Ξεκινά η καταβολή της προκαταβολής στους πυρόπληκτους

Share

Ξεκινά η διαδικασία προκαταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, αφού το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), προχωρούν σε ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας για την επιχορήγησή τους για αντιμετώπιση ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής. Κατά συνέπεια, οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.

Όπως είναι γνωστό για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης.

Σε αυτούς που θα λάβουν την προκαταβολή περιλαμβάνονται και οι πυρόπληκτοι των Δήμων Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου όπου πάνω 500.000 ελαιόδεντρα έγιναν παρανάλωμα του πυρός ενώ πάνω από 120.000 στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες εκ των οποίων τα 60.000 στρέμματα τουλάχιστον ήταν καλλιέργειες.

Η αρχική εκτίμηση των ζημιών, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει πραγματοποιηθεί βάσει επισημάνσεων των γεωπόνων-εκτιμητών και ψηφιακών δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ, καθώς και βάσει αρχικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας.

Η νέα διαδικασία, που ενεργοποιήθηκε από τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό τον κ. Τριαντόπουλο, είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι εν λόγω ζημιές, λαμβάνει υπόψη τα διαθέσιμα από τον ΕΛΓΑ στοιχεία και στηρίζεται στην εμπειρία και την εξειδίκευση των στελεχών του Οργανισμού.

Πως θα πληρωθούν…

Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα υπολογιστεί στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων του ΕΛΓΑ και της ως άνω αρχικής εκτίμησης, ενώ θα εξειδικευτεί ανά αγροτική εκμετάλλευση με βάση τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και η συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων διενεργείται από τον ΕΛΓΑ και όχι από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, οι οποίες – όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις – θα περιοριστούν στα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού που έχουν υποστεί ζημιές.

Η προκαταβολή της επιχορήγησης θα συνυπολογίσει και την πρώτη αρωγή που χορηγήθηκε προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω του arogi.gov.gr.

Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τυχόν διευκρινίσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ. Σε επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τους ειδικούς γεωτεχνικούς διαδικασία, θα ακολουθήσει η τελική εκτίμηση των ζημιών, εξειδικευμένη ανά αγροτική εκμετάλλευση, βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάσει τελικής τιμής εκτίμησης, ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς.

Στη βάση της τελικής αυτής εκτίμησης θα καθοριστεί και η τελική επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, στην οποία θα συνυπολογιστεί και η χορηγούμενη προκαταβολή.