Κόσμος

Ξένος Τύπος: «Ο Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit»

xenos_typos_o_tsipras_anoigei_tin_porta_sto_grexit.jpg
Ακούστε το άρθρο

H ελληνική οικονομία στον… πάγο. 

Οι τράπεζες κατέβασαν από σήμερα ρολά, τα ATM στέγνωσαν από ρευστό και ο ελληνικός λαός τρομοκρατημένος σχηματίζει ατελείωτες ουρές στα βενζινάδικα για να φουλάρει. Η αναγγελία δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουλίου προκάλεσε αναστάτωση και σύγχυση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό με τους εταίρους μας να μην κάνουν δεκτή την αίτηση του κ. Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος και συγχρόνως να προετοιμάζονται για τις επόμενες κρίσιμες κινήσεις τους. 

Εν τω μεταξύ η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε δεν θα μπορούσε να μην σχολιαστεί από τον διεθνή Τύπο που αναφέρεται εκτενώς στις ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. 

Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα. Έχοντας ως εικόνα μία τεράστια ουρά έξω από την Alpha Bank και με τίτλο: «Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες για να αποφύγει το χάος ενώ οι συζητήσεις για διάσωση της χώρας καταρρέουν», η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε μία «ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη».

Το BBC από την πλευρά του σε άρθρο του με τίτλο: «Ελληνική κρίση. Οι τράπεζες θα μείνουν όλη την εβδομάδα κλειστές» αναφέρεται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί ασφαλών καταθέσεων. Το βρετανικό δίκτυο επιλέγει να αποτυπώσει την εικόνα που επικρατεί στη χώρα έχοντας ως φωτογραφία τις ουρές των Ελλήνων πολιτών έξω από τις τράπεζες.

Η γαλλική Liberation από την πλευρά της κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο το ελληνικό ζήτημα σχολιάζοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών».

Επίσης, σε διαδικτυακό της άρθρο η Liberation αναφέρεται στις κλειστές τράπεζες μέχρι τις 6 Ιουλίου και το όριο των αναλήψεων έως 60 ευρώ. 

 

Xιούγκο Ντίξον: Ο κίνδυνος για Grexit αυξήθηκε αλλά μπορεί και να αποφευχθεί
«Η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά» εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον τονίζοντας ωστόσο πως ακόμη υπάρχουν ελπίδες. «Το περιβόητο Grexit μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, παρά το δραματικό Σαββατοκύριακο που βίωσε η Ελλάδα» γράφει ο δημοσιογράφος και όπως αναφέρει ο «πιο προφανής τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ είναι οι Έλληνες να αποδεχθούν τα μέτρα των θεσμών». 

«Αλλά ακόμη κι αν το κάνουν αυτό, δεν είναι σίγουρο αν η Ελλάδα γλιτώσει την επιστροφή στη δραχμή» σημειώνει ο Ντίξον. 

«Το κλειδί στο δημοψήφισμα είναι αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει “ναι” ή “όχι”» γράφει ο δημοσιογράφος εξηγώντας στη συνέχεια τι θα σημαίνει ένα «ναι» και τι το «όχι». 

Πάντως, ο αρθρογράφος καταλήγει ελπίζοντας να βρεθεί λύση. «Λαμβάνοντας υπόψη μας την αθλιότητα που περιμένει τους Ελληνες σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο».

 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα