Categories: Κόσμος

Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης στην ΕΕ – Νεκροί και τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο – Live οι εξελίξεις

Share

Σε εξέλιξη βρίσκεται για πέμπτη ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την πυρηνική απειλή να πλανάται πλέον πάνω από την Ευρώπη και τις δυτικές δυνάμεις να εντείνουν την επιχείρηση απομόνωσης της Ρωσίας.

Υπό τον εφιαλτικό ήχο που παράγουν οι σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής ανέτειλε η ημέρα στο Κίεβο. Πολλοί από τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ουκρανίας παραμένουν σε υπόγεια καταφύγια. Παράλληλα, το Χάρκοβο πλήττεται από βομβαρδισμούς.

Νωρίς το μεσημέρι, ξεκίνησαν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στα σύνορα της Λευκορωσίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών.

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων ενώ δεν είναι απίθανο να υπάρξει και δεύτερος γύρος συζητήσεων.

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν τη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της παροχής οπλισμού και άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

Σύνοψη των γεγονότων

Ημέρα εξαιρετικά πυκνή σε γεγονότα που αφορούν στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  • Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, σφυροκοπείται από Ρωσικές δυνάμεις. Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
  • Ολοκληρώθηκε σε συνοριακή πόλη της Λευκορωσίας η πρώτη συνάντηση Ουκρανικής και Λευκορωσικής αντιπροσωπείας. Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος.
  • Ισχυρές Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται περίπου 18 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, όπου επίσης μαίνονται οι μάχες. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας λίγα χλμ έξω από την πρωτεύουσα.
  • Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν Ουκρανοί τη χώρα από δυτικά της σύνορα. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων θα φτάσει τα 5 εκατ.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην Ε.Ε, γεγονός που καλωσορίστηκε από αρκετές χώρες-μέλη.
  • Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η FIFA και η UEFA απέκλεισαν από τις διοργανώσεις τους τη Ρωσική εθνική ομάδα και τους συλλόγους της χώρας. Η ΔΟΕ κάλεσε τις ανά τον κόσμο ομοσπονδίες να αποκλείουν τους Ρώσους αθλητές.
  • Η Μόσχα υποσχέθηκε «σκληρή απάντηση» στην Ε.Ε. λόγω της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε συνομιλία 1,5 ώρας με τον Γάλλο ομόλογό του Μακρόν. Επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να «αποστρατικοποιηθεί και αποναζιστικοποιηθεί», καθώς επίσης να αναγνωριστεί ο Ρωσικός έλεγχος στην Κριμαία.
  • Η Φινλανδία και η Ελβετία άφησαν πίσω την πάγια ουδετερότητα τους και συμμαχούν με την Δύση υπέρ της Ουκρανίας.
  • Η Shell διέκοψε κάθε κοινοπραξίας της με την Gazprom.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ζητεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

«Το κακό αυτό που ζούμε, οπλισμένο με πυραύλους, βόμβες και πυροβολικό, πρέπει να σταματήσει άμεσα» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμά του, κατηγορώντας τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.

Είπε επιπλέον ότι οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη. Επεσήμανε, δε, αναφερόμενος στη Ρωσία, ότι μια χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα για ρωσικά αεροσκάφη.

Πεντάγωνο: Το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκε εμπλέκεται στην εισβολή

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι σχεδόν το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα εντός της χώρας.

Η κύρια προέλαση των στρατευμάτων βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι στρατιώτες δεν έχουν ακόμη καταλάβει δύο βασικές πόλεις: το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Μαριούπολη στο νότο.

Όπως επισημαίνεται τα στρατεύματα δεν σημειώνουν την πρόοδο που είχαν σχεδιάσει λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων και σκληρής αντίστασης από τους Ουκρανούς μαχητές.

Το Facebook και το Instagram περιορίζουν την πρόσβαση σε ρωσικά ΜΜΕ στην ΕΕ

Η Meta, η οποία έχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε ότι θα περιορίσει την πρόσβαση στους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς RT και Sputnik News σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος για τις παγκόσμιες υποθέσεις της Meta Platforms, είπε ότι η εταιρεία είχε λάβει αιτήματα από διάφορες κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της παραπληροφόρησης.

Νωρίτερα, η ρυθμιστική αρχή εκπομπής του Ηνωμένου Βασιλείου Ofcom δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει 15 έρευνες για την αμεροληψία των ειδησεογραφικών προγραμμάτων που προβάλλονται από το RT.

Καναδάς: Τέλος στις εισαγωγές πετρελαίου από Ρωσία

Ο Καναδάς σταματά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.

ΗΠΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον αμερικανικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει στο τραπέζι, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση. «Καμία επιλογή δεν έχει φύγει από το τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Επισημαίνοντας πως υπάρχουν επίσης πολλές αμερικανικές αεροπορικές εταιρείας που εκτελούν πτήσεις πάνω από τη Ρωσία προκειμένου να φτάσουν στην Ασία και σε άλλα σημεία του πλανήτη, η κ. Ψάκι ανέφερε: «Λαμβάνουμε υπόψη μια σειρά από παράγοντες».

Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες συζήτησαν για περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με ηγέτες άλλων χωρών για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά τη Ρωσίας που θα έχουν «σοβαρό κόστος και συνέπειες», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Απενεργοποιήθηκαν τα δεδομένα κυκλοφορίας του Google Maps στην Ουκρανία

Η εφαρμογή Google Maps απενεργοποίησε την εμφάνιση των ζωντανών δεδομένων κίνησης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή εμφανίζεται το πόσο πολυσύχναστοι είναι οι δρόμοι, συλλέγοντας ανώνυμα δεδομένα από smartphones, αλλά τώρα έχει απενεργοποιηθεί για την προστασία των χρηστών.

Όπως τονίζεται, οι κανονικές λειτουργίες πλοήγησης εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή.

Ποιους αφορούν οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είναι μεταξύ των 26 επιφανών προσώπων που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι λίστες περιλαμβάνουν ολιγάρχες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον πετρελαϊκό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και κυβερνητικά μέλη, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και «προπαγανδιστές που συνέβαλαν στη διάδοση της αντι-ουκρανικής προπαγάνδας», ανέφερε η ΕΕ.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται είναι ο Ιγκόρ Σεχίν, το αφεντικό της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Transneft, Νικολάι Τοκάρεφ.

Στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης οι ολιγάρχες Άλισερ Ουσμάνοφ, Πετρ Άβεν και Αλεξάντερ Πονομαρένκο, καθώς και ο τραπεζίτης Μιχαήλ Φρίντμαν.

Η λίστα περιλαμβάνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Ντμίτρι Τσερνισένκο, άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και κορυφαίους δημοσιογράφους.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα καταγεγραμμένα άτομα.

Αυτός ο γύρος κυρώσεων έπληξε και την SOGAZ.

Μολότοφ σε ρωσικό τεθωρακισμένο από διερχόμενο ΙΧ με Ουκρανούς

Μόσχα: Απελαύνονται από τις ΗΠΑ 12 μέλη της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών στα Ηνωμένα Έθνη έως τις 7 Μαρτίου, δήλωσε ο απεσταλμένος της Μόσχας στον διεθνή οργανισμό.

Δηλώσεις Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν

  • Η Ρωσία του Πούτιν έχει χάσει τη μάχη της επικοινωνίας.
  • Η πυρηνική απειλή του Πούτιν δεν βγάζει κανένα νόημα.
  • Οι Ρώσοι ολιγάρχες στη Γαλλία και στην Ευρώπη θα έπρεπε να ανησυχούν.
  • Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουκρανία μεταφέρεται από το Κίεβο στο Λβίβ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.
  • Τα ρωσικά ΜΜΕ RT και Sputnik πρέπει να απαγορευθούν.

Κοινή δήλωση οκτώ χωρών υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Με κοινή τους δήλωση, οι πρόεδροι των Βουλγαρίας, Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας τίθενται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο χαρακτήρισε θεμικό το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ε.Ε.

Η Τουρκία έκλεισε τα στενά

Μόσχα: Θα υπάρξει «σκληρή απάντηση» για τις ενέργειες της Ε.Ε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Το Μονακό συμμετέχει στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Σουηδία και Φινλανδία διακόπτουν την πώληση ρωσικών αλκοολούχων ποτών

Οι δημόσιες υπηρεσίες που διαχειρίζονται το μονοπώλιο πώλησης αλκοολούχων ποτών στη Φινλανδία και τη Σουηδία αποφάσισαν να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα ρωσικά ποτά, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Alko, ως υπεύθυνη εταιρεία, θα διακόψει την πώληση ρωσικών προϊόντων από τα φυσικά και τα διαδικτυακά καταστήματά της από (σήμερα Δευτέρα), 28 Φεβρουαρίου» ανέφερε η φινλανδική εταιρεία. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοκαριστική και το πήραμε πολύ σοβαρά», εξήγησε μια εκπρόσωπος της εταιρείας που διαθέτει περισσότερα από 11.000 ποτά, μεταξύ των οποίων και περίπου 30 ρωσικά, κυρίως διάφορες μάρκες βότκας.

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης

Η Πολωνία θα στηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Πολωνία θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε νωρίτερα ότι υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας του στο μπλοκ.

«Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ», έγραψε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ουκρανός υπουργός Άμυνας: Θα δοθούν αμνηστία και χρήματα στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα

Βρετανία: Η κυβέρνηση αρνείται να ανοίξει τις πύλες της για όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το Λονδίνο υποσχέθηκε σήμερα ότι θα χαλαρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει για να δεχτεί περισσότερους Ουκρανούς που έχουν συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της σε όλους τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

«Οι βιομετρικές επαληθεύσεις και (οι έλεγχοι) ασφαλείας είναι ουσιαστικής σημασίας (…) και θα παραμείνουν» εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των Βρετανών», εξήγησε.

Η Βρετανία επικρίνεται για έλλειψη γενναιοδωρίας απέναντι στους Ουκρανούς που φεύγουν από τη χώρα τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να φέρουν στη χώρα στενούς συγγενείς τους που ζουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπό αυτήν την προϋπόθεση μπορούν να «βρουν καταφύγιο» στη Βρετανία περίπου 100.000 άνθρωποι.

Εάν οι συγγενείς «των Βρετανών» δεν πληρούν τα συνήθη κριτήρια (για να τους δοθεί βίζα) αλλά περάσουν τους ελέγχους ασφαλείας, «θα τους δώσουμε την άδεια να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρίνισε η Πατέλ. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους Βρετανούς και «σε κάθε μόνιμο κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου» να φέρει στη χώρα τους στενούς συγγενείς του.

Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο, με αφορμή μια ανακοίνωση του υφυπουργού Μετανάστευσης Κέβιν Φόστερ. Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο Twitter –η οποία στη συνέχεια κατέβηκε– ανέφερε ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στη χώρα ως εποχιακοί εργάτες. Σήμερα η εφημερίδα Times δημοσίευσε μια γελοιογραφία στην οποία η υπουργός Εσωτερικών ρωτούσε μια οικογένεια Ουκρανών, σε ένα φλεγόμενο κτίριο, αν είναι «διατεθειμένη να μαζεύει φρούτα» σε αντάλλαγμα για τη διάσωσή της.

Η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης να δεχτεί μόνο στενούς συγγενείς των Ουκρανών μονίμων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε να αρθούν οι προϋποθέσεις για όλους τους Ουκρανούς που το επιθυμούν, «όπως το κάνουν οι άλλες χώρες».

Εκτιμάται ότι 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία και έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Πολωνία, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Η Shell θα τερματίσει όλες τις κοινοπραξίες με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom

Οι κοινοπραξίες έχουν αξία περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Βόρεια Μακεδονία στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.

Βίντεο: Οι ισχυρές εκρήξεις που έπληξαν νωρίτερα το Κίεβο

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αποστείλει όπλα στην Ουκρανία

Η απόφαση του Όσλο για αποστολή όπλων στην Ουκρανία ανατρέπει μια πολιτική που ισχύει από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.

Ουκρανία: «Πολύ δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που έλαβαν χώρα νωρίτερα σήμερα ήταν «πολύ δύσκολες», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ποντόλιακ χαρακτήρισε τη ρωσική πλευρά ως «εξαιρετικά προκατειλημμένη».

Σύνοψη των γεγονότων έως τώρα, για τη σημερινή ημέρα

  • Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία – αναμένεται δεύτερος γύρος προσεχώς.
  • Ο Μακρόν είχε συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει συμβιβασμός όταν επέλθει η «αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε το επίσημο αίτημα ένταξης της ΕΕ.
  • Προς το παρόν η Ρωσία δεν έχει καταλάβει καμία μεγάλη πόλη.
  • Δεκάδες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο το πρωί.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εκτιμάται ότι βρίσκονται 20 χλμ από το Κίεβο.
  • Το απόγευμα σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη λίγα χλμ μακριά από την Ουκρανική πρωτεύουσα.
  • Δυτικές πηγές εκτιμούν ότι η εισβολή της Ρωσίας βγήκε εκτός χρονοδιαγράμματος λόγω υλικοτεχνικής αποτυχίας, αλλά και εξαιτίας της ισχυρής ουκρανικής αντίστασης.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις της χώρας και ο στόλος έχουν τεθεί σε ενισχυμένη μάχιμη υπηρεσία, μετέδωσε το Interfax
  • Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι περίπου μισό εκατ. άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Ουκρανία προς γειτονικές χώρες μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής
  • Η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, παραμερίζοντας την πάγια ουδετερότητα της. Η Φινλανδία επίσης απέστειλε αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία
  • Η FIFA αναμένεται να αποβάλλει την Ρωσική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η ΔΟΕ κάλεσε τις ομοσπονδίες διεθνώς να απαγορεύσουν τη συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.
  • Η τιμή του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκε ενώ το ρούβλι έπεσε σχεδόν 30% σε νέο χαμηλό μετά την επιβολή των νέων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το σύστημα SWIFT

FIFA & UEFA: Εκτός διοργανώσεων η Ρωσική εθνική ομάδα και οι σύλλογοι

Το Twitter θα επισημαίνει τα tweets με περιεχόμενο από ιστότοπους μέσων ενημέρωσης που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος

Τα tweets που έχουν περιεχόμενο από εταιρείες μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το ρωσικό κράτος θα επισημαίνονται ως μέρος των προσπαθειών πάταξης της παραπληροφόρησης.

Το Twitter είχε λάβει στο παρελθόν παρόμοια μέτρα για την αντιμετώπιση των fake news (ψευδών ειδήσεων), όπως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Μακρόν: Κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών στο ουκρανικό έδαφος

Εξαιτίας της ρωσικής εισβολής έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία 500.000 πρόσφυγες μέσα σε τέσσερις μέρες.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη θα πάρει όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν περίμενε ότι θα ήμασταν τόσο αποφασισμένοι», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ίδια διαβεβαίωσε ακόμη για τη βούληση της ΕΕ να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες.

«Η Ουκρανία είναι κομμάτι του σπιτιού της Ευρώπης», στο οποίο είναι ευπρόσδεκτη, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον σλοβένο ομόλογό της ‘Ανζε Λογκάρ και διευκρίνισε ότι, ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δεν θα σήμαινε ότι η Ευρώπη θέλει να την απομακρύνει από τη Ρωσία, αλλά θα αντανακλούσε τη βούληση να ικανοποιηθεί η επιθυμία πολλών Ουκρανών.

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ δεν είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό σώμα που επιδιώκει την ειρήνη και την ασφάλεια και στο οποίο μπορεί κάποια χώρα να ενταχθεί.

Δύο ακόμα C130 απογειώθηκαν από την Ελλάδα προς την Πολωνία μεταφέροντας αμυντικό υλικό

Εν πτήσει προς την Πολωνία βρίσκονται δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που αναχώρησαν σήμερα μεταφέροντας νέο αμυντικό υλικό με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, κατόπιν κατευθύνσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, και σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά τη σύσκεψη (26/2/2022) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ουκρανικό Ναυτικό: Ζωντανοί και καλά οι στρατιώτες στο «Φιδονήσι» – Αιχμάλωτοι από τους Ρώσους

Οι στρατιώτες στο μικρό νησάκι στη Μαύρη Θάλασσα (Ζμιινίν ή νησί του Φιδιού), για τους οποίους αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι ήταν νεκροί, είναι «ζωντανοί και καλά», σύμφωνα με το Ναυτικό της Ουκρανίας, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

Ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε ότι οι στρατιώτες στο νησί απέκρουσαν δύο επιθέσεις από ρωσικές δυνάμεις αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδοθούν «λόγω έλλειψης πυρομαχικών».

Έκρηξη στο Κίεβο – ηχούν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή

Από το Κίεβο έρχονται στη δημοσιότητα πλάνα από μια τεράστια έκρηξη λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Τη Βουλή ενημερώνει την Τρίτη ο Μητσοτάκης για την Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα

Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί

Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ και τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Βόρεια Κορέα έσπασε τη σιωπή της σήμερα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας την «ηγεμονική πολιτική» και τον «αυταρχισμό» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ, πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να αναφέρει ότι η Δύση είναι ένοχη για «κατάχρηση εξουσίας».

«Η βασική αιτία της ουκρανικής κρίσης οφείλεται αποκλειστικά στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιβάλλονται με αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών» μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο έναν μη κατονομαζόμενο εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι «αγνοούν τα εύλογα και θεμιτά αιτήματα της Ρωσίας» που ζητά να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της. «Υπονομεύουν συστηματικά το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας, επιδιώκοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, συμπεριλαμβανομένης και της κατάφωρης ανάπτυξης επιθετικών οπλικών συστημάτων», γράφει το KCNA.

«Η πραγματικότητα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι για όσο υπάρχει η μονομερής και διπρόσωπη πολιτική των ΗΠΑ που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια ενός κυρίαρχου κράτους, δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φινλανδία: Στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Η Φινλανδία θα στείλει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν.

Ειδικότερα, θα στείλει 2.500 τυφέκια εφόδου, 150.000 σφαίρες, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 συσκευασίες τροφίμων, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν.

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να περικυκλώσουν το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να επιχειρήσουν τις επόμενες ημέρες να περικυκλώσουν το Κίεβο και θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές, επειδή έχουν απογοητευτεί με την αργή έως τώρα προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναμένουμε ότι θα θελήσουν να συνεχίσουν να κινούνται προς την πόλη και θα προσπαθήσουν να την περικυκλώσουν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου.

Η Βρετανία κλείνει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία

Η Βρετανία διέταξε τα λιμάνια της χώρας να μπλοκάρουν κάθε πλοίο που φέρει ρωσική σημαία ή πιστεύεται ότι ανήκει ή ελέγχεται από οποιοδήποτε πρόσωπο που συνδέεται με τη Ρωσία, ενισχύοντας την πίεση προς τη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών

Οι δύο αντιπροσωπείες επιστρέφουν σε Κίεβο και Μόσχα για διαβουλεύσεις πριν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Λευκορωσική πόλη Γόμελ, σημειώνει το Ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι», είπε νωρίτερα σήμερα στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απάντηση Πούτιν στις οικονομικές κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν διέταξε την απαγόρευση των δανείων σε συνάλλαγμα και των μεταφορών από Ρώσους κατοίκους εκτός της Ρωσίας από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο τη Δευτέρα, ως αντίδραση για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τη Δύση.

Ο Πούτιν υπέγραψε επίσης εντολή για τις εξαγωγικές εταιρείες, να πωλούν το 80% των εσόδων τους από το forex που έλαβαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στην αγορά.

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τη χρήση βομβών διασποράς στην Ουκρανία

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε τη χρήση στην Ουκρανία βομβών διασποράς που σκότωσαν αμάχους μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, εκτιμώντας πως πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από τα όπλα αυτά που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη, την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Κυριακή.

Η ΜΚΟ δηλώνει πως «η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες».

Γερμανία: Χαιρετίζει τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας και προειδοποιεί ότι μπορεί να διαρκέσουν καιρό

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει κατ΄αρχήν τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ.

«Οι διπλωματικές λύσεις είναι πάντα και οι μόνες λογικές λύσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι όλοι ασφαλώς γνωρίζουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν καιρό.

Τα τρία αιτήματα του Μακρόν και η απάντηση του Πούτιν

Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μακρόν επανέλαβε το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Δεδομένου ότι σήμερα ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Μακρόν ζήτησε να γίνουν σεβαστές από τη ρωσική πλευρά, ζητώντας:

– Nα πάψουν όλες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και κατοικημένων περιοχών

– Τη διαφύλαξη όλων των αστικών υποδομών

– Τη διαφύλαξη της ασφάλειας των οδικών αξόνων , κυρίως νότια του Κιέβου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Πούτιν από την πλευρά του επιβεβαίωσε την προθυμία του να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τα παραπάνω.

Πούτιν: «Κλειδί» η ουδετερότητα της Ουκρανίας για οποιαδήποτε διευθέτηση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι μια διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θα ήταν δυνατή μόνο εάν το Κίεβο ήταν ουδέτερο, «αποναζιστικοποιημένο» και «αποστρατιωτικοποιημένο», καθώς και ο ρωσικός έλεγχος στην προσαρτημένη Κριμαία αναγνωριστεί επισήμως, ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με εκπροσώπους της Ουκρανίας και αναμένει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα στο Χάρκοβο. Φωτ: REUTERS/Vitaliy Gnidyi

Η FIFA αναμένεται να αποκλείσει τη Ρωσία

Το BBC αναφέρει ότι η FIFA πρόκειται να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, έρχεται όμως μετά την ανακοίνωση από πολλές χώρες ότι αρνούνται να παίξουν σε την εθνική Ρωσίας.

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου έπειτα από διάλειμμα

Διακόπηκαν προσωρινά, για ένα διάλειμμα και έπειτα από περισσότερες από τρεις ώρες, οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζεται για 5η μέρα η ρωσική εισβολή.

Αν και αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για ολοκλήρωση των συνομιλιών, λευκορωσικά μέσα αναφέρουν ότι αυτές συνεχίζονται, ενώ και σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε, σύμφωνα με το RIA Novosti, ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σύντομα θα εισέλθουν στον τρίτο γύρο.

Ο Μακρόν μίλησε με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και στη συνέχεια με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα.

Η συνομιλία με τον Πούτιν είχε διάρκεια 1,5 ώρας, σύμφωνα με το Παρίσι.

Ο Μακρόν είπε ότι πίεσε για «την ανάγκη να εφαρμοστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Ελβετία: Απίθανο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά η Ρωσία

Ελβετοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα εναντίον της Δύσης, στο πλαίσιο της σύγκρουσης για την Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Βιόλα Αμχέρντ.

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ελβετία ενέκρινε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Βεβαίως, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, αλλά οι έρευνές μας δείχνουν ότι η πιθανότητα χρήσης αυτών των πυρηνικών όπλων είναι μικρή», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων

Τις τελευταίες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δείχνει χάρτης που παρουσιάζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Reuters: Ο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία συνεχίζονται

Βίντεο: Ουκρανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά από ρωσικό άρμα

Πλήθος Ουκρανών -κάτοικοι της πόλης Κοριούκιβκα στην περιφέρεια Τσερνιχίβ της Ουκρανίας- συγκεντρώθηκαν μπροστά από ρωσικό άρμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ν. Κορέα: Βοήθεια προς την Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε ότι θα παράσχει 10 εκατομμύρια δολάρια σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, τον λαό και τους πρόσφυγες «που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κρίση λόγω της παράνομης εισβολής από τη Ρωσία».

Ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι δεν θα παίξουν διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου με τη Ρωσία

Αρκετές ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι δεν θα παίξουν διεθνείς αγώνες με τη Ρωσία μέχρι νεωτέρας.

Η Ουαλία, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία και η Αλβανία ακολούθησαν τα βήματα της Αγγλίας, της Τσεχίας, της Σουηδίας και της Πολωνίας αρνούμενοι να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία σε οποιοδήποτε επίπεδο του διεθνούς ποδοσφαίρου.

State Dept: Οι Αμερικανοί πολίτες καλούνται να αποχωρήσουν «άμεσα» από τη Ρωσία

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ουκρανία την Τρίτη, στις 18.00, στην πλατεία Συντάγματος

Ανάμεσα σε όσους θα κάνουν σύντομες ομιλίες, θα είναι (σε αλφαβητική σειρά) οι:

  • Βασίλης Αποστολόπουλος, επικεφαλής των Ανεξάρτητων Φοιτητών (ProjectΠΑΝΚΣ)
  • Γρηγόρης Βαλλιανάτος (ακτιβιστής)
  • Απόστολος Δοξιάδης (συγγραφέας)
  • Γιώργος Μενεσιάν (διεθνολόγος)
  • Δημήτρης Μπούρας (ανθρωπολόγος ειδικός στα θέματα του Καυκάσου και της Ουκρανίας)
  • Αλέξανδρος Σκούρας (πρόεδρος του κέντρου φιλελεύθερων μελετών ΚΕΦΙΜ)
  • Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας)

Θα απευθύνουν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων στην Ελλάδα της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Λευκορωσίας. Θα υπάρξει σύνδεση με την Κίρα Ρούντβικ και τον Μάριαν Ζαμπλότσκι, ουκρανούς βουλευτές και τώρα μαχητές στους δρόμους του Κιέβου.

Το Nexta μεταδίδει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις – Ακολουθούν οι λεπτομέρειες των συζητήσεων


Ο Πούτιν στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση των κυρώσεων, χαρακτήρισε τη Δύση ως την «αυτοκρατορία το ψεύδους»

Times: Στο Κίεβο μισθοφόροι του Πούτιν για να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Πάνω από 400 Ρώσοι μισθοφόροι βρίσκονται στη Κίεβο, έχοντας εντολή από το Κρεμλίνο να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να προετοιμάσουν το έδαφος για ανάληψη του ελέγχου από τη Μόσχα, σύμφωνα με πληροφορίες των Times.

Το Wagner Group, μια ιδιωτική πολιτοφυλακή που διευθύνεται από έναν από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν και λειτουργεί ως κρατικός βραχίονας, έστειλε μισθοφόρους από την Αφρική πριν από πέντε εβδομάδες, με αποστολή να αφήσουν ακέφαλη την ουκρανική κυβέρνηση έναντι ενός ικανού χρηματικού μπόνους, αναφέρουν οι Times.

Σύσκεψη για την οικονομία συγκάλεσε ο Πούτιν

Σύσκεψη για την οικονομία συγκάλεσε ο Πούτιν

Μητσοτάκης: Χαιρετίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας

Την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική, λέγοντας ότι «είναι μια από εμάς».

«Απόλυτη αλληλεγγύη στον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας. Καλωσορίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική, είναι μια χώρα από εμάς» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει άμεσα μέλος του μπλοκ μέσω μιας ειδικής διαδικασίας, τη στιγμή που η χώρα αμύνεται ενάντια στην εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε με όλους τους Ευρωπαίους και, κυρίως, να είμαστε ίσοι. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι το αξίζουμε», δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ρωσικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα – Μαχητικά πάνω από το Χάρκοβο

Πάνω από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια, αλλά και αρματαγωγά έχουν δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο φράγμα πυρός που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας και φτάνει ανατολικά της Βάρνας στη Βουλγαρία. Είναι η επιχείρηση αποκλεισμού της Ουκρανίας από θαλάσσης, με αντικειμενικό σκοπό της Μόσχας να μην επιτραπεί σε κανένα πολεμικό πλοίο άλλης χώρας να προσεγγίσει προς την Οδησσό και τις ακτές της πολιορκούμενης χώρας.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία, όπου το Χάρκοβο επλήγη το πρωί της Δευτέρας από ρωσικά μαχητικά Sukhoi.

Σημειώνεται δε πως η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων αποτρέπει εμπορικά πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν πόλεις της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενα από τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ήταν αυτό που άνοιξε πυρ εναντίον των 13 Ουκρανών συνοριακών φρουρών στο Φιδονήσι, ανοιχτά της Οδησσού, θανατώνοντας το σύνολο των υπερασπιστών του νησιού. «Προς ρωσικό πολεμικό πλοίο. Αντε γ@@@τε» ήταν οι τελευταίες λέξεις των Ουκρανών στρατιωτών, προτού το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου ανοίξει πυρ και εξοντώσει και τους 13 στρατιωτικούς φρουρούς.

Μάλιστα, αμέσως μετά το ρωσικό τελεσίγραφο, οι Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί συζητούν μεταξύ τους αν πρέπει να απαντήσουν στους Ρώσους «άντε γ@@@τε». Τότε ο Ουκρανός στρατιώτης επαναλαμβάνει δυνατά, με στεντόρεια φωνή, απευθυνόμενος προς τους Ρώσους επιτιθέμενους: «Αντε γ@@@τε».

Ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, τα ρωσικά μαχητικά πετούν πάνω από το Χάρκοβο, ενώ εκρήξεις καταγράφονται ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές.

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Χαρκίβ

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) σήμερα το πρωί, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Χεράσενκο.

“Το Χαρκίβ υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν”, σημείωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook.

1.032 Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Ελλάδα σε 5 μέρες

Σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας, συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες και εκτιμάται ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη. Συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα είναι απαραίτητα για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρτανά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη δύο νεκροί Έλληνες ομογενείς στο χωριό Σαρτανά

Δεκάδες νεκροί στο Χάρκοβο

Για δεκάδες νεκρούς ύστερα από ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες στο Χάρκοβο κάνει λόγο ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αντόν Χερασένκο.

«Το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε μαζικά από ρουκέτες. Δεκάδες είναι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Βερολίνο: Ανεύθυνες οι απειλές Πούτιν

O εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δληλωσε ότι το Βερολίνο παίρνει πολύ σοβαρά τα σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν για πυρηνικό εξοπλισμό. Χαρακτήρισε «ανεύθυνες» πάντως τέτοιου είδους απειλές και διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ ουδέποτε υπήρξε και ποτέ δεν θα αποτελέσει απειλή για την Ρωσία.

Ε.Ε.: Σχεδιάζει να δώσει στους Ουκρανούς δικαίωμα παραμονής για έως τρία χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παράσχει στους Ουκρανούς που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο το δικαίωμα παραμονής και εργασίας εντός του μπλοκ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Γαλλία και την Ε.Ε..

Τουλάχιστον 300.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στην Ε.Ε. και η Ένωση χρειάζεται να προετοιμαστεί για εκατομμύρια ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, χώρες-μέλη της Ε.Ε., έχουν χερσαία σύνορα με την Ουκρανία.

Επίθεση χάκερς στο TASS με μήνυμα κατά Πούτιν

Ο ιστότοπος του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS παραβιάστηκε από χάκερς και η αρχική του σελίδα «αντικαταστάθηκε» από ένα αντιπολεμικό μήνυμα και εκκλήσεις να σταματήσει η εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Σας προτρέπουμε να σταματήσετε αυτή την τρέλα, μην στείλετε τους γιους και τους συζύγους σας σε βέβαιο θάνατο», ανέγραφε το μήνυμα. «Ο Πούτιν μας αναγκάζει να λέμε ψέματα και μας θέτει σε κίνδυνο…Δεν είναι δικός μας πόλεμος, ας τον σταματήσουμε!».

Reuters

Εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ

Εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Ντονέτσκ σύμφωνα με αναφορές ανταποκριτή του Sputnik.

Συνεχίζονται οι συλλήψεις Ρώσων διαδηλωτών κατά του πολέμου

Συνολικά 5,942 ανθρώπους συνέλαβε η ρωσική αστυνομία για τη συμμετοχή τους σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες ανά τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα OVD-Info.

Οι συλλήψεις έγιναν σε 57 πόλεις ανά τη χώρα. Μόνο στη Μόσχα, συνελήφθησαν 1.275 άτομα.

Οικονόμου: Αναγκαία κίνηση υποστήριξης η αποστολή αμυντικού υλικού στην

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού»,ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Οικονόμου.

Για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Οφείλουμε να είμαστε καθαρά και ανυποχώρητα σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να καταδικάζουμε αλλά και στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι συμμαχοί μας, να υποστηρίζουμε έμπρακτα τον λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η στάση της χώρας μας όπως και των άλλων συμμάχων μας να αποστείλει αμυντικό υλικό και βοήθεια είναι συμβατή με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης».

Δύο ακόμη ομογενείς νεκροί στο χωριό Σαρτανάς – Mega

Σύμφωνα με το Mega, δύο ακόμη ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στο χωριό Σαρτανάς που ισοπεδώθηκε το πρωί στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι μεχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών των προηγούμενων ημερών έχασαν τη ζωή τους δέκα Έλληνες.

Επαφές Πούτιν μετά τα «πλήγματα» στη ρωσική οικονομία

Με σειρά αξιωματούχων ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση για «εχθρική συμπεριφορά» κατά της Ρωσίας καταγγέλλοντας ότι η τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα είναι επικίνδυνη και «αποσταθεροποιητική» και αποδεικνύει ότι η Ρωσία «είχε δίκιο στις προσπάθειές της για την αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

H στιγμή της έναρξης των διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία

ΟΗΕ: Νεκροί τουλάχιστον 102 άμαχοι και 304 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία που αφορά τον άμαχο πληθυσμό σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΟΗΕ.

Κατά την πέμπτη ημέρα της διεξαγωγής του πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον 102 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 304 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, υποστηρίζει ότι ο αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των τραυματιών είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Η ίδια, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη η Μπατσελέτ επεσήμανε: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αμάχους σκοτώθηκαν από πυροβόλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, περιλαμβανομένων βλημάτων βαρέος πυροβολικού και συστημάτων εκτόξευσης ρουκετών αλλά και αεροπορικές επιδρομές. Οι πραγματικοί αριθμοί φοβάμαι ότι είναι σημαντικά μεγαλύτεροι».

Περίπου 422.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ πολλές χιλιάδες είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, τόνισε η Μπατσελέτ.

Σήμερα, Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή των συνομιλιών με Ουκρανούς αντιπροσώπους στη Λευκορωσία, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι «όσοι πολίτες ζουν στο Κίεβο και επιθυμούν να το εγκαταλείψουν, μπορούν να το κάνουν ελεύθερα».

Χθες, Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 368.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εισέλθει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Κάποιοι από αυτούς έχουν μαζί τους εκτός από την πραμάτεια τους και τα οικόσιτα ζώα τους.

Η ταλαιπωρία για αυτούς που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είναι μεγάλη και η αναμονή στα σύνορα πολύωρη. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, κυρίως από γυναικόπαιδα, μη γνωρίζοντας πότε θα καταφέρουν να γυρίσουν και πάλι στην πατρίδα τους και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να μείνουν στη χώρα τους. Οι βομβαρδισμένες πόλεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και θυμίζουν, ακόμα σε όλους τον ουκρανικό πόλεμο που ξέσπασε εν μία νυκτί από την στοχευμένη επίθεση του Κρεμλίνου.

Η AIRBNB σκοπεύει να προσφέρει στέγη σε έως 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Την πρόθεσή της να προσφέρει δωρεάν στέγη μέχρι και σε 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, γνωστοποίησε ο CEO της πλατφόρμας Airbnb, Brian Chesky μέσω twitter.

Για να πετύχει αυτόν τον σκοπό, η Airbnb χρειάζεται «περισσότερους ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τα σπίτια τους σε κοντινές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας», ανέφερε.

Η Ρώμη συνιστά στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Η Ιταλία «συνέστησε έντονα» σήμερα στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο, την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροπλάνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία – Πού βρίσκεται ο Πούτιν

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στα σύνορα της Λευκορωσίας, πολλοί αναρωτιούνται πού βρίσκεται ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται σήμερα επί της οικονομικής απαντήσεως που πρέπει να δοθεί στις βαριές δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στο Κρεμλίνο, ασχολείται με την οικονομία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή ενημέρωση τωνη δημοσιογράφων.

«Οι κυρώσεις είναι βαριές, δημιουργούν προβλήματα (…), αλλά η Ρωσία έχει όλο το αναγκαίο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις ζημίες».

Sky News: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Νέο διάγγελμα Ζελένσκι: Ζητά άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή λΕνωση

Νέο διάγγελμα απηύθυνε προς τους πολίτες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι ζήτησε άμεσα ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι πεπεισμένος, ότι η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης πως “έχουμε περάσει τόσα πολλά αυτή την περίοδο. Όταν ήμουν υποψήφιος πρόεδρος, είπα ότι ο καθένας μας είναι Πρόεδρος. Γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τη χώρα μας. Για την όμορφη Ουκρανία μας. Και τώρα ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής. Ένας πολεμιστής στη θέση του. Και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας θα κερδίσει. Δόξα στην Ουκρανία!” είπε.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ναι» στη συζήτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Θετικός ως προς το διάλογο για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

H άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο Γόμελ για τις διαπραγμετεύσεις

Η Ουκρανία απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στη ζώνη στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει η ουκρανική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

«Το σημαντικό θέμα είναι άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», διευκρίνισε.

Ψυχραιμία συνιστά το Πεκίνο, μετά τις πυρηνικές απειλές Πούτιν

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

Μπορέλ: Δεν θα απαντήσουμε στις πυρινές απειλές Πούτιν

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες.

«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4.

Κυπριακή ΝΟΤΑΜ για τον αποκλεισμό των ρωσικών αεροσκαφών

Την έκδοση ΝΟΤΑΜ ως προς την εφαρμογή του κλεισίματος του κυπριακού εναερίου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη γνωστοποίησε ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Γιάννης Καρούσος.

Όπως αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καρούσος, εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ, με ισχύ από τα μεσάνυχτα, ώστε να εφαρμοστεί το κλείσιμο του εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΕΕ.

«Νωρίτερα, δόθηκε η συγκατάθεσή μας, με επιφύλαξη, για το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας για επανεξέταση της απόφασης σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει και εκείνη στο κλείσιμο του δικού της εναέριου χώρου»’, σημειώνει ο κ. Καρούσος.

Στα σύνορα Λευκορωσίας – Ουκρανίας η ουκρανική αποστολή

Μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας: Η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στο πλευρό της Ρωσίας

Η Λευκορωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Κιέβου δήλωσαν στο CNNi ότι εκτός από το να επιτρέπει στους Ρώσους να χρησιμοποιεί τα λευκορωσικά εδάφη και να διασχίζει τα σύνορά τους, το Μινσκ φαίνεται πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο.

Δεύτερη πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι εκτός από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Ουκρανία, πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στα εδάφη τους.

Όπως σημειώνει το CNNi, την είδηση μετέδωσε πρώτη η Washington Post λίγες ώρες πριν την συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο μαχόμενων για διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Λουκασένκο είναι στενή σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πουτιν και δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην εισβολή.

Πάντως πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο Γόμελ «ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεσμεύθηκε ότι θα διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που βρίσκονται στα λευκορωσικά εδάφη θα μείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια του ταξιδίου της ουκρανικής αντιπροσωπείας, της συνάντησης αλλά και της επιστροφής τους», ανακοίνωσε νωρίτερα το γραφείο του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Ρώσος διαπραγματευτής: Θέλουμε συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι σήμερα, καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εοιμάζονται να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας.

Ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Ρωσικός στρατός: Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο

Τη διαβεβαίωση ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» την ουκρανική πρωτεύουσα έσωσε σήμερα ο στρατός της Ρωσίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα.

Η Google Maps απενεργοποίησε χάρτες για την Ουκρανία

H Google της Alphabet Inc επιβεβαίωσε χθες ότι απενεργοποίησε προσωρινά μερικούς χάρτες της Google Maps για την Ουκρανία, καθώς προσφέρουν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, αλλά και αναφορικά με την παρουσία του κόσμου σε διάφορες περιοχές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή για την απενεργοποίηση του φίλτρου της κίνησης στους δρόμους που προσφέρει η Google Maps, αλλά και της παροχής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την παρουσία του κόσμου σε πολυσύχναστα σημεία, όπως πολυκαταστήματα ή εστιατόρια της Ουκρανίας για την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων στη χώρα, έπειτα από σχετικές διαβουλεύσεις που είχε με τις πηγές της πληροφόρησης που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αρχών.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν νέα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των χρηστών στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά και σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούνται από ερευνητές που παρακολουθούν τις δραστηριότητες γύρω από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών επιβεβαιώνει τη ρωσική «επιβράδυνση»

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική προέλαση στο Κίεβο έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας λαθών και της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της έθεσε υπό τον έλεγχό του δυο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή με άρματα κινείται προς το Κίεβο – Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Κριμαία

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.

Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Η εταιρεία αυτή παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Κριμαία προς το Κίεβο και τη Χαρκίβ

Πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, η Χαρκίβ, η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ρωσικές δυνάμεις που κινούνταν προς το Κίεβο εν μέρει ανακόπηκαν, δηλώνει σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Μάχες στα ανατολικά, δυτικά και νότια του Κιέβου

Mary Ostrovska via AP

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται για πέμπτη συνεχή μέρα το Κιέβο.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNNi, Κλαρίσα Γουάρντ, οι μάχες διεξάγονται στα όρια της πόλης, αλλά δεν φαίνεται να έχουν φτάσει στο κέντρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ότι στοχοποιούνται κατοικημένες περιοχές, λέει, «αλλά ακούμε πολλές εκρήξεις από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις».

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ουκρανικός στρατός λέει ότι απέκρουσε επίθεση σε στρατιωτική βάση του Κιέβου, σύμφωνα με το Reuters.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει επίσης ότι σταμάτησε μια ρωσική προέλαση στη λεωφόρο Peremohy – η οποία περνάει δίπλα από το σταθμό του μετρό Beresteiska, όπου έχουν επίσης αναφερθεί σφοδρές μάχες.

Η επίθεση φαίνεται να συνάδει με την προειδοποίηση του Ζελένσκι ότι απόψε θα μπορούσε να δει την προσπάθεια της Ρωσίας να εισβάλει στην πόλη.

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι αποκαλούν το Κίεβο σπίτι τους.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο από τους δρόμους του Κιέβου. «Απόψε θα εξαπολύσουν επίθεση. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε τι μας περιμένει. Πρέπει να αντέξουμε αυτή τη νύχτα», είπε. «Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή».

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σε πολλές πόλεις

Την τελευταία ώρα, καθώς έχει ξημερώσει η πέμπτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC.

Ζελένσκι: Κρίσιμες οι επόμενες 24 ώρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους αργά την Κυριακή ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την Ουκρανία, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο κ. Τζόνσον από την πλευρά του ανέφερε ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να φθάσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Απαγορεύονται οι πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας

Εκδόθηκε η notam για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών συμφερόντων Ρωσίας με ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 και με τρίμηνη διάρκεια.

Η αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση χρήσης του εθνικού εναέριου χώρου Ελλάδος από αερομεταφορείς Ρωσίας εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΑ, η notam προβλέπει τα ακόλουθα:

– Αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ, απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας.

– Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

– Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής Ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ τον ευχαρίστησε για την συμπαράσταση.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον κ. Ζελένσκι σύντομα να επικρατήσει η ειρήνη στην Ουκρανία.

Εντεκα πλοία του ρωσικού στόλου ανοικτά της Οδησσού

Ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, δήλωσε χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Το τραπέζι όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ρωσική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των “υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, κυρίως της προεδρικής διοίκησης έφθασε χθες Κυριακή στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Κυριακή πως είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία, προτείνοντας ως χώρο συνάντησης την πόλη Γόμελ στη Λευκορωσία, απ΄όπου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε “τον ηρωισμό” των δυνάμεών του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε άλλη πόλη” θα ήταν κατάλληλη.

“Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε”, είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Το Κρεμλίνο είχε κάνει ήδη λόγο για συνομιλίες προχθές Παρασκευή, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως δεν επρόκειτο για σοβαρή πρόταση, με τη Μόσχα να επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράδοση της Ουκρανίας. Εξάλλου, αμέσως πριν από την πρόταση για διάλογο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει πραξικόπημα και είχε χαρακτηρίσει τις αρχές της χώρας “συμμορία ναρκομανών και νεοναζί”.

Ο Πούτιν, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ειδικών Δυνάμεων, χαιρέτισε τον ρόλο αυτών των τελευταίων στην εισβολή, εκφράζοντας “μια ιδιαίτερη αναγνώριση σε εκείνους που με ηρωισμό κάνουν το καθήκον τους” στην Ουκρανία στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, παρά τη διεθνή κατακραυγή, την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.