Ηλεία

Ξεκινά το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ και το ΚΔΑΥ της Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Εντός του 2018 ξεκινά το έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς για την Ηλεία, στον ίδιο χώρο θα κατασκευαστεί και το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και στην ίδια μελέτη θα συμπεριληφθεί ο σχεδιασμός για τα δέματα απορριμμάτων που βρίσκονται στα ‘Κονιδέϊκα’, τα οποία επίσης θα μεταφερθούν στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ που βρίσκεται ο ΧΥΤΥ και θα κατασκευαστεί και η ΜΕΑ.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν δια στόματος του αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σωκράτη Φάμελλου, μετά την συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Δήμαρχο Ήλιδας και πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Σε συνέχεια των όσων είχαν ανακοινωθεί στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο υπουργός είχε επισκεφθεί την Ηλεία και είχε κάνει αυτοψία και στον χώρο του ΧΥΤΥ στην ‘Τριανταφυλλιά’ ενώ συμμετείχε και στην συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ, ο κ. Φάμελλος επανέλαβε χθες ότι έχουν τελεσφορήσει οι διαδικασίες εξεύρεσης τρόπου μέσω της διαπραγμάτευσης που έγινε με το ΣΔΙΤ ώστε να μειωθεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων για την λειτουργία της ΜΕΑ και κατά συνέπεια μειώνεται και το κόστος λειτουργίας.

Κατά συνέπεια έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τα νομιμοποιητικά έγγραφα και της δημοπρασίας και όπως δήλωσε ο κ. Φάμμελος εάν όχι τέλος Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου ο φάκελος θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και εντός του 2018 υπογράφονται οι συμβάσεις με την Κοινοπραξία και ξεκινά το έργο.

«Θα έχουμε να περηφανευόμαστε ότι δώσαμε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί μέχρι το 2015 η Ηλεία ζούσε σε τείχη σκουπιδιών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ολοκληρωμένη εγκατάσταση

Αναφορικά με το θέμα της Μονάδας Ανακύκλωσης, που είχε δεσμευτεί για την χρηματοδότηση, ενημέρωσε ότι ο ΦοΔΣΑ ωριμάζει την μελέτη, που είναι σε επίπεδο προμελέτης με τεύχη δημοπράτησης, η οποία θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο για να προχωρήσουν και οι διαδικασίες χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ έκανε γνωστό ότι η περιοχή και ο ΦοΔΣΑ πέραν των γνωστών ανακυκλώσιμων υλικών μέχρι το τέλος του 2018 θα στηρίξει και την διαλογή του οργανικού στην πηγή.

Ο κ. Φάμελλος και ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανακοίνωσαν χθες ότι η περιοχή που θα κατασκευαστεί το ΚΔΑΥ για την Ηλεία θα είναι ο χώρος της ‘Τριανταφυλλιάς’, εκεί που βρίσκεται ο ΧΥΤΥ και θα κατασκευαστεί η ΜΕΑ. «Θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση με υψηλή τεχνογνωσία» υπογράμμισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ. Φάμελλος είχε προτείνει την περιοχή των ‘Κονιδεΐκων’ στην Αμαλιάδα για την κατασκευή του ΚΔΑΥ, ωστόσο υπήρχαν αντιδράσεις και ο ΦοΔΣΑ προ ημερών κατέληξε να γίνει η κατασκευή στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’.

Αναφορικά με τα δέματα των απορριμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή των ‘Κονιδεΐκων’, τονίστηκε ότι θα γίνει η αποκομιδή τους και θα μεταφερθούν στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’.

Οι αποφάσεις για αυθαίρετα αφορούν και την Ηλεία

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του κ. Φάμελλου με τον κ. Χριστοδουλόπουλο στο γραφείο του δεύτερου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, τέθηκε και θέμα αυθαιρέτων και ο Δήμαρχος Ήλιδας τον ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με αυθαίρετη δόμηση και στην περιοχή.

Ο κ. Φάμελλος ανέλυσε το σχεδιασμό και τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση συνολικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ανέφερε:

«Πρέπει να αλλάξουμε το περιβάλλον της αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταπάτηση και του αιγιαλού και των δασών και των ρεμάτων. Για το λόγο αυτό λοιπόν εμείς έχουμε πάρει δύο μεγάλες πρωτοβουλίες.  Η μία είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που πήραμε πριν από δέκα ημέρες στην Βουλή όταν μεταφέραμε κατά κάποιο τρόπο την αρμοδιότητα για την σύνταξη πρωτοκόλλων κατεδάφισης και στο αρμόδιο Υπουργείο,  με συνυπογραφή Υπουργείου Περιβάλλοντος και Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό το κάναμε και για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες γι’ αυτές τις τρεις επικίνδυνες ζώνες. Θέλουμε να αποφορτίσουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που στις Αποκεντρωμένες δυστυχώς κάνουν πάνω από δεκαετία, με τα συμβούλια και τις ενστάσεις που γίνονται.  Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δημιουργεί ακόμη ένα εργαλείο στην κατεύθυνση να γίνονται από το Υπουργείο οι κατεδαφίσεις των τελεσίδικων πράξεων και ζητήσαμε μέσα στις επόμενες δέκα μέρες να μας παραδοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα για την περιοχή της Κτηματικής Υπηρεσίας του δημοσίου στην Αττική για τα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές που έχουν πρωτόκολλα παράδοσης. Είναι περίπου 800 φάκελοι οι οποίοι έρχονται από σήμερα (σημ. χθες) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα όμως εδώ για την περιοχή που είμαστε, έχουμε ζητήσει από την Αποκεντρωμένη να μας αποστείλει τους φακέλους των πράξεων αυτών γιατί θέλουμε να έχουμε έλεγχο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εμείς από την πλευρά μας θα χρηματοδοτήσουμε με 5 εκ. ευρώ την προώθηση των κατεδαφίσεων για τις τελεσίδικες πράξεις που υπάρχουν ήδη, είτε στον αιγιαλό, είτε στα ρέματα είτε στα δάση, ενώ πλέον οι επιθεωρητές δόμησης θα ξεκινήσουν καταγραφή για όλες τις ζώνες της παραλίας σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό θα γίνει γιατί από τον Σεπτέμβριο ανοίγει το μητρώο των ελεγκτών δόμησης για όλους τους μηχανικούς, χωρίς άλλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Άρα δημιουργούμε ένα Σώμα που είναι όλοι οι μηχανικοί της Ελλάδας στην διάθεση των επιθεωρητών δόμησης, για να γίνει καταγραφή όλων των καταπατήσεων ή όλων των παράνομων περιφράξεων ή και όλων των αυθαίρετων κατασκευών στην ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος μετά την συνάντηση, καθώς προχωρούν όλα όσα είχε υποσχεθεί ο κ. Φάμελλος τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σωκράτης Φάμελλος: Ενέργειες και δεσμεύσεις για τα απορρίμματα στην Ηλεία

Όλη η επικαιρότητα