Categories: Υγεία

Υδατάνθρακες στο πρωινό: Αυτοί «ρίχνουν» το σάκχαρο στο αίμα

Share

Εάν έχετε «τσιμπημένο» σάκχαρο πιθανότητα οι υδατάνθρακες δεν είναι η πρώτη τροφή που σας έρχεται στο μυαλό για να τον ρυθμίσετε. Κι όμως, μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες που συνδυάζεται με υγιεινούς υδατάνθρακες, είναι το τέλειο πρωινό για να «ρίξετε» τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες επιλογές για το πρωινό σας γεύμα περιλαμβάνουν γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, γάλα ή αυγά, ενώ οι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν συνήθως δημητριακά ολικής άλεσης, κράκερ, τοστ και φρούτα ή λαχανικά.

Δείτε επίσης: Οι πιο χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για εγκύους
Τόσο οι πρωτεΐνες όσο και οι υγιείς υδατάνθρακες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σας. Επιπλέον, ο συνδυασμός θα σας κρατήσει χορτάτους για τουλάχιστον μία ώρα.

Δώστε προσοχή στη σειρά κατανάλωσης των τροφών

Για αυξημένο όφελος, συνίσταται να τρώτε τα παραπάνω είδη τροφών με συγκεκριμένη σειρά.

Η έρευνα έχει δείξει πως η κατανάλωση πρωτεϊνών και λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση σχεδόν κατά 37%, σε παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι κατανάλωσαν τον προτεινόμενο συνδυασμό τροφίμων με αυτή τη σειρά.

Ωστόσο, ακόμα και ανεξαρτήτως σειράς, ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης στο πρωινό σας γεύμα, εξακολουθεί να επηρεάζει θετικά το σάκχαρο στο αίμα σας.

Μειώστε το σάκχαρό σας με αυτούς τους συνδυασμούς πρωινού

Δείτε μερικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε μια πρωινή δίαιτα για ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα:

Γιαούρτι

Πάρτε 170 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένα καρύδια και 1 φλιτζάνι βατόμουρα. Μπορείτε επίσης να φάτε τα υλικά χωριστά – αν θέλετε.

Ομελέτα λαχανικών

Παίρνετε δύο αυγά και τα χτυπάτε για να φτιάξετε ομελέτα, προσθέτοντας μπρόκολο και μανιτάρια. Συνδυάστε την ομελέτα σας με μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης με άλειμμα αβοκάντο (1 κουταλιά της σούπας).

Πλιγούρι βρώμης με μήλο

Βάλτε σε ένα μπολ 1/2 φλιτζάνι άψητη βρώμη και 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών. Προσθέστε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο αμυγδάλου και 1/2 φλιτζάνι μήλο κομμένο σε φέτες και ανακατέψτε.

Πέραν των διατροφικών αλλαγών, ο ύπνος και η άσκηση παίζουν τεράστιο ρόλο για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.

Πηγή: vita.gr