Ηλεία

Ξεκινά η λειτουργία Μονάδας Μεταγγίσεων για θαλασσαιμικούς στη Ν.Μ. Αμαλιάδας

Απαντήσεις του διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας για υποστελέχωση και θέσεις γιατρών στον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία Μονάδας Μεταγγίσεων για ανθρώπους που πάσχουν από θαλασσαιμία (σ.σ. Μεσογειακή αναιμία) στη Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Χρήστος Χριστόπουλος, θέλοντας να μειώσει την ταλαιπωρία των πολιτών που χρειάζονται μετάγγιση από την Αμαλιάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ηλείας.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, σε συνεργασία με την διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, τη λειτουργία της Μονάδας Μεταγγίσεων για θαλασσαιμικούς στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Απάντησα θετικά στο αίτημα της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας ώστε να λειτουργήσει εκεί για τους μεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς η Μονάδα που λειτουργούσε και πριν και έτσι από την 1η Αυγούστου θα λειτουργεί το κέντρο μετάγγισης για τους θαλασσαιμικούς στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας.

Είναι ένα αίτημα που αποδέχθηκα γιατί θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται για μικρά πράγματα τα οποία θα διευκολύνουν τη ζωή τους.

Οι αποστάσεις συνήθως εκμηδενίζονται με το να πηγαίνουν στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας να μεταγγίζονται» δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος, τονίζοντας ότι η Μονάδα Αιμοδοσίας της Ν.Μ. Αμαλιάδας είναι ένα από τα τμήματα που λειτουργούν άψογα, συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των πολιτών της Ηλείας.

Παράλληλα, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας ξεκαθάρισε ότι η αντίστοιχη μονάδα στον Πύργο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ότι προστέθηκε μια μονάδα και για τους θαλασσαιμικούς της Αμαλιάδας και της Βόρειας Ηλείας. Επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας θα είναι η παιδίατρος, Γαβριέλα Φεκετέα και θα στελεχωθεί με 2 νοσηλεύτριες, οι οποίες θα συνεργάζονται και θα παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς όταν χρειάζεται.

«Συνεχείς οι προσπάθειες για στελέχωση»

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα στην Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, ο κ.Χριστόπουλος είπε πως «είναι γνωστό ότι αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η υποστελέχωση όσον αφορά το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό είναι εμφανής», σημειώνοντας πως με την συναίνεση της διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ και του Υπουργείου Υγείας γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την προσέλκυση κυρίως ιατρικού προσωπικού στον Πύργο

«Ευελπιστούμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα, αν παρουσιαστούν γιατροί. Όμως, οι προσπάθειες είναι συνεχείς και εμείς οφείλουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες του νοσοκομείου με αυτά τα οποία έχουμε. Βέβαια, αυτό σημαίνει καταπόνηση του προσωπικού και των εργαζομένων, αλλά η υγεία είναι αναντικατάστατη και δε μπορούμε να παίζουμε στις πλάτες του κόσμου. Επομένως, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει με όσους έχουμε έως ότου ενισχυθούμε με γιατρούς». Επιπρόσθετα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας υπογράμμισε ότι η απροθυμία των γιατρών ευθύνεται για το γεγονός ότι δε στελεχώνεται το νοσοκομείο του Πύργου και όχι η 6η Υγειονομική Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υγείας. Αναφορικά με τις ειδικότητες ιατρών όπου παρατηρούνται οι ελλείψεις, αυτές είναι ήδη γνωστές, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Χριστόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, λείπουν οι παθολόγοι, που είναι η κυριότερη ειδικότητα ενός νοσοκομείου, εντατικολόγοι και αναισθησιολόγοι. «Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν αποτελεί αμέλεια της ΥΠΕ ή του Υπουργείου Υγείας. Απλά δεν υπάρχουν γιατροί να προσέλθουν εδώ.

Εμείς πάντα προκηρύσσουμε θέσεις και έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ όσον αφορά τις θέσεις των γιατρών» κατέληξε ο κ.Χριστόπουλος. Η ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς Τέλος, ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας μίλησε και για την ετοιμότητα που τέθηκαν οι Νοσηλευτικές Μονάδες Πύργου και Κρεστένων, αλλά και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των περιστατικών, εξαιτίας των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε περιοχές του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

«Κλήθηκαν και προσήλθαν γιατροί εκτός υπηρεσίας, καθώς και το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση. Φιλοξενήσαμε 3 ηλικιωμένους που είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για 2 ημέρες και το νοσοκομείο επωμίστηκε τη σίτιση και τη στέγασή τους. Δεν είχαμε τραυματίες παρά μόνο ένα εισπνευστικό φαινόμενο από εισπνοή καπνού το οποίο αντιμετωπίστηκε καταρχάς στη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων και εν συνεχεία στο νοσοκομείο του Πύργου».

Όλη η επικαιρότητα