Categories: Ηλεία

Ξεκίνησε νωρίτερα ο τρύγος λόγω ζημιών… Απογοητευτικά τα πρώτα στοιχεία αναφορικά με την ποιότητα της σταφίδας

Share

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι αναφορικά με τις ζημιές που έχει υποστεί η Κορινθιακή σταφίδα εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι σταφιδοπαραγωγοί ξεκίνησαν ήδη τον τρύγο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, σε μια προσπάθεια να περισώσουν ότι μπορούν, αφού η σταφίδα ‘χτυπήθηκε’ από τις έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο καρπός και όπως διαπιστώνεται μεγάλες ποσότητες έχουν σαπίσει ήδη.

Σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά που έχουν υποστεί οι σταφιδοπαραγωγοί ξεπερνά το 80% και πέραν της μειωμένης ποσότητας, υπάρχει πρόβλημα και με την ποιότητα του προϊόντος.

Προσοχή στο προϊόν

Με δεδομένο ότι ο τρύγος ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, θα ξεκινήσει νωρίτερα και η παραλαβή από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας. Οι αποθήκες στην Τοπική Κοινότητα Χαβαρίου, που γίνεται η παράδοση της σταφίδας, αναμένεται να ανοίξουν γύρω στις 10 Αυγούστου και από την πλευρά της Ομάδας καλούνται οι παραγωγοί – μέλη της να φροντίσουν για την σωστή αποξήρανση της σταφίδας πριν την παράδοση.

«Συνιστούμε στους σταφιδοπαραγωγούς να αποξηράνουν καλά την σταφίδα τους στα αλώνια, να φύγει εξ ολοκλήρου η υγρασία για να μην έχουμε προβλήματα κατά την παράδοση του προϊόντος. Είναι προαπαιτούμενο να γίνει αυτό, πριν φέρουν την σταφίδα τους στις αποθήκες. Εμείς ήδη ξεκινήσαμε και την διανομή παλετοκιβωτίων, προκειμένου να γίνει απρόσκοπτα η μεταφορά του προϊόντος» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος.

Αναφορικά με τις ζημιές, ανέφερε ότι οι γεωπόνοι της Ομάδας επισκέπτονται καλλιέργειες και διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Ο κ. Βαλιανάτος καλεί τους παραγωγούς- μέλη της Ομάδας να μεταβούν στα γραφεία και να προσκομίσουν το αντίγραφο δήλωσης στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί στην πορεία εάν θα ανταποκρίνονται τα πορίσματα του Οργανισμού στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς.

Επίσης, καλούνται οι παραγωγοί να προσκομίσουν και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για να κατοχυρωθεί η στρεμματική ενίσχυση σταφίδας για το έτος 2018.