Ηλεία

Xωρίς νερό 4.000 στρέμματα – Κατέρρευσε ο κεντρικός αγωγός του αντλιοστασίου στο Στρέφι

Η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Πελοπίου μιλάει για την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης για την λειτουργία του έργου.
Ακούστε το άρθρο

Εκείνο που απεύχονταν όλοι, μετά τις ζημιές που είχε υποστεί το αντλιοστάσιο στην περιοχή του Στρεφίου από τις  έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν απεφεύχθει τελικά…

Ο κεντρικός αγωγός άρδευσης έπεσε μέσα στην κεντρική διώρυγα κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας του αφού ο τσιμεντένιος σκελετός στήριξης του βρισκόταν  στην κυριολεξία στον αέρα λόγω της  διάβρωσης  που είχε υποστεί το έδαφος

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 4000 στρέμματα καλλιεργειών να έχουν μείνει χωρίς νερό την στιγμή σε μία περίοδο που έχουν η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη…

Η Διοίκηση του ΤΟΕΒ Πελοπίου από το Δεκέμβριο είχε  επιστήσει την προσοχή προς όλους τους αρμόδιος φορείς που εμπλέκονται με την χρήση και την συντήρηση του αντλιοστασίου και του αγωγού, καθώς και στον ΓΟΕΒ για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της κατάστασης αυτής και την αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα…που δυστυχώς ήρθαν.

Το Σάββατο το απόγευμα κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής λειτουργίας με την διοχέτευση νερού στον κεντρικό αγωγό, αυτός κατάρρευσε και ουσιαστικά κατέστησε ανενεργό το αρδευτικό δίκτυο.

«Εμείς είχαμε επιστήσει την προσοχή και τον κίνδυνο που υπήρχε αλλά έως σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο αγωγός και 4000 στρέμματα καλλιεργειών να είναι χωρίς νερό. Πρέπει από σήμερα το πρωί η Περιφέρεια και οι συναρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης του έργου γιατί αλλιώς έως και τις 15 Ιουνίου οι αρδευτές που παίρνουν νερό από το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν νερό», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου κ Νίκος Μπακοβασίλης.

Έτοιμη η  μελέτη

Για το θέμα αυτό είχε ενημερωθεί και η Περιφέρεια και μάλιστα είχε υπάρξει συνεργασία  με τον ΤΟΕΒ Πελοπίου προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας των δύο φορέων  ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, αν  και δεν ήταν δική του ευθύνη σύμφωνα με τον πρόεδρο τον κ Μπακοβασίλη,  είχε εκπονήσει μελέτη για τις εργασίες που απαιτούνταν για τις ζημιές που είχε προκληθεί συνολικού προϋπολογισμού 15000 ευρώ την οποία παρέδωσε πριν από λίγες ημέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Το κλίμα από την πλευρά της Π.Ε. Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη κ Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν ιδιαίτερα θετικό για την συνδρομή στην αποκατάσταση των ζημιών που είχε προκληθεί από την διάβρωση των εδαφών στον αντλιοστάσιο. Μάλιστα είχε επισκεφθει το σημείο μαζί με μηχανικούς», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου, κάνοντας σαφές πως η μελέτη που εκπονήθηκε με ευθύνη τους ανοίγει το δρόμο για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί που υπολογίζεται πως θα φθάσει κοντά στις 200.000 ευρώ. Όπως είχε κάνει γνωστό ο ΤΟΕΒ ήδη από πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν ήδη βρεθεί για το σκοπό αυτό ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ αλλά δεν επαρκεί για  να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αρδευτικού δίκτυο που εξαρτάται από το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο.

Όλη η επικαιρότητα