Εκκλησία Ηλεία

Ξεκίνησαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του Πύργου Άγιο Χαράλαμπο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση όπως κάθε χρόνο, η ανάβαση της Σεπτής και Θαυματουργής Εικόνας του από το Ιστορικό Παρεκκλήσιο, εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής.
Ακούστε το άρθρο

Με τον προσήκοντα σεβασμό και την ιδιαίτερη τιμή, όπως άλλωστε αρμόζει στον προστάτη και Πολιούχο της πόλης του Πύργου Άγιο Χαραλάμπο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τοπική μας παράδοση όπως κάθε χρόνο, η ανάβαση της Σεπτής και Θαυματουργής Εικόνας του από το Ιστορικό Παρεκκλήσιο, εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των θρησκευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπη,  που έλαμψε στον κόσμο με το φρικτό μαρτύριό του για τον Χριστό, σκορπώντας το βαθύ σκοτάδι της ειδωλολατρίας και έτσι αναδείχθηκε «Στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού και λύχνος αείφωτος της Οικουμένης».

Την Ιερή εικόνα συνόδευσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Νικολάο Κατσηδήμα και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής π. Βασίλειο Λαγκαδινό, καθώς επίσης ικανού αριθμού ευλαβών Χριστιανών, ενώ την υποδέχθηκε έξωθεν του Ιερού Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός και ακολούθησε  προέορτιος Δισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασιών υπό των προαναφερομένων Ιεραρχών. Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος.

Συν Θεώ η θαυματουργός εικόνα θα επιστρέψει και πάλι εις το Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, όπως είθισται κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά την παραμονή της Ιερής Εικόνας εις τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, θα τελεσθούν μία σειρά Θρησκευτικών εκδηλώσεων και Ιερών ακολουθιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, οι οποίες θα κορυφωθούν το διήμερο Τετάρτη  9 και Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής το απόγευμα ώρα 5 θα τελείται Ιερά παράκληση προς τον θαυματουργό Άγιο Χαράλαμπο, υπέρ υγείας των Χριστιανών μας και ταχείας απαλλαγής της νόσου του Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από σχετική απόφαση του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις θα τελεσθούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτοκόλλα για την μη διασπορά του κορωνοϊού και την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Όλη η επικαιρότητα