Lifestyle Τεχνολογία

Υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα που μπορείς να κλωνοποιήσεις τον εαυτό σου με μερικά ευρώ

Ακούστε το άρθρο

«Η ιδέα μας ήρθε πριν από ένα χρόνο, όταν είδαμε κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό. Είχαμε τις γνώσεις να το εξελίξουμε και είπαμε, γιατί όχι; Θα θέλαμε να έχουμε μια τέτοια μινιατούρα για εμάς ή για τα παιδιά μας. Αφού λοιπόν είδαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε με καλύτερο τρόπο, είπαμε να το φτιάξουμε μόνοι μας», σκέφτηκαν ο Γιάννης και η Δέσποινα, και όντως το έφτιαξαν.

Ο Γιάννης είναι 3D designer και κάνει από ειδικά εφέ σε video clip μέχρι μοντάζ σε διαφημίσεις και animation. Η Δέσποινα είναι γραφίστρια. Με αφορμή λοιπόν την ιδέα που είδαν στο εξωτερικό, αποφάσισαν πέρα από την κανονική τους οικογένεια, να δημιουργήσουν άλλη μια, αυτή του «It’s You». Κάπως έτσι, έχοντας τις γνώσεις και την διάθεση, έφτιαξαν ένα φωτεινό industrial στούντιο στον Άγιο Δημήτριο, όπου μπορείς να κλείσεις ένα ραντεβού και να πας να σε… κλωνοποιήσουν!

Το πράγμα έχει ως εξής: Ανεβαίνεις πάνω σε ένα φωτεινό βάθρο που περιτριγυρίζεται από 60 κάμερες οι οποίες είναι στοιχισμένες σε διάφορα ύψη ανά λίγα εκατοστά. Παίρνεις την καλύτερή σου πόζα, και μέσα σε ένα μόλις κλικ των συγχρονισμένων μηχανών, ξεμπέρδεψες. Μια βδομάδα μετά, θα έχεις στα χέρια σου ένα μικρό αγαλματάκι (αναλόγως με το μέγεθος που έχεις επιλέξει) το οποίο είναι ο κλώνος σου σε μινιατούρα.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα όμως, η ομάδα του «It’s You» έχει πολύ δουλειά!

Γιάννης: «Δύο μέρες θέλει ο υπολογιστής για να συνθέσει όλες τις φωτογραφίες από κάθε κάμερα, ώστε να βγει στο τέλος μια ολοκληρωμένη τρισδιάστατη εικόνα. Άλλες δύο μέρες χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε τις λεπτομέρειες, την ευκρίνεια και την ανάλυση. Στην συνέχεια το στέλνουμε στους συνεργάτες μας για την εκτύπωση. Είναι δύσκολη και ακριβή η διαδικασία, αλλά προσπαθούμε να μην έχουμε μεγάλο κόστος. Σε σχέση με το εξωτερικό έχουμε μισή τιμή. Το κέρδος μας είναι μικρό. Οι τιμές ξεκινάνε από 50 ευρώ για μινιατούρες 9 εκατοστών και ανάλογα με το μέγεθος αλλάζουν. Μου έχουν ζητήσει μέχρι και κανονικό μέγεθος… ένα προς ένα. Άγαλμα κανονικό! Εμείς σαν κλίμακα προτείνουμε το 1 προς 10, δηλαδή για κάποιον που έχει ύψος 1.90 θα φτιάξουμε μια μινιατούρα 19 εκατοστών. Έτσι βγαίνει και απόλυτα ρεαλιστικό. Η κλίμακα αυτή κοστίζει 160 ευρώ τελική τιμή. Αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά και έχει πολύ καλές διαστάσεις. Φυσικά μπορούμε να βελτιώσουμε και την εικόνα κάποιου εφόσον μας το ζητήσει. Να κάνουμε ένα ρετουσάρισμα ή να διορθώσουμε ατέλειες που μπορεί να θέλει να διορθωθούν. Μπορούμε να σας κάνουμε και πιο μπρατσαράδες, και πιο ψηλούς και ό,τι θέλετε. Βέβαια οι περισσότεροι έρχονται εδώ προετοιμασμένοι, έχοντας κάνει πρόβα στον καθρέφτη τους. Έχουμε και πολλές περιπτώσεις που ήθελαν να φωτογραφηθούν με τα παιδιά τους και τα ζωάκια τους ή και κοπέλες που ήθελαν να κάνουν την μινιατούρα τους φορώντας το νυφικό τους. Το πιο δύσκολο είναι τα σκυλάκια, γιατί σπάνια μένουν ακίνητα αλλά έχουν πλάκα. Τα παιδάκια είναι συνήθως πιο συνεργάσιμα. Μπορούμε τέλος να φτιάξουμε και συνθέσεις. Ακόμη κι αν θέλει να φωτογραφηθεί μια μεγάλη παρέα με δέκα άτομα, μπορούν να βγουν ένας-ένας και να ενωθούν μετά στο μοντάζ σαν σύνολο».

Άλλοι το βρίσκουν λιγάκι τρομακτικό, άλλοι το βρίσκουν αστείο, άλλοι εγωκεντρικό, αλλά στην πραγματικότητα το να έχεις τον ‘’κλωνοποιημένο’’ σου εαυτό στα χέρια σου σε extra small μέγεθος, έχει απλά πλάκα. Η ποιότητα της εκτύπωσης είναι άριστη και το αποτέλεσμα που θυμίζει το χρυσό αγαλματάκι των Όσκαρ σε προσωπική βερσιόν, μπορεί να είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα δώρα που μπορείς να κάνεις στους φίλους σου ή στον εαυτό σου.

Βέβαια για να φτάσουν ο Γιάννης και η Δέσποινα στο σημερινό αποτέλεσμα, συνάντησαν πολλές τεχνικές δυσκολίες αλλά και οικονομικά εμπόδια, αφού σίγουρα δεν είναι εύκολο να ανοίξει κανείς σήμερα μια εναλλακτική επιχείρηση.

Δέσποινα: «Στο εξωτερικό καθόσουν για 5 λεπτά ακίνητος σε ένα σημείο και με την βοήθεια ενός μηχανήματος σε σκανάρανε για να σου φτιάξουν μια μινιατούρα με βάση αυτό. Συνεπώς αν κάναμε το ίδιο, δεν θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε ζωάκια, παιδάκια ή περίεργες κινητικές πόζες. Γι αυτό πήραμε την απόφαση εφόσον το κάνουμε, να το πάμε και ένα βήμα παραπάνω. Το στούντιο που φτιάξαμε έχει συνολικά 60 ίδιες κάμερες που τραβάνε από πολλά διαφορετικά σημεία την πόζα. Αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες στο να βρούμε αρχικά αυτόν τον εξοπλισμό, και στην συνέχεια στο να τον ρυθμίσουμε ώστε να λειτουργεί ταυτόχρονα. Θέλαμε να τα παραγγείλουμε όλα από την Ελλάδα, αλλά διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Βρίσκαμε 20 κομμάτια το πολύ. Διαπιστώσαμε μάλιστα ότι όλη η Ελλάδα έχει μια κοινή αποθήκη, σε όποια εταιρεία κι αν απευθυνθείς. Αφού καταφέραμε να συλλέξουμε μέσω παραγγελιών από το εξωτερικό τις κάμερες που θέλαμε, φτιάξαμε με την βοήθεια κάποιων προγραμματιστών ένα πρόγραμμα που λειτουργεί αυτόματα. Από εκεί και πέρα είχαμε τις γνώσεις και τα υπόλοιπα μας φαινόταν εύκολα. Εκτός αυτών όμως, ήταν ένα μεγάλο ρίσκο γενικά το να ανοίξουμε την επιχείρηση αυτή. Για να το αποφύγουμε προσπαθήσαμε να βρούμε χρηματοδότες μέσω ίντερνετ, οι οποίοι επί της ουσίας θα προαγόραζαν την μινιατούρα τους, αλλά δεν λειτούργησε γιατί η αγορά στην χώρα μας είναι μικρή. Ωστόσο, αποφασίσαμε να το κάνουμε έστω και χωρίς καμία βοήθεια. Μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά και ελπίζουμε να φτιάξουμε πολλές μινιατούρες ακόμη…».

Πηγή: propaganda.gr

Όλη η επικαιρότητα