Categories: Ελλάδα

ΥπΑΑΤ: Πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές

Share

Την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα, στις 30 ή 31 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση για τις ζωοτροφές ύψους 89 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους των φορέων του πρωτογενή τομέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους που το σύστημα τους απορρίπτει λόγω ΚΑΔ και μένουν εκτός ενίσχυσης,  ο υπουργός τόνισε πως εξετάζει να διορθώσει περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, που τυχαίνει να έχουν βγει εκτός, επειδή φαίνονται στην εφορία με γεωργικό εισόδημα (π.χ. ελαιόλαδο), ανώτερο του κτηνοτροφικού.

Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι έχει ακριβώς τα ίδια χρήματα τα οποία είχε και η προηγούμενη, συμπληρώνοντας ότι η χώρα πέτυχε το ίδιο ποσό ενώ άλλες χώρες είχαν μείωση και πως η διαφορά θα είναι στο ότι «οι αγρότες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές για να μπορέσουνε να εισπράξουν αυτά που εισέπρατταν πριν».

Εργάτες γης

Η χώρα θα είναι έτοιμη ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης διαβεβαίωσε ο κ. Γεωργαντάς, εξηγώντας ότι έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και υπάρχει δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί «να βγάλει άδεια για πέντε χρόνια με ένα παράβολο, αντί να βγάζει κάθε χρόνο» συμπληρώνοντας ότι «και παράτυπα ευρισκόμενοι αλλοδαποί στην χώρα, οι οποίοι επιθυμούν να δουλέψουν, θα μπορούν να εργαστούν».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έγιναν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές επισημαίνοντας ότι «αυτές οι παρεμβάσεις θέλουν λίγο χρόνο για να μπορέσουν να αρχίσουν να αποδίδουν. Σίγουρα πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και να απλουστευτεί η διαδικασία» διευκρινίζοντας ότι ήδη βελτιώνεται η κατάσταση.

ΠΗΓΗ: in.gr