Αγροτικά

Ξεκίνησε η πληρωμή ειδικής ενίσχυσης βάμβακος

Ακούστε το άρθρο

Από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, ύψους 170 εκατ. ευρώ, που καθυστέρησε για «τεχνικούς λόγους», σύμφωνα με όσα επικαλέστηκαν για μια ακόμη φορά οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σημειωτέον ότι με βάση τις τελικές ανακοινώσεις η εν λόγω ενίσχυση θα ανέρχεται στα 74,94 ευρώ το στρέμμα.

Στην πληρωμή που ξεκίνησε χθες , σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πιστωθούν συνολικά περί τα 200 εκατ. ευρώ και θα αφορούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος και 5 συνδεδεμένες για τεύτλα, σπαράγγια, σπόρους σποράς, συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό και σηροτροφία, καθώς και τις ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Όσον αφορά τη μικρή καθυστέρηση, αυτή οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του οργανισμού Γιώργο Αποστολάκη. Όπως ο ίδιος εξηγεί στο Agronews, το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς η πληρωμή «χτυπούσε» στη λίστα των δικαιούχων για τους σπόρους σποράς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εκ νέου διασταυρωτικοί έλεγχοι. Από τον οργανισμό θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω για μια επόμενη πίστωση, τους 1.500 δικαιούχους για τη συνδεδεμένη των σπόρων σποράς, ωστόσο αποφάσισαν -όπως ο ίδιος λέει- να τρέξουν γρήγορα τους σχετικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, προκειμένου να περιλαμβάνονται και αυτοί οι παραγωγή στην εν λόγω πίστωση, έστω κι αν χρειαστεί να καθυστερήσουν μια μέρα.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι για τη συνδεδεμένη των σπόρων σποράς ο προϋπολογισμός του 2016 ανέρχεται περίπου στα 2,9 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό που θα μπορούσε τελικά να αποφασιστεί να μην επηρεάσει την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος που αφορά πολύ περισσότερο κόσμο και αγγίζει περί τα 170 εκατ. ευρώ.

Το δρόμο για την πληρωμή των 5 συνδεδεμένων άνοιξαν οι σχετικές αποφάσεις με το ύψος της ενίσχυσης του 2016 για κάθε προϊόν, που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 5 Απριλίου στη Διαύγεια. Ειδικότερα, η ενίσχυση για τα τεύτλα ανέρχεται στα 72,45 ευρώ το στρέμμα, για το σπαράγγι στα 50 ευρώ το στρέμμα, για τους σπόρους σποράς στα 43,89 ευρώ, για το συμπύρηνο ροδάκινο στα 16,7 ευρώ το στρέμμα, για τη σηροτροφία στα 251 ευρώ το κουτί.

Όλη η επικαιρότητα