Categories: Παιδί

Ξεκινώντας στην Α’ Δημοτικού!

Share

Έφτασε η μεγάλη μέρα της πρώτης μέρας στο μεγάλο σχολείο! Και λέμε μεγάλο σχολείο γιατί από τότε που η προσχολική εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική όλα τα πρωτάκια έχουν περάσει από το νηπιαγωγείο κι έχουν βιώσει σε κάποιον βαθμό την πρώτη μεγάλη πρόκληση, αυτή του αποχωρισμού από την οικογένεια.

Το μεγάλο σχολείο όμως είναι διαφορετικό. Τόσο φαντασιακά όσο και πραγματικά είναι επενδεδυμένο με περισσότερες απαιτήσεις και προσδοκίες από την οικογένεια και την κοινωνία, κάτι που δεν ξεφεύγει από τους πρωταγωνιστές αυτής της μέρας, τα πρωτάκια.

Πιθανότατα το καλοκαίρι υπήρξε περίοδος προετοιμασίας για τη μεγάλη πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο, ωστόσο κατά πόσο οι ίδιοι οι γονείς αφιερώνουν αρκετό χρόνο για τη δική τους προετοιμασία; Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι γονείς θα απαντούσαν αρνητικά σε αυτήν την ερώτηση.

Παρακάτω θα σταθούμε σε κάποια βασικά σημεία για να γίνει αυτή η χρονιά και ιδιαίτερα οι πρώτες μέρες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς μια ευχάριστη εμπειρία και ανάμνηση.

  • Ξεκινήστε τη μέρα ευχάριστα και με προγραμματισμό

Για να αποφύγετε το άγχος, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα από όσο χρειάζεται ώστε να πάρετε τον χρόνο σας και να ξεκινήσετε τη μέρα συγκεντρωμένα και να διαχειριστείτε τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας με ηρεμία. Καλό είναι να ξεκινάτε νωρίς και να πηγαίνετε στο σχολείο με τα πόδια, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το να πάρετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε τη διαδρομή μαζί με το παιδί σας είναι σημαντικό για να κατευναστούν οι αγωνίες με ένα όμορφο και ήρεμο ξεκίνημα της ημέρας. Είναι καλύτερα να κρατάτε το παιδί σας από το χέρι παρά να το έχετε στην αγκαλιά σας. Ο αποχωρισμός θα είναι λιγότερο περίπλοκος έτσι. Είναι σημαντικό επίσης το παιδί να ξέρει τι είναι στο πρόγραμμά του, πόσες ώρες δηλαδή θα μείνει στο σχολείο, ποιος θα το παραλάβει στο σχόλασμα, από πού κλπ .

  • Ενημερώστε ότι φεύγετε

Μόλις το πρωτάκι σας συναντήσει την τάξη και τη δασκάλα του μείνετε στο οπτικό του πεδίο για λίγα λεπτά έως ότου βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει πριν αποχωρίσετε. Ενημερώστε ότι φεύγετε. Αν το παιδί σας αναστατωθεί πολύ, ακολουθήστε το παράδειγμα του/της δασκάλου/ας και διαβεβαιώστε το ότι θα επιστρέψετε στη λήξη του ωραρίου.

  • Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο και εμπιστευθείτε το σχολικό πλαίσιο

Ανεξάρτητα από τα συναισθήματα και τον τρόπο που θα βιώσει τον αποχωρισμό το παιδί, χρειάζεται να εμπιστευθείτε το σχολικό περιβάλλον και τους ενήλικες που εγγυόνται τη λειτουργία του. Σε κάθε περίπτωση έχουν εμπειρία στο να υποδέχονται πρωτάκια και να τα βοηθούν με τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τις πρώτες μέρες. Αν νιώσετε εμπιστοσύνη για το σχολείο και τους δασκάλους, θα μπορέσει  και το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στο σχολικό πλαίσιο. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι μέσω του δασκάλου μπορεί να επικοινωνήσει τις ανάγκες του, οι οποίες θα φτάσουν σε εσάς σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Ωστόσο είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ομαλή προσαρμογή του παιδιού σε αυτή να γίνει κατανοητό ότι εντός του σχολικού πλαισίου υπερισχύουν οι κανόνες του σχολείου και όχι της οικογένειας.

  • Σεβαστείτε τον ρυθμό κάθε παιδιού

Η  Α’ Δημοτικού έχει μια βαρύνουσα σημασία καθώς συμβολικά αποτελεί για την κοινωνία την έναρξη της γνωστικής και κοινωνικής ωρίμανσης, της οργανωμένης μάθησης και της συνεχούς κοινωνικοποίησης. Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής που θα πρέπει οι ενήλικες στο περιβάλλον του (γονείς και εκπαιδευτικοί) να τους αφουγκράζονται και να τους σέβονται. Ξεκινώντας το Δημοτικό είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να ακολουθούν τους ρυθμούς και τις ικανότητες του παιδιού τους και να μη συμβαίνει το αντίστροφο, το παιδί δηλαδή να πρέπει να ανταποκριθεί σε προσδοκίες των μεγάλων που ενδεχομένως δεν το ευχαριστούν ή το δυσκολεύουν υπέρμετρα. Θα πρέπει να βρεθεί εκείνη η ισορροπία που επιτρέπει στο παιδί να λάβει μέρος στη σχολική διαδικασία και να επωφεληθεί από αυτήν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας μη ξεχνάμε ότι μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και η ενίσχυση των δυνατοτήτων του. Εκκινώντας από αυτή τη βάση τόσο το παιδί όσο και οι γονείς θα ανακουφιστούν από το άγχος της σύγκρισης που επιβαρύνει και επιβραδύνει εν τέλει τη σχολική προσαρμογή.

  • Αφιερώστε χρόνο με το παιδί μετά το σχολείο

Μετά το πέρας της σχολικής μέρας είναι σημαντικό το παιδί να έχει χρόνο να χαλαρώσει και να συζητήσει μαζί σας για τη μέρα του (αν το επιθυμεί). Μέσα από τη συζήτηση το  παιδί θα μοιραστεί τις εντυπώσεις του και θα βρει χώρο να εκφράσει όσα ίσως το δυσκόλεψαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ώστε την επόμενη μέρα να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει όσα πρωτόγνωρα το δυσκόλεψαν.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας μακρύς δρόμος αυτός που ξεκινάει με την είσοδο στην Α΄ Δημοτικού και θα πρέπει γονείς και παιδιά να διαφυλάξουν τις δυνάμεις τους και για όλες τις άλλες μέρες και τάξεις που έπονται. Η πρώτη μέρα είναι συμβολικά σημαντική δεν είναι όμως καθοριστική για τη σταδιοδρομία του παιδιού.

Νικολοπούλου Λεμονιά

Πρόεδρος Φορέα «ΙΚΕΛΟΣ»