Life

Υπάρχει σεξ μετά τον ερχομό του παιδιού;

Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι γονείς καλούνται να ξεχάσουν το σεξ μια και οι προτεραιότητές τους αλλάζουν δραματικά και όλα ανατρέπονται στη ζωή τους. Υπάρχει όμως μια λύση στο πρόβλημα και είναι στα χέρια του μπαμπά…

Οι μπαμπάδες που ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα του παιδιού στο σπίτι έχουν καλύτερη σχέση με τη σύντροφό τους και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ερωτική τους επαφή, υποστηρίζει νέα έρευνα

Η αλήθεια είναι ότι η έλευση του παιδιού στην οικογένεια σηματοδοτεί την ελεύθερη πτώση στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού κάτι που αποδεικνύεται και από τις έρευνες – αν και όλοι οι νέοι γονείς το γνωρίζουν καλά από προσωπική εμπειρία.

Αν και κάθε ζευγάρι βρίσκει τελικά το δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την αλλαγή, μια πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι πρακτικές αλλαγές στην τακτική που ακολουθούν οι δύο γονείς μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη σχέση και την ικανοποίηση του ζευγαριού στον ερωτικό τομέα.

Χρησιμοποιώντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 487 ζευγαριών που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με διάφορες πτυχές των εμπειριών τους μετά την απόκτηση ενός παιδιού, οι ερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να ελέγξουν μια ποικιλία δημογραφικών και συμπεριφορικών μεταβλητών για να αναλύσουν την ανάληψη της φροντίδας του παιδιού και από την πλευρά του πατέρα ως παράγοντα πρόβλεψης για τα πιθανά επιθυμητά αποτελέσματα:

«Η συμμετοχή του πατέρα στη φροντίδα του παιδιού σχετίζεται θετικά με την ικανοποίηση από τη σχέση και τη συχνότητα και ποιότητα της σεξουαλικής επαφής και αρνητικά με τις διαμάχες μέσα στη σχέση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια που μοιράζουν πιο ισότιμα τη φροντίδα του παιδιού τείνουν να έχουν καλύτερα επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση και στο σεξ και λιγότερους τσακωμούς.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση των μπαμπάδων που όλα αυτά είναι πιο εύκολα στα λόγια παρά στην πράξη; Η έρευνα υποστηρίζει ότι ακόμα και μερικές μικρές αλλαγές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα.

Βέβαια, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους είναι περιορισμένη «λόγω του δείγματος που αποτελούταν από ετερόφυλα, μικρομεσαίας τάξης ζευγάρια της Αμερικής», υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για ευρήματα που μπορούν να κινητοποιήσουν τους γονείς που έχουν νιώθουν ανίκανοι να επαναφέρουν τα επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση σε αυτά της προ-μωρού εποχής.

Όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας, μάλιστα, οι αλλαγές στη συμπεριφορά προκαλούν και συναισθηματικές αλλαγές. Με απλά λόγια, ακριβώς όπως η συμπεριφορική ενεργοποίηση έχει ισχυρές επιδράσεις όσον αφορά στην προστασία ή/και την αποκατάσταση από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος ακόμα και η διαταραχή μετατραυματικού στρες, έτσι και οι αλλαγές της συμπεριφοράς στο σπίτι φαίνεται να επηρεάζουν τη λειτουργία τη σχέση προς το καλύτερο.

Αν, λοιπόν, οι μπαμπάδες αναζητούν ένα τρόπο να βελτιώσουν τη σχέση με τη σύντροφό τους, καλό θα είναι να ξεκινήσουν αλλάζοντας… πάνες!

Όλη η επικαιρότητα