Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ξεκάθαρο προβάδισμα Φαρμάκη! – Η δημοσκόπηση της DATA C για τις Περιφερειακές Εκλογές 2023

Και στους τρεις νομούς ο Ν. Φαρμάκης φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή και δείχνει, ως υποψήφιος, να βρίσκεται σε εξαιρετικά ισχυρή εκκίνηση.
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα φαίνεται να έχει ο νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης με βάση τη δημοσκόπηση της DATA C που έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Και στους τρεις νομούς ο Ν. Φαρμάκης φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή και δείχνει, ως υποψήφιος, να βρίσκεται σε εξαιρετικά ισχυρή εκκίνηση.

Καθόλου ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσοστό αποδοχής και του Απόστολου Κατσιφάρα που συνεχίζει να αποτελεί επιλογή από σημαντικό μέρος των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, τον Περιφερειάρχη οι πολίτες τον περιγράφουν ως έναν πολιτικό νέας γενιάς με υπερκομματικό χαρακτήρα, χωρίς έπαρση, που κατανοεί και αγωνίζεται για τα προβλήματά τους και χωρίς εκλογικό αντίπαλο στην παρούσα συγκυρία. Και στους τρεις Νομούς και σε όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα. Ακόμα και σε μεγάλο μέρος των περιφερειακών παρατάξεων και των πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (όπως και ο προκάτοχός του) αντιμετωπίζονται από το εκλογικό σώμα διαφορετικά, πολύ πιο θετικά από τα άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Το έργο της Πατρών – Πύργου και η συμβολή του Περιφερειάρχη

Σε ό,τι αφορά την Πατρών – Πύργου η πρώτη ερώτηση ήταν: «Γνωρίζετε ότι ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου;» & « Γνωρίζετε πότε θα ολοκληρωθεί;»

• Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες της Π.Δ.Ε. γνωρίζουν ότι ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου.

• 39% όσων γνωρίζουν την εκκίνηση του έργου, δηλώνουν ότι γνωρίζουν πότε θα ολοκληρωθεί, αλλά μόνο οι μισοί εξ αυτών πράγματι γνωρίζουν το ορθό έτος ολοκλήρωσης.
Σχετικά με τον Βαθμό συμβολής κάθε φορέα στην εκκίνηση του έργου της Πατρών – Πύργου:

• Η εκκίνηση του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου αποδίδεται ξεκάθαρα από τους πολίτες στην Ε.Ε., στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη και στην παρούσα κυβέρνηση.

• Οι απόψεις των πολιτών για τον βαθμό συμβολής κάθε φορέα διαφοροποιείται ανάλογα με την κομματική προέλευση και την πολιτική αυτοτοποθέτηση. Συγκεκριμένα, για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και όσους αυτοτοποθετούνται ως κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί η συμβολή της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη και της παρούσας κυβέρνησης αυξάνεται σημαντικά.

Ανοδικές οι θετικές γνώμες για Φαρμάκη

Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικότητες, η έρευνα, όπως είναι φυσικό, καταγράφει τάση αύξησης όσων γνωρίζουν τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη όπως και παγίωσης των ποσοστών όσων εκφράζουν γνώμη για αυτόν με αύξηση των άκρων της κλίμακας, κύρια όσων έχουν θετική γνώμη αλλά και όσων έχουν αρνητική. Η «θετική γνώμη» (ή διαφορετικά «δημοτικότητα») για τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη ανέρχεται στο 63,2% (από 56,4% τον 9ο του 2021) ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο και ασύνηθες για πολιτικό.

Για τον κ. Α. Κατσιφάρα: δηλώνει θετική ή μάλλον θετική γνώμη το 49,8%. Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό, εύρημα που καταγράφει «προσωπική αντοχή και επιρροή» του κ. Α. Κατσιφάρα στο εκλογικό σώμα (η δημοτικότητα στις δύο προηγούμενες έρευνες ήταν 42,9% και 41,8%).

Στην καλύτερη φάση του

Στην ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε, πως κρίνετε συνολικά το έως τώρα έργο του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη;» η έρευνα καταγράφει ότι ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης διάγει την καλύτερη, έως τώρα, φάση της θητείας του με κριτήριο την άποψη του εκλογικού σώματος για το έργο του. Ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι παίρνουν θέση για το έργο του και αυτή είναι –για τους περισσότερους- θετική και παράλληλα καταγράφεται μείωση όσων εκφράζουν αρνητική γνώμη για το έργο του.

• Το έργο του περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αξιολογείται «θετικά ή μάλλον θετικά» από το 62,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 51,3%. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσοστού ανήκει σε όσους τον αξιολογούν «θετικά».

• Το έργο του περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αξιολογείται «αρνητικά ή μάλλον αρνητικά» από το 22,1%. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 29,9%. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραπάνω ποσοστού ανήκει σε όσους τον αξιολογούν «μάλλον αρνητικά».

Μπροστά και στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου ο Ν. Φαρμάκης συσπειρώνει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων (80,5%) που τον επέλεξαν το 2019 χωρίς σημαντικές απώλειες προς άλλους υποψηφίους όπως ο Α. Κατσιφάρας (6,4%) και ο Κ. Σπηλιόπουλος (3%). Το ποσοστό συσπείρωσης καταγράφεται αυξημένο συγκριτικά με τον Σεπτ. ’21.

• Ο Α. Κατσιφάρας παρουσιάζει ακόμα χαμηλή συσπείρωση στους ψηφοφόρους του 2019 η οποία καταγράφεται στο 55% με απώλειες προς τον Ν. Φαρμάκη (22%) και μικρότερες προς τον Β. Χατζηλάμπρου (6,2%) αλλά και ποσοστό 5,7% αναποφάσιστων (σχήμα 2).

• Η πρόθεση ψήφου για τον Κ. Σπηλιόπουλο με την παραδοσιακή στάθμιση φθάνει στο 7,1% καταγράφοντας αύξηση από την προηγούμενη μέτρηση (4,5% Σεπτ. ’21).

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία «εκτίμησης ψήφου» της εταιρείας εάν είχαμε αύριο εκλογές, πρώτος θα ήταν ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 26%. Στις εκλογές του 2019 (Α γύρο) είχε λάβει το 20,9%. Ο Απόστολος Κατσιφάρας θα ακολουθούσε με 19% και μετά ο Κ. Σπηλιόπουλος με 11,5%. Οι υπολογισμοί είναι επί των εγγεγραμμένων.

Όλη η επικαιρότητα