Ηλεία Οικονομία

Ξεπέρασε τη βενζίνη η τιμή του πετρελαίου κίνησης – Ανησυχούν πρατηριούχοι και επαγγελματίες οδηγοί της Ηλείας

Μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται η τιμή του...
Ακούστε το άρθρο

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου κίνησης, καθώς η τιμή του ξεπέρασε μετά από πολλά χρόνια την τιμή της βενζίνης.

Η εξέλιξη αυτή επιβαρύνει όχι μόνο τα οχήματα που κινούνται με diesel αλλά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις αυτές προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς που οδηγεί σε ανατιμήσεις, πυροδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κίνησης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ σε πολλούς νομούς της χώρας, ξεπερνώντας την τιμή της βενζίνης. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης έφτασε τα 2,017/λίτρο, την ώρα που η τιμή της αμόλυβδης έφθανε στα 2,008 ευρώ/λίτρο.

Όπως όλα δείχνουν η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα αυξάνεται καθημερινά. Σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών καυσίμων για όλη την Ελλάδα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 2,053 ευρώ/λίτρο, σε αντίθεση με την βενζίνη που έφθανε στα  2,017 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές στην Ηλεία

Στην Ηλεία ειδικότερα, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ήταν στα 2,038 ευρώ/λίτρο και η βενζίνη στα 2,020 ευρώ/λίτρο.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία τόσο στους ιδιοκτήτες πρατήριων υγρών καυσίμων που έκαναν λόγο μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» για νέες αυξήσεις τις προσεχείς ημέρες, με το Diesel κίνησης να φθάνει τα 2,250 ευρώ/λίτρο, αλλά και στους επαγγελματίες οδηγούς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης ως το κινητήριο καύσιμο για τη δουλεία τους και δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς» πως η κρατική βοήθεια ή η μείωση των τιμών των καυσίμων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

«Το πετρέλαιο κίνησης έχει αρκετά μεγάλη διαφορά από την βενζίνη και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Κάθε μέρα ανεβαίνει. Κανονικά τώρα έπρεπε να είναι πάνω από 2,25 αλλά δεν έχει μπει όλη η αύξηση γιατί η κίνηση είναι περιορισμένη και δεν ψωνίζουμε καθημερινά πετρέλαιο. Αυτό οφείλεται από ότι λένε στα χρηματιστήρια που αλλάζουν συνεχώς τις τιμές» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων Ηρακλής Διονυσόπουλος.

Τη βοήθεια του κράτους για οικονομική ενίσχυση ζητά μέσω της εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν.Ηλείας Αριστοτέλης Οικονόμοπουλος που τόνισε ότι «Η αύξηση του πετρελαίου κίνησης δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην εταιρία μας γιατί το κινητήριο καύσιμο είναι φυσικά αυτό. Έχει ξεφύγει από τα όριά του. Κόπηκε και η κρατική επιδότηση που ίσχυε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Εμείς σαν εταιρία δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές. Δε θέλουμε ένα προβούμε σε αυτή την ενέργεια και ζητάμε από το κράτος να μας επιδοτήσει για να είναι βιώσιμη η εταιρία».

Από την πλευρά του ο αυτοκινητιστής Σωτήρης Ταυλόπουλος μίλησε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, αναφέροντας στην εφ. «Πατρίς» ότι «δεκαπέντε χρόνια που είμαι σε αυτή τη δουλειά πρώτη φορά βλέπω το πετρέλαιο κίνησης να είναι τόσο ακριβό. Τα πράγματα πλέον είναι δύσκολα, καθώς κάθε δεύτερη ημέρα πηγαίνουμε στο βενζινάδικο. Το κόμιστρο μας έδωσε μια αύξηση που είναι καλή για εμάς, αλλά κακή για τον πελάτη και βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Ο χειμώνας όμως θα είναι δύσκολος. Το κράτος πρέπει να μειώσει την τιμή, γιατί με κάποιο βοήθημα δεν κερδίζουμε κάτι».

«Αυτή η εξέλιξη θα μας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και πλέον ζορίζεται και ο κόσμος και δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό. Όπως και εμείς φυσικά. Το ταξί είναι ασύμφορο για τον κόσμο και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα βλέπω να ανεβαίνει και η τιμή στα ταξί» σημείωσε ο επίσης αυτοκινητιστής Θοδωρής Βλάχος.

Όλη η επικαιρότητα