή και κατά την νέα προγραμματική περίοδο.
Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση
των παραγωγών.

Πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.
Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι
παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

Πρέπει να προχωρήσουν ενωμένοι οι αγρότες και να πάρουν την κατάσταση στα
χέρια τους. Κάθε προϊόν χρειάζεται και μία δυνατή Ομάδα Παραγωγών. Μόνο μέσα
από τις Ομάδες θα μπορέσουν να καταρτιστούν και να εφαρμοστούν επιχειρησιακά
προγράμματα, τα οποία παρέχουν σημαντικά οφέλη και κίνητρα για τους αγρότες.
Ζητάμε επίσης την κατάργηση Ιστορικών Δικαιωμάτων και ενίσχυση στους πραγματικούς καλλιεργητές.

Φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την
παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη.
Επίσης, ζητάμε λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής, αναδιάταξη
και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή, αυστηρό έλεγχο της αγοράς προϊόντων ιδιαίτερα των εισαγομένων και αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία.

Απλούστευση γραφειοκρατίας

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την
πληρωμή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Ομάδων Παραγωγών. Συμφωνούμε απόλυτα στον έλεγχο, όχι όμως στον παραλογισμό.
Και φυσικά περιμένουμε να προχωρήσει επιτέλους η αναδιοργάνωση των ΤΟΕΒ του
Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού
με προοπτική την καλύτερη διαχείριση του αρδευτικού νερού και την μείωση του κόστους χρήσης.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά και για κάθε ένα προϊόν ξεχωριστά, αλλά πιστεύω
ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες για να καταρτίσουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο διεκδικήσεων και στοχευμένων ενεργειών».

Πηγή:  “Επί γης”, η Νέα Αγροτική εφημερίδα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.  

Όλη η επικαιρότητα