Αρθρογραφία

Ξανασκεφθείτε τις επιλογές σας

«Είναι άδικο και προσβλητικό να βλέπουν (μόνο) την Ηλεία σε έναν τέτοιο μικρόκοσμο εξυπηρέτησης αναγκών…»

Η επιλογή της Ηλείας για την «κάθοδο» προσφύγων ή μεταναστών σε μαζικό ρυθμό δεν είναι έκπληξη. Η επιλογή ωστόσο ΜΟΝΟ της Ηλείας σε ολόκληρη την Πελοπόννησο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σκοπού αποτελεί μία πρόκληση απέναντι στο κοινό αίσθημα των κατοίκων του τόπου.

Στερείται αναμφίβολα λογικής αιτιολόγησης και παρουσιάζει έλλειμμα δικαιοσύνης, ειδικά αν σταθούμε στο θέμα της ποσόστωσης που αρχικώς είχε εξαγγελθεί για κάθε Νομό ή για κάθε Δήμο.

Υπό την έννοια αυτή, δημιουργούνται ερωτηματικά για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα οι κυβερνητικοί παράγοντες και πολύ περισσότερο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι εμπλέκονται στην επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Στις δύο διαδοχικές συσκέψεις πάντως είχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε αρκετά πράγματα, δεν μάθαμε όμως ποτέ πως απάντησαν στο ερώτημα γιατί δεν προκρίνονται άλλοι Νομοί όπως π.χ. η Μεσσηνία, η Αρκαδία ή η Αργολίδα κλπ.

Γνώριζα τον Υφ. Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή που έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο βάρος του εγχειρήματος ως έναν ακριβοδίκαιο και αυστηρό μαυροσκούφη αξιωματικό το διάστημα που υπηρετούσε στη Μονάδα του στην Αλεξανδρούπολη πριν από αρκετά χρόνια. Δεν σήκωνε «μύγα στο σπαθί του» και καλά έκανε. Άραγε τώρα, τι δεν αντιλαμβάνεται σωστά για αυτό που συμβαίνει με την Ηλεία και το αποδέχεται;

Ή μήπως τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι που καλούνται να αποφασίσουν δεν έμαθαν, δεν άκουσαν ή δεν είδαν ποτέ, ότι εδώ διαμένουν τους περισσότερους μήνες χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης, παράλληλα με τους πρόσφυγες που ήδη φιλοξενούνται στην οργανωμένη δομή της Μυρσίνης;

Αδυνατούμε να  πιστέψουμε ότι ξέρουν πολύ καλά, αλλά ακολουθούν την τακτική: «Βρήκαμε τώρα παπά, να θάψουμε πέντε – έξι…».  Αφού λοιπόν υπάρχει στο Επιτάλιο ανοικτός χώρος (ποιος επιμένει τόσο πολύ ακ’ομη δεν μας είπαν…) ας κάνουμε και κάποια διαμόρφωση να στείλουμε τους μετανάστες.

Που; Στην Ηλεία που δεν έχει δρόμο, δεν διαθέτει ούτε τρένο, δεν της έκαναν αεροδρόμιο, δεν ενδιαφέρθηκαν διαχρονικά για την αναγκαιότητα των υποδομών μεταφοράς και σύνδεσής της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Απομονωμένοι πρόσφυγες σε απομονωμένο τόπο!..

Θα πρέπει σαφώς να το ξανασκεφτούν και να λάβουν υπόψιν τους και το συναίσθημα της τοπικής κοινωνίας που είμαι σίγουρος ότι θα προσπαθήσουν να μετριάσουν με «γενναία» αντισταθμιστικά μέτρα. Έργα θα είναι αυτά, χρηματοδοτήσεις, προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο, θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Νομίζω ωστόσο ότι η φιλόξενη διάθεση των ηλείων η προσφορά Μητρόπολης και ιδιωτών να δεχθούν οικογένειες προσφύγων στη σφαίρα του εφικτού παρερμηνεύθηκε από τους ειδικούς που θέλουν να προωθήσουν μάζες μεταναστών στην ενδοχώρα.

Είναι τουλάχιστον όχι μόνο άδικο αλλά και προσβλητικό να βλέπουν την Ηλεία σε έναν τέτοιο μικρόκοσμο εξυπηρέτησης αναγκών, όταν την ίδια ώρα διατυμπανίζουν θεωρητικώς αλλά ουδέποτε ουσιαστικώς την προοπτική και την εξέλιξή της ως αιχμή πρωτογενούς παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης.

Περιμένουμε κατόπιν τούτου να αλλάξουν άρδην οι σχεδιασμοί και αυτού τους είδους οι πολιτικές συμπεριφορές. Δεν μας αξίζουν και  ασφαλώς μας πικραίνουν και ενίοτε μας εξοργίζουν…

Όλη η επικαιρότητα