Categories: Αγροτικά

ΥπΑΑΤ: Ανάσα… για τους πληγέντες παραγωγούς

Share

Ανάσα για τους πληγέντες παραγωγούς η τροπολογία του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργου Γεωργαντά που αφορά στη δυνατότητα προκαταβολών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από φυσικές καταστροφές του παγετού «Άνοιξη ‘21» και οι οποίες ευρίσκοντο στο προανθικό στάδιο.

«Η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στο προανθικό στάδιο. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στην αναγκαιότητα υπερψήφισης της τροπολογίας.

Το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν υπολογίζεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να καταβάλλει προκαταβολές πέραν του αρχικώς προβλεπομένου 40% επί της ζημιάς. Το Δ.Σ. του Οργανισμού με απόφασή του θα μπορεί πλέον, ύστερα από την υπερψήφιση της τροπολογίας, να καθορίσει το ύψος της προκαταβολής που θα καταβληθεί στους πληγέντες παραγωγούς.

Όπως διαβεβαίωσε τη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς, δεδομένου ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για τις ζημιές, η πληρωμή των προκαταβολών, υπολογίζεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη για τις ζημιές του 2021 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει στους παραγωγούς 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισφορές αγροτών προς τoν Οργανισμό ήταν μόνο τα 158 εκατ. ευρώ.

Θ. Βασιλόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Σε θετική κατεύθυνση…»

«Σε θετική κατεύθυνση είναι οτιδήποτε γίνεται από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και ΕΛΓΑ όπως η συγκεκριμένη  νομοθετική διαδικασία για να αποζημιωθούν  καλλιέργειες που ζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια του όψιμου παγετού της Άνοιξης 2021 σε προανθικό στάδιο. Με την τροπολογία  φαίνεται να ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ  για ζημιές στο προανθικό στάδιο, οφείλουμε όμως  να περιμένουμε να δούμε στην πράξη για τα αιτήματα που έχουμε κοινοποιήσει για δενδρώδεις καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδή και ελιές κυρίαρχα καθώς και για άλλες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ζημιές.

Οι αγρότες μας έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή αυτά τα δύο χρόνια και περιμένουν επιτέλους να αποζημιωθούν».

Χρήστος Βαλλιανάτος

Πρόεδρος Ο.Π. Αμαλιάδος

«Διευκολύνει την καταβολή των αποζημιώσεων»

«Εμείς περιμένουμε μέχρι 15 Οκτωβρίου το υπουργείο και αυτοί που έκαναν τις εισηγήσεις, να λύσουν το πρόβλημα…», δήλωσε ο κ. Χρ. Βαλιανάτος, κάτι που αναφέρεται και στην επιστολή

«Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού δίνει τη δυνατότητα να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό που έπεσε την άνοιξη του ’21 σε προανθικό στάδιο. Αυτό αφορά τους παραγωγούς για τους οποίους  είχε γίνει έλεγχος και υπάρχουν πορίσματα εκτίμησης των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες. Είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζεται με αυτό τον τρόπο η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ με αυτόν τον τρόπο και αποτελεί για τους παραγωγούς μία θετική εξέλιξη. Θα πρέπει όμως να δούμε να γίνεται πράξη και τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως τα εσπεριδοειδή όπου οι παραγωγοί αναμένουν να αποζημιωθούν».

Λευτέρης Βαρουξής

Υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν.Δ.

«Ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των Ηλείων Παραγωγών»

«Ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των Ηλείων παραγωγών καθώς η κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΕΛΓΑ δίνει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να αποζημιώσει τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά στο προανθικό στάδιο.

Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΛΓΑ!!!

Με την ψήφιση της τροπολογίας ολοκληρώνεται η απαιτούμενη νομοθετική διαδικασία για την αποζημίωση των προανθικών, η οποία παρουσίασε μια καθυστέρηση.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και αφουγκράζεται τις ανάγκες τους κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει ζημιές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του. Είναι καθαρά θέμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και του ΥπΑΑΤ προκειμένου να στηριχθούν όλοι οι παραγωγοί ανεξαιρέτως απέναντι στις ολοκληρωτικές συνέπειες που είχε προκαλέσει η εκδήλωση του παγετού της Άνοιξης του 2021.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες, έδωσε λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διαδικασία και έτσι φτάσαμε στο αίσιο τελικό αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται δίπλα στο πλευρό των αγροτών και το αποδεικνύει με πράξεις».