Ενέργεια Οικονομία

Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Σημαντική έκταση καταλαμβάνει η καθεμία από τις δύο θαλάσσιες περιοχές στα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης που πρόκειται να παραχωρηθούν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τους χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα που αναρτήθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και από τους οποίους προκύπτει ότι καθεμιά από τις περιοχές είναι περίπου 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Τόσο για τη μία όσο και για την άλλη ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε προ δεκαημέρου, κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας που απαρτίζουν η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και τα ΕΛΠΕ.

Τόσο το παραπάνω σχήμα όσο και τυχόν άλλοι ενδιαφερόμενοι καλούνται εντός τριών μηνών να υποβάλουν τις προσφορές τους, των οποίων η αξιολόγηση θα διαρκέσει δύο μήνες. Τούτο σημαίνει ότι στις αρχές του 2018 θα γνωρίζουμε ποιο σχήμα θα ξεκινήσει έρευνες στις θάλασσες της Κρήτης.

Όπως αναφέρει το cnn.gr, η σύμβαση ακολουθεί το ισχύον μοντέλο μίσθωσης (lease agreement) των παραχωρούμενων περιοχών, όπου τα έσοδα του κράτους προέρχονται από την μακροχρόνια ενοικίαση, τα δικαιώματα (royalties) και τη φορολογία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το μίσθωμα ισούται με τουλάχιστον 4% επί της παραχθείσας ποσότητας, σε χρήμα ή σε είδος, και το σχήμα που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο 5%.

Η διάρκεια του σταδίου ερευνών διαιρείται σε τρεις φάσεις, ενώ μπορεί να φτάσει και τα οκτώ χρόνια. Ο ανάδοχος θα έχει πρόσβαση σε σεισμικά δεδομένα 12.347 χιλιομέτρων που καλύπτουν το Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο όπως και την περιοχή νότια της Κρήτης και τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 2012-2014. Επίσης θα έχει πρόσβαση σε παλαιά σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων, τα οποία και έχουν υποστεί νέα επεξεργασία.

Στα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα περιλαμβάνεται και η περιοχή εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Δυτική Ελλάδα, για την οποία επίσης έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Energean Oil & Gas. 

Όλη η επικαιρότητα