Μεσσηνία

Ξεκίνησε η συγκομιδή μαυρολιάς στη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η συγκομιδή της μαυρολιάς σε περιοχές της Μεσσηνίας και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει το πρώτο μαυρολίσιο ελαιόλαδο, καθώς έχει προγραμματιστεί η έναρξη της λειτουργίας των ελαιοτριβείων, που τώρα “λαδώνουν”.

Οι μαυρολιές είναι πολύ καλές, κυρίως σε ποιότητα, κατά τη φετινή όψιμη περίοδο, ενώ εικόνα της τιμής του μαυρολίσιου ελαιολάδου θα υπάρχει μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία αυτά μας παρουσίασαν οι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος και της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας” Γιώργος Κόκκινος.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου Λάζ. Σύρνος μας ενημέρωσε ότι “τα ελαιοτριβεία της περιοχής “λαδώνουν” και μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουν κανονικά”. Εκτίμησε ότι την άλλη εβδομάδα το μάζεμα της μαυρολιάς θα ενταθεί και θα φθάσει το 30% με 40% της παραγωγής.

Παρατήρησε πως “στις 20 με 25 του μήνα θα φύγουν τα πρώτα βυτία και τότε θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για την τιμή της φετινής παραγωγής”.

Ο κ. Σύρνος, αφού ανέφερε ότι η παραγωγή είναι όψιμη 20 μέρες σε σχέση με άλλες χρονιές, επεσήμανε πως “θα είναι καλή, όχι μεγάλη, σίγουρα μεγαλύτερη από την περσινή και με ποιοτικό προϊόν, καθώς οι ελιές μέχρι τώρα είναι τέλειες και δεν έχουν καμία προσβολή από τον δάκο ή άλλη ασθένεια”.

Ο πρόεδρος του “Νηλέα” Γ. Κόκκινος επιβεβαίωσε ότι “στα λαδώματα είναι τα ελαιοτριβεία και σε 2- 3 ημέρες θα ξεκινήσουν κανονικά” και παρατήρησε: “Η απόδοση και η ποιότητα αναμένονται να είναι πολύ καλές. Οι ελιές είναι πεντακάθαρες. Το πρόγραμμα δακοκτονίας και ο καιρός βοήθησαν και όλα εξελίσσονται πολύ καλά”. Αφού συμφώνησε ότι η χρονιά είναι πιο όψιμη, επεσήμανε πως “αρχικά θα υπάρξει ενδιαφέρον για φρέσκο λάδι, γεγονός αισιόδοξο για την τιμή, καθώς ό,τι έχει μείνει από πέρυσι είναι υποβαθμισμένο”.

Οι περιοχές που έχουν μαυρολιές είναι το Κορυφάσιο, η Χώρα, ο Πύργος Τριφυλίας, το Αμπελόφυτο, το Μυρσινοχώρι και η Μεταμόρφωση.

Πηγή: Εφ.«Ελευθερία» Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα