Αθλητισμός Αχαϊα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ξεκίνησε στην Πάτρα το συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό

Έργα και δράσεις που αλλάζουν το «τοπίο» στη Δυτ. Ελλάδα.
Ακούστε το άρθρο

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε διαμορφώσει ένα νέο αθλητικό τοπίο» σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στην Πάτρα (κλειστό Εθνικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος»).

Ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου για την περιοχή, εστίασε στα εξής:

  • Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών: «Με το ν. 4809/2021 συστήσαμε το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας στον τομέα του αθλητισμού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και υπό την επιστημονική και ακαδημαϊκή ευθύνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ινστιτούτου με έδρα το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αρχών του Ολυμπισμού. Σκοπός του είναι η διαρκής επιμόρφωση όλων των αθλητικών στελεχών που μετέχουν σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, η διάδοση και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και η προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών του αθλητισμού» σημείωσε.
  • Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας: Όπως είπε, «το Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας αποτελεί μεγάλη επένδυση την οποία αγκαλιάσαμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με τα στελέχη της Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ και την τοπική κοινωνία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μια επένδυση που θα αναβαθμίσει το μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκινητοδρόμιο, θα προωθήσει τις δράσεις οδικής ασφάλειας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα».
  • Κολυμβητήριο Αγυιάς: «Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από την Περιφέρεια και προχωρούν τα τεύχη δημοπράτησης» σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 5 εκ. ευρώ. «Ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του Υπουργείου μας, ενώ ένα μέρος αυτού εντάσσεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας» είπε.
  • Τέλος, τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υποδομών του Προπονητηρίου / Πίστας κανόε-καγιάκ σλάλομ στη Ναύπακτο. «Να σας θυμίσω ότι φιλοξενούσε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ τώρα λειτουργεί μόνο για προπονήσεις. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης, ώστε να θωρακιστούν οι πίστες από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις πλημμύρες, και να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Στόχος μας να καταστεί άρτιο και λειτουργικό για να αναπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα, να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

Αναφορικά με τα αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», έργα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» μια σειρά έργων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πέραν τούτων, ο υφυπουργός Αθλητισμού στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που παρήχθη από το υπουργείο τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάνοντας λόγο για «πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό για τις χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το Πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», το Μητρώο προπονητών, η καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στους αθλητικούς φορείς, το Μητρώο Εθελοντών, το Μητρώο Αθλητών, κ.ά., αλλά και στη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων με απευθείας επιχορήγηση μετά από 12 χρόνια. Σε ότι αφορά τη Δυτική Ελλάδας, όπως είπε ο υφυπουργός, επιχορηγήθηκαν από το στοίχημα για το 2021:

  • 170 αθλητικά σωματεία με ποσό 435.083,89€ στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 73 αθλητικά σωματεία με ποσό 213.450,27€ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 71 αθλητικά σωματεία με ποσό 148.727,83€ στην Π.Ε. Ηλείας

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως το διήμερο συνέδριο είναι ευκαιρία συζήτηση για το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό. «Επιδιώκουμε να συν-διαμορφώσουμε το αθλητικό μέλλον της Δυτ. Ελλάδας με την ενεργό συμμετοχή όλων σας. Ατελείωτα χρήματα δεν υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να γίνουν συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία, τον αθλητικό τουρισμό και την οικονομία.  Περιμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις σας, τις απόψεις σας, τις ιδέες σας» είπε.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕ 267 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι είναι  αναπτυξιακός, κοινωνικός, πολιτιστικός και αθλητικός. Τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, δουλειά και συνεργασία, προϋποθέσεις απαραίτητες και για την ανάπτυξη του αθλητισμού. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σοβαρά σχέδια να υποβάλλονται από την Αυτοδιοίκηση» παρατήρησε και πρόσθεσε «Σήμερα υλοποιούνται έργα ύψους  367 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα μέσα από  τα χρηματοδοτικά εργαλεία  Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος και Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων».

Ανέφερε ότι βασικό εργαλείο, η αξία του οποίου θα φανεί τα επόμενα χρόνια, είναι το η πλατφόρμα  «Πέλοπας» και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε Περιφερειάρχες, Δημάρχους να συμβάλλουν στην καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών της χώρας. «Εμείς είμαστε εδώ να ακούσουμε όλους όσους εμπλέκονται με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε όλοι, την Ελλάδα να πηγαίνει όλο και ψηλότερα» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και για την αθλητική οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι, η οικοδόμηση της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών και της νέας γενιάς, η λειτουργία του ως μοχλός ενίσχυσης της κοινωνικής αισιοδοξίας και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό που αναδεικνύει το σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας. «Επιδίωξή μας είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κέντρο ανάδειξης του υγιούς αθλητισμού, σε περιοχή που θα φιλοξενεί σημαντικά αθλητικά γεγονότα και θα επενδύει σταθερά στον αθλητικό τουρισμό, έναν κλάδο με τζίρο άνω των 500 δις δολαρίων σε ετήσια βάση» ανέφερε.

Τοποθετούμενος σχετικά με το κολυμβητήριο της Αγυιάς στην Πάτρα, επεσήμανε από την πλευρά του ότι έχουν εγκριθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και αναμένεται η έγκριση των οριστικών μελετών, κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, ώστε μέσα από το χρηματοδοτικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Αυγενάκης να ξεκινήσει σύντομα η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.

«Ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της κοινωνικής μας καθημερινότητας, εδώ στη Δυτική Ελλάδα. Και γι’ αυτό, αποτελεί και ένα από τα πιο ισχυρά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία πρέπει να επενδύσουμε για να εξελιχθούμε, ατομικά και συλλογικά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η περιφερειακή Αρχή δημιούργησε για πρώτη φορά στα χρονικά, Αντιπεριφέρεια Ολυμπισμού και Αθλητισμού.

«Σε επίπεδο υποδομών, αξίζει να αναφέρω ότι πετύχαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να εκτελούμε ή να προγραμματίζουμε για δημοπράτηση ή συμβασιοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα, έργα που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, μιλώντας μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου του Απόλλωνα Πατρών,  τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κολυμβητήριο «Πεπανός» και στο «Παπαχαραλάμπειο» Στάδιο, την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και την αποκατάσταση και αναβάθμιση του κολυμβητηρίου στον Πύργο.

Επίσης, υπογράμμισε τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε όλες τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της περιοχής, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θαλάσσιου σκι στη λίμνη Στράτου, τον Μαραθώνιο Ολυμπίας, τους τριήμερους ποδηλατικούς αγώνες και το διεθνές ράλλυ ΦΙΛΠΑ. Επίσης, όπως είπε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα ως συνδιοργανώτρια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Kite Surf που θα διεξαχθεί στη Ναύπακτο αλλά και στo μοναδικό αθλητικό event άλματος επί κοντώ που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, το Fly Olylmpia.

«Ας δούμε ποιοι είμαστε, σε ποια γη πατάμε και τι κουβαλάμε ως πολύτιμη κληρονομιά. Και πρώτα – πρώτα την αρχαία Ολυμπία. Τον τόπο που ανήγαγε τον αθλητισμό σε ιδεώδες και του προσέδωσε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Ζούμε στη γη του Κόροιβου, του Χείλωνα του Πατρέα και του Εράτωνα του Αιτωλού. Είμαστε κληρονόμοι του Τόφαλου, του Πεπανού, του Καρασεβδά και τόσων άλλων Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών. Και μέχρι σήμερα, καμαρώνουμε για τις ομάδες και τους αθλητές μας που σημειώνουν μεγάλες νίκες και πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ζούμε σε μία περιοχή όπου ο αθλητισμός ανθεί τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο βάσης. Πάνω από 25.000 ερασιτέχνες αθλητές δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν και παράγοντες του αθλητισμού. Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι για πρώτη φορά που γίνεται  συγκροτημένη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό κι επεσήμανε ότι από τα σημαντικότερες αποφάσεις που ‘έχουν ληφθεί είναι η φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα για την ενίσχυση των δομών του αθλητισμού. Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι «πρόκειται για μια περιοχή με τεράστια σημασία για τον αθλητισμό και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, αφετηρία για το ταξίδι των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η τ. Αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλη – Πετραλιά χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη συνάντηση για τον αθλητισμό, επισημαίνοντας: «Ανανεώνοντας και μετασχηματίζοντας τον αθλητισμό συμβάλουμε στην επίλυση προβλημάτων που γενικότερα απασχολούν τη χώρα». Αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει με την Πάτρα, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί των ημερών της για την θωράκιση του αθλητισμού με νόμους, ενώ μίλησε και για την  αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντιστοίχως ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον  Γιώργο Καπελλάκη Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπή, την Βούλα Κοζομπόλη Πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  από την Εκπρόσωπο των Ελλήνων Ολυμπιονικών Ευη Μουραϊτιδη και τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη Πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί και το Σάββατο με επτά θεματικές ενότητες και τοποθετήσεις κυβερνητικών φορέων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπάρχει έκθεση με περίπτερα τοπικών φορέων και αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν πολλά events και επιδείξεις αθλημάτων.

Οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη

  • ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
  • ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Όλη η επικαιρότητα