Ελλάδα

Ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο

fodsa-oxhma1.jpg

Αγώνα δρόμου κάνουν από το πρωί της Πέμπτης τα συνεργεία του δήμου Ζάκυνθου για να καθαρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης από τα σκουπίδια, προκειμένουν να κάνουν καθαρή Πρωτοχρονιά.

Οι κάτοικοι του Καλαμακίου αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίηση και να επιτρέψουν στα απορριματοφόρα την προσωρινή εναπόθεση στον ΧΥΤΑ Σκοπού, ύστερα από τη διεξαγωγή διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου, όπου έλαβαν εγγράφως αναλυτικό χρονοδιάγραμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.

Το βράδυ της προπαραμονής Πρωτοχρονιάς, μετά τη νέα άρνηση της δημοτικής αρχής για διεξαγωγή έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για τα απορρίμματα, ζητήθηκε από την επιτροπή κατοίκων του Καλαμακίου να παραστεί στη συνεδρίαση του έκτακτου Τοπικού Συμβουλίου Ζακύνθου για το ίδιο θέμα, παρουσία και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Παναγιώτη Μυλωνά. Εκεί ζητήθηκε έκτακτο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, το οποίο και διεξήχθη το πρωί της παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Κατά τη διάρκεια του ΔΣ παρουσιάστηκε εγγράφως και με σαφήνεια το εξής σχέδιο του δήμου Ζακύνθου:

Η πρώτη λύση είναι η αδειοδότηση χώρου για την εγκατάσταση μονάδας μηχανικής διαλογής στο δημοτικό διαμέρισμα Αμπελοκήπων, κάτι που θα γίνει δεκτό ή θα απορριφθεί στις 11 Ιανουαρίου, σε συνάντηση του δημάρχου και αντιπροσωπείας του νησιού με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα.

Εάν δεν προχωρήσουν οι Αμπελόκηποι, τότε η μόνη εναπομένουσα εναλλακτική είναι η περιοχή του Λίβα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της μονάδας στις 31 Μαρτίου του 2016. 

«Αφού πήραμε το έγγραφο του ΦΟΔΣΑ έπειτα από ομόφωνη ψηφοφορία, στο οποίο παρατίθεται με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα, έθεσα προς ψήφιση στην επιτροπή το αν θα αναστείλουμε την κινητοποίηση και επιτρέψουμε την πρόσβαση των απορριμματοφόρω στο Σκοπό, και ομοφώνα αποφασίστηκε να αποχωρήσουμε από το χώρο και να λήξουμε την κινητοποίηση» δήλωσε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Καλαμακίου, Τάσος Τζίμης.

Λίγες ώρες αργότερα, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς εξέφρασε δημοσίως από την προσωπική του σελίδα στο Facebook την ικανοποίησή του για τη λήξη της κινητοποίησης ευχαριστώντας τους εμπλεκομένους:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν για το άνοιγμα του ΧΥΤΑ στον Σκοπό (τους κατοίκους του Καλαμακίου, το Τοπικό Συμβούλιο Πόλης, καθώς και τους άμεσους συνεργάτες μου). Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει αρχίσει και από την πλευρά μου ισχύουν όσα έχω πει για την ολοκληρωμένη διαχείριση και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει. Είμαστε πολύ κοντά στην οριστική λύση».

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Όλη η επικαιρότητα