Ηλεία

Ξεκινούν από αύριο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις-Τι δηλώνουν οι καταστηματάρχες της Ηλείας

Να στηρίξει ο κόσμος τα καταστήματα της Ηλείας
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορταζ: Παναγιώτης Πεντάζος, Γιάννης Τσουκαλάς

Ξεκινά και επίσημα από αύριο η περίοδος των ενδιαμέσων εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματα του νομού Ηλείας, η οποία θα διαρκέσει από 1 έως 15 Νοέμβριου.

Ακόμα μια εύκαιρα για τους καταναλωτές να βρουν προϊόντα όλων των ειδών σε καλές τιμές άλλα και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, που τόσο έχει ανάγκη, αφού τα τελευταία δύο χρόνια δέχεται αλλεπάλληλα
«χτυπήματα».

Σε Πύργο και Αμαλιάδα, οι προετοιμασίες για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τους επαγγελματίες του χώρου ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε περιοχές του Κάμπου και στη νότια Ηλεία, όπου κι εκεί τα καταστήματα, έχουν ετοιμάσει τις βιτρίνες τους και αναμένουν τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες του Πύργου άλλα και τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της πόλης, που μίλησαν στην εφ. «Πατρίς», η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων μπορεί να δώσει μια ανάσα στην αγορά καθώς
είναι αναγκαία, περισσότερο από πότε η στήριξη των τοπικών καταστημάτων.

Έκτος από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, ο Νοέμβριος περιλαμβάνει και το θεσμό της «Βlack Friday», όπου και τότε η αγορά περιμένει την στήριξη από τον κόσμο.

Την αντίθεση τους με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και τη «Black Friday» εξέφρασαν μέσω της εφ. «Πατρίς» οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Ανδραβίδας και Βάρδας, τονίζοντας αμφότεροι ότι προκαλούν ζημιά στην αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα τα καταστήματα δουλεύουν υπό το καθεστώς των συνεχών εκπτώσεων, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι οι θερινές ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, αναφέροντας παράλληλα ότι ο κόσμος ούτε τότε στήριξε την αγορά, ενώ και τώρα παραμένει ερωτηματικό η αντίδρασή του σε αυτό το διάστημα των εκπτώσεων.

Στην Αμαλιάδα

Σε ετοιμότητα και τα καταστήματα της Αμαλιάδας για την ολιγοήμερη εκπτωτική περίοδο που ξεκινά αύριο, ωστόσο κι εκεί οι επαγγελματίες, εκφράζουν την αντίθεσή τους στις συνεχόμενες εκπτώσεις καθώς, όπως εκτιμούν, αυτό είναι κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα την τοπική οικονομία και θα έπρεπε να «ενεργοποιηθεί» η περίοδος των εκπτώσεων όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή δύο φορές τον χρόνο (χειμώνα – καλοκαίρι). Από την άλλη, ευελπιστούν να υπάρξει άνοδος της κίνησης ευχόμενοι οι καταναλωτές να προτιμήσουν τα καταστήματα της περιοχής τους.

Έτοιμα είναι τα καταστήματα στην αγορά του Πύργου για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
Στην Αμαλιάδα, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον και κάνουν έρευνα αγοράς

Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Να μείνουν τα λεφτά στην τοπική αγορά»

«Από Δευτέρα 1 Νοεμβρίου ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν για 15 ημέρες. Φέτος οι καταναλωτές μπορούν να εξυπηρετηθούν και τις δύο πρώτες Κυριακές του Νοεμβρίου (7/11 και 14/11) από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά. Ελπίζουμε πως οι καταναλωτές θα βοηθήσουν των κλάδο των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μείνουν τα λεφτά στην τοπική αγορά. Επιπλέον, μέσα στο Νοέμβριο, υπάρχει και η «Black Friday» στην οποία θα συμμετέχουν με ειδικές τιμές και τα εμπορικά καταστήματα του Πύργου, που θα μείνουν όλη τη μέρα ανοιχτά, σύμφωνα με το ωράριο που έχει ρυθμιστεί, με εξαίρεση κάποια καταστήματα που θα κλείσουν κατά τις μεσημεριανές ώρες».

Κωνσταντίνος Ντεβενέζος, Κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων

«Περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου»

«Ξεκινά από Δευτέρα το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ για δύο Κυριακές θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, σύμφωνα με το ωράριο που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου. Επίσης έχουμε και τη «Black Friday», την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Η κίνηση μέχρι τώρα δεν είναι καλή και ελπίζουμε οι εκπτώσεις να βοηθήσουν τον κόσμο, γιατί θα έχουμε καλές τιμές σε καλά προϊόντα αλλά περιμένουμε και εμείς από τον κόσμο να μας στηρίξει».

Χρυσή Ρουμπάνη, Κατάστημα New Roubani

«Ελπίζουμε στην ανταπόκριση των καταναλωτών»

«Είμαστε έτοιμοι για τις εκπτώσεις και τις περιμένουμε να αρχίσουν, όπως και οι καταναλωτές. Έχουμε παραλάβει όλα τα καινούρια εμπορεύματα αλλά και τα εμπορεύματα του χειμώνα και ελπίζουμε πως το καταναλωτικό κοινό θα βγει στην αγορά να ικανοποιήσει τις ανάγκες του και να στηρίξει τα κατάματα. Πιστεύω πως θα μας βοηθήσουν οι εκπτώσεις όπως θα βοηθήσουν και τους καταναλωτές , γιατί θα βρουν πολλά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές».

Γιώργος Παπαδόπουλος, Κατάστημα λευκών ειδών

«Ο κόσμος περιμένει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις»

«Ο κόσμος σίγουρα περιμένει τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, που ξεκινούν από Δευτέρα. Το καταναλωτικό κοινό πέρασε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, με πληρωμές, υποχρεώσεις κλπ. Η περίοδος των εκπτώσεων είναι μια περίοδος η οποία βοηθάει να «ανασάνει» η αγορά αλλά και ο καταναλωτής να μπορεί να ψωνίσει ένα προϊόν που έχει δει το προηγούμενο διάστημα σε καλύτερη τιμή. Περιμένουμε και τη «Black Friday» την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου και ελπίζω να πάνε όλα καλά».

Γιάννης Γυφτοχρήστος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας

«Ο κόσμος φοβάμαι ότι δε θα ανταποκριθεί»

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, προκαλούν ζημιά στην αγορά. Το ίδιο συνέβη και με τις εκπτώσεις του καλοκαιριού που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη περίοδο. Ο κόσμος πάντα περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων αλλά φοβάμαι ότι και πάλι δε θα ανταποκριθεί ή θα ανταποκριθεί ελάχιστα. Η αγορά ζητά τη στήριξη του καταναλωτικού κοινού, γιατί υπάρχει  πληθώρα προϊόντων, όλων των ειδών, σε πολύ καλές τιμές και οι τοπικές αγορές δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν, σε σύγκριση με τις αγορές των μεγάλων πόλεων. Όσον αφορά τη «Black Friday» τα εμπορικά καταστήματα του συλλόγου θα συμμετέχουν κανονικά και ελπίζουμε και αυτό να βοηθήσει».

Ανδρέας Τσίρος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας

«Ο κόσμος χρειάζεται καλές τιμές όλο το χρόνο»

«Γενικά και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας και οι εμπορικοί σύλλογοι, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας, είναι ενάντια στις ενδιάμεσες εκπτώσεις γιατί θεωρούμε ότι δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην αγορά. Ναι μεν θα ενισχυθούν κάποια ταμεία, αλλά το σύνολο των καταστημάτων που δουλεύουν σε «φουλ» ρυθμούς στις καθιερωμένες εκπτωτικές περιόδους, δε θα βοηθηθούν από τις ενδιάμεσες. Αναφορικά με τη «Black Friday», τα καταστήματα του συλλόγου μας δε θα συμμετέχουν σε αυτό το κόλπο των πολυεθνικών εταιριών. Ο κόσμος χρειάζεται καλές τιμές και καλά προϊόντα όλο το χρόνο. Αυτό πιστεύουμε εμείς. Στη «Black Friday» πωλούνται προϊόντα που θέλουν να τα ξεφορτωθούν, σε πλαστές τιμές και εκπτώσεις. Για αυτό το λόγο εφιστούμε την προσοχή στους καταναλωτές, για την τιμή και την ποιότητα των προϊόντων που θέλουν να αγοράσουν. Χρειάζεται καλή έρευνα αγοράς και θα δουν ότι υπάρχουν καλά προϊόντα σε καλές τιμές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Νίκος Σιαψάλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Οι εκπτώσεις να είναι χειμώνα και καλοκαίρι»

«Εμείς έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας, να γίνονται συνέχεια εκπτώσεις. Η αγορά με αυτό τον τρόπο «χαλάει» σχετικά με την κίνηση. Κανονικά οι εκπτώσεις πρέπει να είναι τον χειμώνα και το καλοκαίρι, όπως ήταν παλιότερα. Το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων βλέπουμε και στην πράξη ότι δεν αποδίδει κάτι ιδιαίτερο και έχει αποτύχει, αλλά έτσι κι αλλιώς από την 1η του μήνα ξεκινάμε. Τα μαγαζιά της πόλης μας θα έχουν εκπτώσεις και καλούμε τον κόσμο να προτιμήσει τα καταστήματα της Αμαλιάδας. Ευελπιστούμε ο κόσμος να στηρίζει τα μικρά μαγαζιά γιατί αυτό σημαίνει και στήριξη της τοπικής κοινωνίας».

Γιάννης Δαλαμάρας, Soqs Αμαλιάδα

«Δείχνει ενδιαφέρον ο κόσμος»

«Περιμένουμε να υπάρξει μια αύξηση της κίνησης. Ήδη, ο κόσμος ρωτάει και δείχνει ένα ενδιαφέρον. Θα υπάρξουν πολύ καλές εκπτώσεις, κυρίως στα στοκ εμπορεύματα και ελπίζουμε κι εμείς να υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά. Μακάρι η κατάσταση τις επόμενες μέρες να είναι καλύτερη και ο κόσμος να ψωνίσει και η αγορά να κινηθεί».

Ευγενία Σιδηροκαστρίτη, Inside Fashion Αμαλιάδα

«Καλύτερες τιμές για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος»

«Ελπίζουμε να υπάρξει κάποια αύξηση στην κίνηση και να βοηθηθούν έτσι τα καταστήματα και ο κόσμος να μπορέσει να κάνει κάποιες αγορές. Οι τιμές σε αρκετά είδη θα είναι ακόμη καλύτερες και θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».

Όλη η επικαιρότητα