Ηλεία

Ξύπνησαν μνήμες από την απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Αγία Τριάδα Αμαλιάδας

Μειώθηκε η ποινή στο Εφετείο...
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε από το  Μικτό  Ορκωτό Εφετείο Πατρών  πατέρας πολύτεκνης οικογένειας για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ο κατηγορούμενος από την Αγία Τριάδα Αμαλιάδος είχε αφεθεί ελεύθερος με όρους από την πρώτη στιγμή και όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα, καταφέρνοντας να κερδίσει δύο ελαφρυντικά στον δεύτερο βαθμό και η ποινή του να μειωθεί.

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί από το ΜΟΔ Πύργου σε συνολική ποινή καθείρξεως 12ετών (10ετή κάθειρξη και 2ετή φυλάκιση) για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ανασταλτικό  χαρακτήρα μέχρι την έφεση.

Το  Εφετείο της  Πάτρας τον έκρινε ένοχο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά του αναγνώρισε εκτός από το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου καθώς και το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του σε πέντε έτη φυλάκισης, με δυνατότητα να μετατραπεί σε χρηματική με 5 ευρώ την ημέρα,  με το δικαστήριο να του δίνει την επιλογή της  καταβολής  σε 36 δόσεις μηνιαίως, με την πρώτη να ξεκινάει από την 1η Απριλίου.

Είχε πυροβολήσει συγχωριανό του

Από απόσταση 15 μέτρων άνοιξε πυρ δύο φορές σε βάρος του συγχωριανού του, με τον οποίο είχαν προηγούμενα, χωρίς ευτυχώς να τον τραυματίσει.

Η μία σφαίρα πέρασε ξυστά από το δεξί του χέρι καθώς ο παθών έκανε ελιγμό, ενώ η άλλη αρκετά μακριά του.  Το επεισόδιο που σημειώθηκε σε χωριό της Ηλείας, αναβίωσε δέκα χρόνια μετά, στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών, το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Το θύμα περιέγραψε στο Δικαστήριο τον τρόμο που έζησε όταν είδε τον κατηγορούμενο, να πηδάει τον φράκτη κρατώντας ένα τσεκούρι και βγάζοντας από την τσέπη του μπουφάν του το περίστροφο. «Διαισθάνθηκα τη σφαίρα να περνάει δίπλα από το δεξί μου χέρι, εάν δεν είχα κάνει ελιγμό θα με είχε τραυματίσει. Ετρεξα μέσα από το δάσος και έφυγε σοκαρισμένος» είπε στο Δικαστήριο.

Κατηγορούμενος “Έχω την συνείδησή μου καθαρή”

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει:

«Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, ουδέποτε αποπειράθηκα να κάνω φόνο. Πυροβόλησα μόνο και μόνο για να τον προειδοποιήσω και να τον εκφοβίσω, όχι για να τον σκοτώσω» είπε στην απολογία του, αποδίδοντας στον παθόντα πως «ήρθε για επίθεση και όχι για να συζητήσουμε, φοβήθηκα…».

Εισαγγελέας: «Δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο»

Την αθώωσή του πρότεινε ο  Εισαγγελέας της Έδρας στην αγόρευσή του επισημαίνοντας πως με βάση την εκτίμησή του  «δεν είχε η πράξη του ανθρωποκτόνο δόλο, αλλά πυροβόλησε στον αέρα με σκοπό να τον απειλήσει και να τον εκφοβίσει».

Με την εισαγγελική πρόταση συντάχθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, λέγοντας πως εάν ήθελε να τον σκοτώσει θα το είχε πράξει, καθώς είχε ήδη στο περίστροφό του άλλες τέσσερις σφαίρες.

Αντίθετα από την  πλευρά του θύματος η πολιτική αγωγή  ανέφεραν  πως ο εντολέας τους από τύχη δεν τραυματίστηκε, ότι σοκαρίστηκε όταν είδε να τον σημαδεύει με το όπλο καθώς και ότι προσπάθησε να διαφύγει μέσα στο δάσος.

Στο Δικαστήριο κατέθεσαν συγγενικά του πρόσωπα του παθόντος, τα οποία περιέγραψαν τα όσα βίωσαν, αλλά και κάτοικοι του χωριού που ανέφεραν πως ο κατηγορούμενος ήταν αγαπητός, οικογενειάρχης. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν πως ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ τους, με αλληλομηνύσεις.

Παναγιώτης Κ. Κοραντζόπουλος  πολιτική αγωγή

“Καταδικάστηκε η εγκληματική εκτροπή του κατηγορουμένου”

«Το Δικαστήριο καταδίκασε την εγκληματική εκτροπή του κατηγορουμένου ως απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του εντολέα μας, που ήταν και το βασικό νομικό διακύβευμα της δίκης, καθώς και η καίρια επιδίωξη μας ως υποστηρικτών της κατηγορίας. Η ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου είναι εκτός του πεδίου της «θεσμικής» παραστάσεως μας στην ποινική δίκη μη επιδεχόμενη σχολιασμού, συμβατή σε οποιαδήποτε περίπτωση με τις αρχές της «επιείκειας» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης», δομικών στοιχείων άρτιων νομικά αποφάσεων που παράγουν δίκαιο».

Ανδρέας Νικολακόπουλος πολιτική αγωγή

“Η Δικαιοσύνη λειτούργησε άψογα”

Ο πολιτικός ενάγων, δικηγόρος Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση καθώς η απουσία αυτόπτη μάρτυρα καθιστούσε δύσκολη την απόδειξη της αξιόποινης πράξης. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών μετά από μια αναλυτική διαδικασία κατέληξε σε μια δίκαιη απόφαση καταδικάζοντας τον κατηγορούμενο για απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα με πρόθεση μειώνοντας βέβαια την ποινή σε σχέση με τον πρώτο βαθμό συνεκτιμώντας και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά του. Ως συνήγορος πολιτικής αγωγής αισθάνομαι δικαιωμένος αφού το θύμα δικαιώθηκε για την σε βάρος του εγκληματική ενέργεια. Αισθάνομαι επίσης ικανοποίηση που η δικαιοσύνη λειτούργησε άψογα, με τρόπο που διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και το αίσθημα δικαίου των πολιτών».

Θεόδωρος Χρονόπουλος συνήγορος υπεράσπισης

«Λυτρωτική η απόφαση για τον εντολέα μου»

«Η έκβαση της δίκης είναι λυτρωτική για τον εντολέα μου, διότι απέφυγε την ποινή καθείρξεως και να οδηγηθεί στις φυλακές μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει ότι πυροβόλησε για εκφοβισμό και δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον συγχωριανό του», δήλωσε στην «Γ» ο συνήγορος υπεράσπισής του, δικηγόρος Πατρών Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα