Ηλεία

Xαρ. Καφύρας: «Δεν θα ανεχτούμε πιθανή κατάργηση της ΕΡΑ Πύργου»

kafir.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η λειτουργία της ΕΡΑ Πύργου και στο νέο φορέα της δημόσιας τηλεόρασης επισήμανε με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χρ. Καφύρας προς τον υπουργό οικονομικών Ιω. Στουρνάρα και τον αρμόδιο υφυπουργό Παντ. Καψή.

Στην απόλυτα τεκμηριωμένη επιστολή του ο κ. Καφύρας τονίζει τα εξής:



«Κύριοι,

Είναι γνωστό ότι για τους Ηλείους η ΕΡΑ Πύργου, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πύργου αποτελεί  καθημερινή επιλογή σε ο,τι αφορά στην ενημέρωση τους για τα όσα συμβαίνουν εντός, αλλά και εκτός του νομού μας, για την αθλητική του ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο αλλά και για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νομό μας, εξ’αιτίας και της κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο,  ειδικά σε περιόδους κρίσης που δυστυχώς δεν είναι σπάνιες για το νομό μας ( πυρκαγιές, σεισμοί) αλλά και για γεγονότα διεθνούς εμβέλειας, όπως οι τελετές αφής για τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι επισκέψεις υψηλών προσώπων, αθλητικές διοργανώσεις κ.α.

Καλλιτεχνικά δρώμενα ( Φεστιβάλ Ήλιδας, Φεστιβάλ Ολυμπίας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, Τοπικές Θεατρικές Ομάδες, Ορχήστρες και Χορωδίες, Πολιτιστικές Ομάδες  απολαμβάνουν ευρείας προβολής, έχουν  το δικό τους  βήμα για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους , να αναφερθούν στις προσπάθειές τους.

Θεωρούμε ότι όλα καλύφθηκαν και προβλήθηκαν επαρκώς χάρις στον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία (με πρόγραμμα σε 24ωρη βάση) τόσο των εργαζομένων στην ΕΡΑ Πύργου, όσο και του ανταποκριτή της ΝΕΤ στο νομό μας Γ. Μαρινόπουλου.

Η  ΕΡΑ Πύργου με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία 60 χρόνια τώρα καλύπτει σφαιρικά και προβάλει τα τοπικά δρώμενα, τα προβλήματα και τα αιτήματα του Ηλειακού λαού.

Η σύνδεση του Ρ/Σ Πύργου της ΕΡΑ με την τοπική κοινωνία, ξεκινά από το 1959, όταν εξέπεμψε για πρώτη φορά, ως έκφραση του ανήσυχου πνεύματος μερικών νέων τότε συμπολιτών μας.

 Οι  ερασιτεχνικές τους προσπάθειές τους, προκειμένου  να αποκτήσει «φωνή» η πόλη του Πύργου και κατ΄ επέκταση ο νομός, υποστηρίχθηκε φανατικά από τους Πυργιώτες  ( έδωσαν αγώνες με κλείσιμο καταστημάτων και κινητοποιήσεις για να συνεχίσει να εκπέμπει σε δύσκολους καιρούς). Στηρίχθηκαν επίσης οικονομικά με δωρεές προς τον Ρ/Σ Πύργου με αποτέλεσμα από τότε να μπουν τα θεμέλια για την ανέγερση ιδιόκτητου κτηρίου για την στέγαση του, το οποίο μάλιστα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε (ως σκελετός) με πρόβλεψη και για στούντιο μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Ο Ρ/Σ Πύργου, ακούγονταν μέσω του πομπού των Μεσαίων Κυμάτων σε όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη και στους φοιτητές μας που σπούδαζαν στο εξωτερικό, τους ναυτικούς μας που ταξίδευαν σε μακρινές θάλασσες, τους ελληνόφωνους της Καλαβρίας  και αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των ντόπιων ( μέσω ονομαστικών αφιερώσεων) και των Ελλήνων της διασποράς.

Ο  Ρ/Σ Πύργου, περιουσία και δημιούργημα της πόλης, την δεκαετία του ‘ 70 , εντάχθηκε στην τότε ΥΕΝΕΔ με όλο της το προσωπικό και τα περιουσιακά της στοιχεία ( υπό  την προεδρία Γ. Ψαρού) με την προϋπόθεση της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και τον όρο ότι σε περίπτωση αλλαγής του ρόλου του, η περιουσία αυτή θα αποδοθεί στον  Δήμο του Πύργου.

Από το 2004 στεγάζεται στο δικό του Ραδιομέγαρο ( Αγία Παρασκευή Πύργου) κάτι που έγινε εφικτό, μετά από την σύμβαση που υπέγραψε ο τότε πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ Π. Παπαναγιώτου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας.

Εξακολουθεί ως σήμερα να εκπέμπει πολύωρο τοπικό πρόγραμμα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, ενώ είναι γνωστό ότι πρωτοστάτησε σε καμπάνιες για την ενίσχυση όσων είχαν ανάγκη (των πληγέντων από σεισμούς και φωτιές σε συνεργασία με την Ν. Α Ηλείας, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και φορείς,  δωρεές  για μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο του Πύργου, θύματα πολεμικών συγκρούσεων στη Γιουγκοσλαβία,), διοργάνωσε το πρώτο διαγωνισμό παραδοσιακού τραγουδιού στην Ηλεία αλλά και συναυλίες με την ορχήστρα της ΕΡΤ, κάλυψε τις Γιορτές του Απόδημου Ελληνισμού στον Αι-Γιάννη των Μακρισίων. Λειτούργησε σε 24ωρη βάση σε περιόδου δύσκολες για τους κατοίκους της Ηλείας, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, οι σεισμοί του Ιουνίου του 2008 κ.α

Η ΕΡΑ Πύργου, ο Ρ/Σ Πύργου, βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων  περιφερειακών σταθμών της χώρας σε ακροαματικότητα, καλύπτει με έσοδα από διαφημίσεις τα λειτουργικά του έξοδα & για όλους αυτούς  τους  λόγους  ( ιστορικούς, κοινωνικούς , οικονομικούς ) προκαλεί   απορία η διαφαινόμενη  επιλογή του αρμόδιου να καταργηθεί  η ΕΡΑ Πύργου. Στη  δημοσίευση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόσληψη 589 εργαζομένων (δίμηνες συμβάσεις)  για τις ανάγκες  της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, δεν υπάρχει καμία αναφορά 19 περιφερειακών σταθμών μεταξύ των οποίων και η ΕΡΑ Πύργου, ούτε για ανταποκριτή της ΝΕΤ στην Ηλεία.

Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε, την κατάργηση της «φωνής» της Ηλείας (οι εργαζόμενοι της οποίας εξακολουθούν να παράγουν τοπικό πρόγραμμα, σεβόμενοι το δικαίωμα των ακροατών στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία από το δημόσιο ραδιόφωνο) , που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της και ζητάμε  την συνέχιση της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου στην Ηλεία, που είναι  σημείο αναφοράς για τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς.

Ζητάμε επομένως την διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΕΡΑ Πύργου με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της καθώς και την παραμονή στην θέση του,  του ανταποκριτή της ΝΕΤ στο νομό μας.

Η Ηλεία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το δικαίωμα της αυτόνομης παρουσίας της στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.»

Όλη η επικαιρότητα