Ηλεία

«Ξύπνησαν» εφιαλτικές μνήμες σε Βάλμη και Κοτρώνα – Τεράστια καταστροφή!

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασών μετατράπηκαν σε στάχτη!
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο φως της ημέρας μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας και κατέληξε στα χωριά της Ηλείας, αποκάλυψε το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής.

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασών μετατράπηκαν σε στάχτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να σώσουν τα σπίτια από  την καταστροφή, κάτι που το κατάφεραν.

Το βράδυ της Κυριακής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εφιαλτικό από τους κατοίκους των περιοχών Βάλμη και Κοτρώνα, όπου παρά τις εντολές εκκένωσης παρέμειναν αρκετοί κάτοικοι προκειμένου να συνεισφέρουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και να ανακόψουν τη φωτιά που απειλούσε να καταστρέψει ολοσχερώς τα σπίτια τους.

Μάλιστα στην περιοχή Κοτρώνα, οι φλόγες έφτασαν ελάχιστα μόλις μέτρα από τα σπίτια και σταμάτησαν χάρη στην επέμβαση των αρχών, ενώ στην ίδια περιοχή το εκκλησάκι της κατάφερε να σωθεί τελευταία στιγμή με τον περιβάλλοντα χώρο του να έχει καταστραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως με το πρώτο φως τα εναέρια βρέθηκαν άμεσα στον αέρα προκειμένου να επιχειρήσουν σε όλα τα ενεργά μέτωπα και να τα θέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε έλεγχο, κάτι που πέτυχαν. Θετικό στοιχείο το γεγονός πως η περιοχή που εξελίσσονταν και συνεχίζουν να εξελίσσονται τα μέτωπα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το φράγμα του Πηνειού, που δίνει τη δυνατότητα αεροπλάνα και ελικόπτερα να ανεφοδιάζονται σε ελάχιστο χρόνο.

«Τα μέτωπα έχουν καθηλωθεί»

Στην οριοθέτηση των μετώπων και στις ολονύχτιες μάχες που είχαν οι πυροσβέστες προκειμένου να σώσουν τα σπίτια των κατοίκων, επικεντρώθηκε σε δήλωσή του ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, υποστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Δεύτερη μέρα στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τις Πόρτες Αχαΐας και επεκτάθηκε στα χωριά της Ηλείας. Τα μέτωπα ήταν μεγάλα και υπήρξαν δυνατοί άνεμοι όπως και σήμερα. Η εικόνα τώρα είναι ασφαλώς καλύτερη.

Τα μέτωπα έχουν καθηλωθεί από επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και κάναμε ότι μπορούσαμε μέρα και νύχτα για να έχουμε τη σημερινή κατάσταση. Έχουμε περίπου 195 άτομα, 48 υδροφόρα οχήματα, αρκετά εναέρια όλων των τύπων, καθώς επίσης και τη συνδρομή όλων των φορέων, Ελληνικής Αστυνομίας και τοπικής αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Χρειάστηκε χθες να κάνουμε και προληπτική απομάκρυνση πολιτών από κάποια χωριά που απειλήθηκαν από τα μέτωπα. Το βράδυ ήταν δύσκολο. Έπεσαν όλες οι δυνάμεις στα μέτωπα, ώστε το πρωί να μην υπάρχει κάτι ενεργό. Αυτή τη στιγμή όμως έχει δυνατούς ανέμους και όπως βλέπετε χαράδρες και απόκρημνα σημεία έχουν κάποιες φλόγες».

Ένα βράδυ αγωνίας

Τις στιγμές που βίωσαν το βράδυ της Κυριακής μετέφεραν οι κάτοικοι της Βάλμης, επισημαίνοντας πως η κατάσταση ήταν αποπνικτική. Οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής που αντίκρισαν ξύπνησαν μνήμες 2007 και 1981, όπου και τότε η φωτιά είχε περάσει από την κοινότητά τους και είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Στην περιοχή της Κοτρώνας οι κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, με τις φωτιές να σταματάνε και την πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας μαζί με οχήματα της Πυροσβεστικής να παραμένουν για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Κυριάκος Μητρόπουλος-Κάτοικος Βάλμης

«Κάηκε το σύμπαν. Έχουν γίνει στάχτη αρκετές εκτάσεις. Ευτυχώς το χωριό δεν κινδύνεψε. Βοήθεια είχαμε από όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς».

Αλέξης Πανταζής-Κάτοικος Βάλμης

«Χθες ήταν τραγικά τα πράγματα. Δεν περιγράφεται με λόγια. Είδατε και μόνοι σας τι γινόταν. Είχαμε αρκετή βοήθεια από την Πυροσβεστική. Μας βοήθησαν αρκετά. Η φωτιά έχει ήδη σβήσει, αλλά φοβόμαστε τις αναζωπυρώσεις. Υπάρχουν αρκετά οχήματα και κόσμος και πιστεύω ότι δε θα έχουμε εκτός απροόπτου κάποιο πρόβλημα. Έχουν καεί μελίσσια, λιοστάσια, στάβλοι, σανοί για τα ζώα… Αν αύριο η πολιτεία δε βοηθήσει, δε θα έχουμε στον ήλιο μοίρα».

Σπύρος Μπαλκάμος-Κάτοικος Βάλμης

«Η φωτιά ήρθε από τις Πόρτες και επεκτάθηκε στην περιοχή μας. Μας κάηκαν περίπου 100 ρίζες ελιές. Λόγω ηλικίας μας έδιωξαν προς το Αγραπιδοχώρι. Εδώ γινόταν χαμός. Γυρίσαμε 12 το βράδυ από το απόγευμα που μας είχε διώξει η Αστυνομία. Φοβηθήκαμε λίγο. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1981, όπου και τότε είχαν έρθει μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αρκετές εκτάσεις της κοινότητας έχουν καταστραφεί. Το βράδυ ο καπνός ήταν έντονος και δεν μπορούσαμε ούτε τα σπίτια να ανοίξουμε για αέρα».

Παναγιώτης Μαραγκός-Υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ήλιδας (περιοχή Κοτρώνα)

«Μας κάλεσαν χθες το απόγευμα και παραμένουμε εδώ από τότε. Δίνουμε σκληρή μάχη και απ’ ότι βλέπετε το μέτωπο έχει καταπέσει. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δώσαμε σκληρή μάχη το βράδυ στην Κοτρώνα. Έφτασε κοντά στα σπίτια και καταφέραμε και τη σβήσαμε όλοι μαζί. Σοβαρά προβλήματα δεν υπάρχουν, τα σπίτια σώθηκαν, θύματα και τραυματίες δεν έχουμε. Οι κάτοικοι έφυγαν αφού ηρέμησε η κατάσταση. Γίνονται πολλές αναζωπυρώσεις και η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εκκλησάκι της περιοχής γλίτωσε και κάηκε μόνο ο περιβάλλοντας χώρος».

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα