Υγεία: Γιατί οι αυξομειώσεις του βάρους μάς εμποδίζουν να μείνουμε στο φυσιολογικό μας βάρος

Share

Η ηθοποιός Μαρία Ανδρούτσου και η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χριστίνα Μπαλαμώτη, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη τα κυριότερα λάθη που κάνουμε αφού πετύχουμε τον στόχο της δίαιτας, αλλά και πως μπορούμε να τα περιορίσουμε, ώστε να κρατήσουμε για το κρίσιμο πρώτο χρονικό διάστημα τα κιλά που έχουμε χάσει.

Αν η δίαιτα φαίνεται δύσκολη σε πολλούς ανθρώπους, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η συντήρηση των κιλών που έχουμε χάσει. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι 9 στους 10 ξαναπαίρνουν τα κιλά που χάνουν μέσα σε μία πενταετία ενώ άλλες έχουν αποδείξει ότι δυστυχώς μπορεί να πάρουμε και περισσότερα κιλά από όσα έχουμε χάσει.

«Περίπου 10 χρόνια διατηρώ το βάρος μου. Έχασα 14 κιλά. Ωστόσο είναι μία καθημερινή «ιστορία», υπάρχει στο μυαλό μου πότε θα φάω, από πού ή εάν θα το μαγειρέψω. Έκανα και εσωτερική δουλειά ταυτόχρονα με την υγιεινή διατροφή», ανέφερε η Μαρία Ανδρούτσου μιλώντας στο «Όλα για τη Ζωή μας».

«Είναι το μυαλό, πρέπει να παρατηρήσεις τον εαυτό σου, γιατί για παράδειγμα είμαι στεναχρημένη και τρώω; Υπάρχει αυτή η μαγική λέξη, η λέξη αποδοχή. Δεν ταυτίζομαι με αυτό το συναίσθημα, πρέπει να αποδεχτώ και να εμπιστευθώ τον εαυτό μου», πρόσθεσε.

«Για πολλούς και διάφορους λόγους, η διατήρηση του βάρους είναι δυσκολότερη γιατί είναι μία διαβίου διαδικασία. Χρειάζονται συνήθως οι άνθρωποι ένα διάλειμμα διαρκείας για να το πετύχουν. Πρέπει να αλλάξει κάποιος νοοτροπία και να έχουμε ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας», επεσήμανε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χριστίνα Μπαλαμώτη.

«Όταν παίρνουμε βάρος αυξάνεται το μέγεθος των λιποκυττάρων, τα οποία από ένα σημείο και μετά αρχίζουν και διαιρούνται και αυξάνεται ο αριθμός τους. Όταν χάνω βάρος ο αριθμός των λιποκυττάρων δεν μειώνεται αλλά μειώνεται μόνο το μέγεθός τους. Αυτό σημαίνει ότι με το που ξεχαστούμε λίγο, θα ξαναπάρουμε τα κιλά γιατί τα λιποκύτταρα ουσιαστικά «ξαναγεμίζουν». Όσες λιγότερες αυηομειώσεις βάρους έχουμε τόσο πιο εύκολο είναι να διατηρήσουμε ένα σταθερό βάρος», ξεκαθάρισε η κ. Μπαλαμώτη.

Για το θέμα των θερμίδων και της διατήρησης βάρους, η κ. Μπαλαμώτη είπε πως, «Η άσκηση βοηθά πολύ και αποτελεί το κλειδί για έναν ταλαιπωρημένο οργανισμό. Για να διατηρήσουμε το βάρος μας πρέπει να φάμε περισσότερο ωστόσο η μετάβαση στις θερμίδες θα πρέπει να μας απασχολήσει. Οι θερμίδες διατήρησης είναι συνήθως 500 θερμίδες από αυτές που καταναλώναμε πριν».

«Η παραίτηση και η έλλειψη διαχείρισης μετά τη δίαιτα είναι βασικοί λόγοι αήξησης. Μετά τη δίαιτα συνεχίζουμε τη διατροφή μας», σχολίασε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «το πόσο θα φάμε παίζει ρόλο και όχι το τί θα φάμε».

Πηγή: in.gr