Ηλεία

«Υιοθέτησαν» το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην αρχαιότητα τίμησαν την Ημέρα Μουσείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 6ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα από το αρχαίο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας.

Το σχολείο συμμετείχε στο πρόγραμμα ‘Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Ήλιδας’ σε συνεργασία με το ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’, γι’ αυτό άλλωστε και η εκδήλωση διοργανώθηκε την Πέμπτη που ήταν η ημέρα των Μουσείων.

Για την υλοποίησή της άλλαξε και το ωράριο του σχολείου το οποίο ουσιαστικά λειτούργησε τρεις ώρες το πρωί και εν συνεχεία μεταφέρθηκε 3 με 8 το απόγευμα και όλο το σχολείο μετέβη στην Ήλιδα.

 

Η σημασία του θεάτρου

Ο προορισμός ήταν το αρχαίο θέατρο και εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, παρευρέθηκαν και πολλοί γονείς. Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία της διευθύντριας του σχολείου κας Ελένης Μαυροειδάκου, η οποία έκανε ενημέρωση για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε το σχολείο και όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια του σχολικού έτους. Στη συνέχεια τόνισε τη χρησιμότητα του θεάτρου, επισημαίνοντας ότι στην αρχαιότητα λειτουργούσε ως σχολείο , δίνοντας τη λύτρωση μετατρέποντας τους ανθρώπους σε πολίτες. Γι’ αυτό άλλωστε και στην αρχαιότητα το κράτος έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν θέατρο.

Παρουσίασαν ‘Εκκλησιάζουσες’

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά και συγκεκριμένα οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου, οι οποίοι απήγγειλαν αρχικά ποιήματα του συντοπίτη λογοτέχνη κ. Θεόδωρου Ανδρουτσόπουλου και εν συνεχεία παρουσίασαν το πρόγραμμα ‘Ξεναγώντας στην αρχαία πόλη’, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασαν και έναν αρχαίο χορό.

Ακολούθησαν οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου, οι οποίοι παρουσίασαν την κωμωδία ‘Εκκλησιάζουσες’ του Αριστοφάνη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Οι μαθητές και των δύο τάξεων απέδειξαν ότι μαζί με τους δασκάλους τους είχαν δουλέψει σκληρά και φυσικά τους δικαίωσε το αποτέλεσμα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του δεν έκρυψε τη συγκίνησή του που είδε τα παιδιά να δημιουργούν στο αρχαίο θέατρο.

Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σπουδαιότητα που έχει το θέατρο για την καλλιέργεια των μαθητών.

Στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε στην Αρχαία Ήλιδα συνετέλεσαν η διευθύντρια του σχολείου Ελένη Μαυροειδάκου, οι εκπαιδευτικοί εικαστικών Άντζελα Δημοπούλου και Παναγιώτης Κομπής, ο θεατρολόγος Βαγγέλης Σωτηρόπουλος, η μουσικός Κυριακή Ντίνου, οι δάσκαλοι Ελένη Γεωργοπούλου, Σωτήρης Νικολακόπουλος, Ανδρέας Γκρουμούσας, Γιάννης Μπακόπουλος και όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (εκ μέρους της οποίας παρακολούθησε την εκδήλωση ο αρχαιολόγος Κώστας Αντωνόπουλος) καθώς και την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας για την υλοποίηση του προγράμματος.

Όλη η επικαιρότητα