Categories: Κόσμος

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία

Share

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το Κίεβο υπογραμμίζει πως η Μόσχα θα επιχειρήσει εκ νέου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να επιτεθεί και να καταλάβει περιοχές κυρίως στα ανατολικά της χώρας προκειμένου από την μία να προλάβει την άφιξη των δυτικών αρμάτων μάχης και από την άλλη να δώσει νέα πνοή σε ένα αφήγημα που τον περασμένο Φεβρουάριο ήθελε τα Ρωσικά στρατεύματα να κάνουν παρέλαση στην πλατεία «Μαϊντάν» στο κέντρο του Κιέβου.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται από την στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η Ρωσία χτυπά στόχους σε ολόκληρο το ανατολικό μέτωπο από το Χάρκοβο μέχρι και την κοιλάδα του Ντονμπάς. Η αλλαγή της ρωσικής στάσης στα πεδία, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, είναι εμφανής από την ένταση των χτυπημάτων που ναι μεν γίνονται απομακρυσμένα χωρίς χερσαίες δυνάμεις αλλά είναι πολύ εντονότερα.

Συγκεκριμένα μόνο στην περιοχή του Χαρκόβου, στα βόρεια της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει 70 πυραύλους ενώ στο Ντονμπάς βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν συντομότερη κατάληψη ολόκληρης της περιοχής γύρω από την πόλη του Μπάκμουτ. Για αυτόν τον λόγο σήμερα το Γενικό επιτελείο άμυνας της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν δικαίωμα προσέγγισης και εισόδου πολίτες που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και δημοσιογράφοι.

Τα σχέδια της ρωσικής αντεπίθεσης και η ουκρανική απάντηση

Υπό της συγκεκριμένες συνθήκες και τα δυτικά μέσα σημειώνουν πως η ρωσική αντεπίθεση είναι ζήτημα χρόνου. Αυτή τη στιγμή η Μόσχα μετά από μία περίοδο 2 μηνών, μετά την πτώση της Χερσώνας και την άφιξη του χειμώνα έχει καταφέρει να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις της στα μέτωπα και διαθέτει λόγω και της πρόσφατης επιστράτευσης αρκετές χιλιάδες εκαπιδευμένων, έστω και στα βασικά επίστρατων.

Αυτές τις μονάδες είναι πολύ πιθανό να κατευθύνει στο Ντνμπάς αλλά και στο Χάρκοβο προκειμένου να πιέσει την άμυνα των Ουκρανών σε υποχώρηση αλλά και να την διασπάσει προκειμένου να διατηρηθεί το Χάρκοβο Ουκρανικό. Στο αντίποδα οι Ουκρανοί οι οποίοι μπορεί να αναμένουν τα άρματα μάχης αλλά διαθέτουν ήδη ένα σημαντικό και κυρίως εξελιγμένο οπλοστάσιο εάν καταφέρουν να διατηρήσουν την απόσταση των Ρώσων στο Ντονμπάς δεν είναι απίθανο να κάνουν επίθεση και να ανακαταλάβουν την Μελιτόπολη, μία στρατηγικής σημασίας κυρίως για ανεφοδιαστικούς λόγους πόλη δυτικά της Μαριούπολης.

Σε κάθε περίπτωση από το τέλος Φεβρουαρίου, ο πόλεμος που ξεκίνησε με ορίζοντα τις τρεις ημέρες αναμένεται να μπει στον δεύτερο χρόνο του με πολύ εντονότερες μάχες και αιματοχυσία.

Πηγή: cnn.gr