Υγεία

Υγειονομική κάλυψη του ΕΣΥ και στα τρανς άτομα

Ακούστε το άρθρο

Από το ΕΣΥ θα καλύπτονται πλέον και τα τρανς άτομα. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, άμεσα θα προχωρήσουν τα κατάλληλα θεσμικά μέτρα ώστε να μπορούν τα διεμφυλικά άτομα να καλύπτονται από το σύστημα υγείας όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την υγειονομική κάλυψη των διεμφυλικών ατόμων. Το πόρισμα εστιάζει στην έμφυλη διάσταση των ιατρικών πράξεων και στην ανάγκη των τρανς ατόμων να λαμβάνουν υπηρεσίες που προορίζονται και για τα δύο φύλα, τα δικαιώματα των μεσοφυλικών ατόμων, καθώς και τη δυνατότητα να καλύπτονται οι θεραπείες φυλοματάβασης.

Ήδη, τα μέλη της επιτροπής (στελέχη του Υπ. Υγείας και μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών) συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας και του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για πρωτοβουλία του υπουργού να συστήσει την ομάδα εργασίας και να εστιάσει στα ειδικά προβλήματα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα.

Από την πλευρά του, ο υπ. Υγείας δήλωσε: «Για να επιτευχθεί το όραμα της καθολικής κάλυψης πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για άτομα που έχουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης, προκειμένου και αυτά να απολαμβάνουν ισότιμα το συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό της Υγείας.».

Όλη η επικαιρότητα