Ηλεία Οικονομία

«Ξαφνικός θάνατος» – Με SMS ενημερώνονται δικαιούχοι για αναστολή του Κ.Ε.Α.

Ακούστε το άρθρο

«Ξαφνικός θάνατος» τις τελευταίες ημέρες για αρκετούς δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, οι οποίοι ενημερώνονται με μηνύματα sms ότι γίνεται αναστολή των αιτήσεών τους για την χορήγηση του επιδόματος.

Η αναστολή αφορά περιπτώσεις όπου φαίνεται ότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες, αναφορικά με την μη δήλωση επιπλέον επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Ωστόσο, αντί να ενημερωθούν με διαφορετικό τρόπο οι δικαιούχοι και να προχωρήσουν ενδεχομένως σε συμπληρωματική δήλωση, μαθαίνουν με ένα sms ότι παύουν να  λαμβάνουν το επίδομα.

Αναζητούν τους λόγους

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που έχουν μεταβεί στο γραφείο Πρόνοιας του δήμου Ήλιδας, ενημερώνοντας ότι έλαβαν το σχετικό μήνυμα για την αναστολή χορήγησης του βοηθήματος και αναζητούν τους λόγους.

Ήδη, από το τμήμα πρόνοιας έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει τεθεί σχετικό ερώτημα και η απάντηση που έχει δοθεί είναι ότι θα δοθούν κατευθύνσεις τις επόμενες ημέρες για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτές τις υποθέσεις, καθώς το πρόβλημα είναι σε πανελλαδικό επίπεδο.

Έντονη διαμαρτυρία

Σχετικό sms έλαβε προχθές και ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος από την Αμαλιάδα, ο οποίος λάμβανε το σχετικό επίδομα από τον περασμένο Μάιο.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η οικογένειά του, ο ίδιος, η σύζυγος, ο πατέρας του, οι δύο γιοι του, η νύφη και το εγγονάκι, ζουν μόνο από την σύνταξη των 333 ευρώ που λαμβάνει ο παππούς. Αναφέρει πώς το επίδομα ήταν ένα σημαντικό βοήθημα, για την οικογένεια, ωστόσο όπως προκύπτει από την σχετική ενημέρωση που είχε, γίνεται αναστολή γιατί δεν δηλώθηκε συμπληρωματικά η λήψη επιδόματος κατηγορίας Α21 ύψους 120 ευρώ το τρίμηνο από τον γιο του για το μικρό του παιδί.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, καθώς όπως λέει είχε πάει εδώ και καιρό για να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση για το συγκεκριμένο επίδομα, ωστόσο υποστηρίζει ότι του έλεγαν να περιμένει να ειδοποιηθεί με μήνυμα από την κεντρική υπηρεσία και τελικά η μοναδική ενημέρωση που έλαβε ήταν για αναστολή του επιδόματος και πλέον αναζητεί το δίκιο του.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την υγεία και τις ευπαθείς ομάδες, με φωνές να υποστηρίζουν ότι αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 350 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας, καθώς και 1,1  δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα 157 εκ. ευρώ αφορούν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Όλη η επικαιρότητα